Tények és tévhitek a növényi étrendről

2018.07.31

A mai cikkemben szeretnék felsorolni 5+1 olyan sűrűn hallott kifogást, amit a növényi étrend (és sokszor így a veganizmus) ellen szoktak felhozni, hiszen mi vegánok is növényi étrenden élünk. Ezeket szeretném tényekkel, adatokkal esetleg logikus rávezetésekkel cáfolni. 

Ez a bejegyzés is egy kicsit az előző héten megosztott cikksorozatra épül, csak ezúttal szeretnék általa, illetve más  gondolatok és kutatások által (amikre azokban a posztokban nem volt lehetőségem hivatkozni) megcáfolni a legsűrűbben hallott tévhiteket.

Hogy teljesen érthető legyen számotokra ez a mostani cikk, nyugodtan görgessétek végig azokat a posztokat, hiszen sokat fogok hivatkozni rájuk, de szerintem ezek ismerete nélkül is érthető lesz minden:

1.) A növényi étrend nem egészséges

Azt hiszem, ezt szoktam a legsűrűbben hallani, így erről írtam már a legtöbbet. A legutóbbi cikksorozatomban minden egyes nap (kivétel a csalónap) végére beillesztettem a táblázatot a cronometer.com eredményeivel, ami nagyon jól mutatta, hogy minden szükséges tápanyagot bevittem a szervezetembe. Emellett, ha bizonyos tápanyagoknak akartok utánaolvasni, a blog GYIK részében van ennek egy [külön menüpont], illetve több cikket is írtam már a témában. De talán a legjobban akkor foglaltam össze ezt a kérdést, amikor idén májusban [nyílt levelet írtam Csengeri Lilla és Erdélyi-Sipos Alíz dietetikusok részére]. Ebből talán ez lehet a legfontosabb részlet egy kicsit átírva és lerövidítve:

Az [Ausztrál Dietetikusok Szövetsége], [Kanadai Dietetikusok Szövetsége], a [Physicians Comittee for Responsible Medicine], a [British Dietetics Association], és az [Academy of Nutrition and Dietetics] is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt [egy tanulmányt] a növényi étrend előnyeiről, ami szintén ezt támasztotta alá. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet olyan bizonyos tipikus mai népbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották, mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás. Ugyanezt támasztotta alá többek között a  fenti szervezetek mellett a Harvard Health Publication két kutatása[1][2], a [John Hopkins Közegészségtudományi Iskola], az [American Journal of Clinical Nutrition] és a [JAMA International Medicine] is egy tanulmányában. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy már a [WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet] is közzétette az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.


2.) A vegánok nyúlkaját esznek

Azt hiszem, ez az elképzelés leginkább abból eredhet, hogy az emberek nem tudják elképzelni, hogy mit ehetünk és ezért előítéletesek. Ha megnézitek a fenti cikksorozatomat, akkor láthatjátok, hogy igen messze vannak az étkezéseim a nyúlkajáktól. Éppen ezért összeválogattam a múlt heti menümből illetve a korábbi insta posztjaimból és story-jaimból pár képet, amik elég jól szemléltetik, hogy nem is állhatnának távolabb az igazságtól azok, akik nyúlkaját kiáltanak:

Emellett [NoraSpiration] [vlogger] képeiből is szemezgettem nem is keveset. Az első fotón ráadásul én vagyok a fekete ruhás, és személyesen is mondhatom nektek, hogy mennyei volt, nem éreztem úgy, mintha nyúlkaját tömnék magamba:

Csak pár képet akartam feltölteni, de egyszerűen nem bírtam nem megosztani ezeket mind.

Sőt, neki elég hatalmas a palacsinta repertoárja, én bármelyiket gond nélkül meg tudnám enni és eszembe se jutna, hogy ez nyúlkaja:

Ezek után azt hiszem, egyértelmű, hogy hiába mondja bárki is, hogy nyúlkajákat eszünk: biztosíthatom róla, hogy téved.


3.) A vegánok sok szóját esznek, ami egészségtelen és környezetszennyező is

A szója a köztudomásban a fito-ösztrogén miatt káros. Szeretném jelezni, hogy ez nem igaz, ilyen szempontból még a sokak szerint igen férfias italnak tartott sör is károsabb. Egyébként [ebben az interjúban] elég sokat beszélnek erről egy szakemberrel.

Egyébként az egy nagyon téves elképzelés, hogy a vegánok szóján élnek. Én például két-három hónapban, ha egyszer fogyasztok szóját, szója tartalmú élelmiszert is rendkívül ritkán. (Ennek mondjuk elsődleges oka, hogy nagyon kevés valóban jó szójás receptet találtam eddig.) Ha megnézitek a fent linkelt cikksorozatomat, akkor láthatjátok, hogy egész hét alatt egyetlen egyszer sem ettem szóját vagy szóját tartalmazó ételt (mellette viszont olcsón kijöttem, kevés időt töltöttem a konyhában és minden szükséges tápanyagot bevittem a szervezetembe) .

Tehát én nem fogyasztok sok szóját. De mi a helyzet azokkal, akik vegyes étrenden élnek, miattuk vajon mennyi szóját termelnek és használnak fel? Rengeteget. Ugyanis az állat, amit elfogyasztanak az többségben szóján él az ipari tartásban, és a legtöbb húst tartalmazó ételben megtalálható a szója (olvassátok el az összetevőket, és meglepődtök). Egy átlag vegyes étrenden élő ember sokkal több szóját fogyaszt közvetlenül vagy közvetve, mint egy átlagos vegán. 

És ennek a környezetkárosító oldalát is érdemes lehet megvizsgálni, mivel a legtöbb szóját takarmánynak termelik: az Amazonas irtásáért kb 80-90%-ban a hús-, tej- és tojásipar felelős, mert takarmányt termesztenek az adott területen, ezzel kiszorítva az ott élő vadállatokat és rengeteg más kárt okozva. Ráadásul ez nem területspecifikus probléma, Magyarországon vett állati eredetű élelmiszerek is ugyanúgy felelősek ezért. Az [Agrotrend] szerint: "Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes."


4.) Pálmaolajban áztatja minden vegán az egzotikus gyümölcsöket és az avokádót!

Persze ezzel most túloztam, de nagyon sokszor megkapjuk, hogy mennyire környezetszennyező az, hogy egzotikus gyümölcsöket eszünk, ami környezetszennyező, meg amúgy is, biztosan fogyasztunk pálmaolajat, amivel ártunk az állatoknak és a környezetnek egyaránt.

Egyrészt ha megnézitek a cikksorozatomat, akkor láthatjátok, hogy egész héten egyetlen egyszer sem ettem avokádót (de azt egész életemben is csak egyszer kóstoltam eddig), egzotikus gyümölcsöt is csak egyszer-egyszer, ellenben az idény zöldségeket és gyümölcsöket előnyben részesítettem, miközben egy pálmaolaj tartalmú ételt fogyasztottam csak, azt is a csalónapon.

Viszont lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem, ami rámutat pár összefüggésre:

a. Vajon kik vásárolnak tudatosabban, az állatok érdekeit figyelembe véve (kitérve a pálmaolajra, egzotikus gyümölcsökre stb.) az átlagos vegán vagy az átlagos vegyes étrenden élő? Vajon melyik ezek közül az, amelyik minden esetben elolvassa a termékek összetételét? Bizony a vegánok, hiszen eleve már az állati eredetű összetevők miatt is minden esetben elolvassuk, hogy mi van egy adott termékben, és mi eleve ilyenkor az állatok jólétét már figyelembe vesszük.

b. Vajon azért van ilyen mennyiségű pálmaolajra szükség, mert a vegánok két pofára zabálják? Szerintem nem. Ha csak miattunk termesztenék/termelnék, akkor semmi baj nem lenne vele.

c. Miért csak az orángutánokért vagy más aranyos állatokért aggódik ilyenkor mindenki? Miért nem aggódnak a bocikért vagy a disznókért? Illetve ha túl tudnak lépni a cuki állatokkal szembeni aggodalmadon (meg szerintem a boci a világ egyik legcukibb állata), akkor gondolhatunk közösen azokra a "cuki állatokra" is, akik alól mondjuk kiolvassza az emberiség a jeget a húst és tejet fogyasztó életmóddal, mivel a hús- és tejipar a legkörnyezetszennyezőbb iparok egyike, amiről bővebben [ITT] olvashattok.

Mindemellett egzotikus gyümölcsöket, pálmaolajat esetleg avokádót nem csak a vegánok fogyasztanak, azonban ha kiiktatjuk mellőlük a legkörnyezetszennyezőbb termékeket, még mindig kevesebbet ártunk, mintha csak ezeket iktatnánk ki. Persze, a legjobb, amit én is igyekszem követni és támogatni, ha minden ilyet elhagyunk, vagy legalább igyekszünk csökkenteni ezek fogyasztását.


5.) Drága és bonyolult 

Azt hiszem, ez az, amihez tényleg nem tudok mit hozzáfűzni, elég csak megnézni a cikksorozatomat, ahol minden nap 1000 Ft körül megállt az étkezésem, miközben minden szükséges tápanyagot bevittem a szervezetembe és nem nagyon töltöttem 20-30 percnél tovább a konyhában. Ennél olcsóbban és gyorsabban akkor sem jön ki, ha valaki húst eszik.


+1.) Húsimitációkra épül

Van, akinek valóban arra épül az étrendje, és van olyan, akinek nem.

Hogy miért akarja egy vegán a hús ízét utánozni? A kérdés teljesen jogos, de a válasz is igen egyszerű. Azért, mert a húsnak nincs vagy alig van íze, alapvetően olyan íze van, ahogy fűszerezed és ahogy utána elkészíted. Tehát nem a hús ízét kívánjuk, hanem az adott ízvilágot. Nem lehet közé egyenlőségjelet tenni. Én például tíz éve nem ettem húst, ma már vegán vagyok másfél éve. A gondolat, hogy egy élőlényt megegyek: undorít. Egyszer véletlenül (vagyis pontosabban egy becsapás áldozataként) "sikerült", vissza is jött, mert a világ leggusztustalanabb dolgának tartom, hogy egy állatot megegyek. De magával az ízvilággal nincs bajom. Valljuk be: ezek az ízek nagyon jók, és én is ezeken nőttem fel. Amikor "imitációt eszek" nem a hús ízét kívánom, hanem azt az ízvilágot anélkül, hogy egy élőlénynek ártanék vele akármilyen módon.

Erre nagyon jó példa, hogy ha az utcán elmegyek egy gyrosos mellett, forog a gyomrom, de ha hazajövök, és itthon gyros illat fogad, akkor azonnal megkívánom (vega-vegán háztartásban élek kamasz korom óta, így hús nálunk sosem volt se otthon a családomnál, sem most a lakótársamnál), mert nem az állatot látom már akkor benne, hanem a kegyetlenségmentes, igazán finom ízeket.

De tegyük hozzá: nem kötelező ilyet enni. Ha vegán szeretnél lenni és nem vágysz ezekre a megszokottan fűszerezett ételekre, akkor nem muszáj ezeket fogyasztanod, de ha nem tudnál ezekről lemondani, akkor ez nagyszerű segítség neked, hiszen így már valóban szinte lemondások nélkül élvezhetünk megszokott ízeket, miközben senkinek sem ártunk már velük. 

Mert nem az a lényeg, hogy elfelejtsük a régi ízeket, hanem az, hogy többé ne ártsunk velük az állatoknak.


Fontos megjegyzés: a veganizmus nem egy étrend, hanem egy életmód, egy állatjogi mozgalom, aminek része ugyan, de túlmutat azon, hogy mi van a tányérunkon, míg ezzel szemben a növényi étrend egy diéta. A kettő közötti összefüggést az adja, hogy a vegánok is növényi étrenden élnek (jó esetben teljes értékűn, rossz esetben növényi junk foodon), és mivel tusfürdőt nem veszünk minden nap, cirkusz sem látogat a szomszédunkba minden egyes nap (és még sorolhatnám), de enni naponta többször is szoktunk, így minket vegánokat is többségben a növényi étrenddel kapcsolatos félreértések alapján "találnak be" azok, akik esetleg kevésbé járatosak a témában.