Szerdai teljes értékű, filléres növényi étrend

2018.07.25

A héten elkezdett cikksorozatom harmadik része a mai, és ezúttal is megosztom veletek, hogy pontosan egy héttel ezelőtt mit ettem: árral, tápértékkel*, receptekkel és képekkel. Ezzel cáfolva azt, hogy a jól összeállított növényi étrend követése drága, sok melóval jár vagy időigényes. Mert szerencsére egyik sem igaz.

*A saját életmódom, súlyom, korom és nemem függvényében a Cronometer.com értékei alapján. 

A szerdai napom egy egyszerűbb, rohangálós nap volt, egy ejtőzős, pihenős délutánnal és estével, így ezek alapján is készültek az aznapi fogások a lehető leglustább énemet elővéve.

Reggeli:

Gyümölcsök

A szerdai reggelim szeder volt mézdinnyével és nektarinnal. És ezúttal annyira jól laktam a reggeli gyümölcsöktől, hogy legközelebb már csak ebédet ettem, és kihagytam a szokásos zabkásámat.

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc

Ár: kb. 400 Ft



Ebéd:

Sütőben, olaj nélkül sült édesburgonya grillezett fűszeres szejtánnal, sült csicseriborsóval, paradicsommal és kovászos uborkával

A sütőben olaj nélkül kellemesen ropogósra sütöm a fűszerekkel megszórt édesburgonyát, ahogy tegnap is tettem (csak ezúttal nem égetem oda), közben pedig felmelegítem az előző napi szejtánt és a csicseriborsót. Vágok mellé paradicsomot és anyukám mennyei kovászos uborkájából is teszek mellé egyet.

Tegnapi szejtán recept: 3/4 arányú búzasikért 1/4 arányú teljes kiőrlésű liszttel és főszerekkel összekeverem, majd felöntöm vízzel, hogy pont elváljon az edény oldalától. Ezután sós, forró vízbe teszem, hogy kellően megdagadjon. Körülbelül 15-20 perc elteltével kiveszem a vízből majd felszeletelem és egy serpenyőben, hagymás alapon fűszeresen megpirítom. 

Ezúttal szerencsére nem égettem oda az édesburgonyát, és miután jól széttúrtam, vágtam hozzá egy nagy adag petrezselymet is, ami még nincs a képen. :)

Ára: kb. 400 Ft

Az édesburgonya elkészítési ideje: effektív munka kb. 5 perc, a sütőben további 25-30 perc

A szejtán elkészítési ideje: effektív munka: 15 perc, összesen főzéssel együtt 30-35 perc / két napi adag

Uzsonna:

Napraforgómag és mogyoró

Uzsonnára ettem pár szem mogyorót egy adag napraforgómaggal. Igazából nem volt kedvem az ételkészítéssel szöszölni, így ez tűnt az egyik legegyszerűbb és  persze legtáplálóbb megoldásnak.

Elkészítési idő: nincs

Ár: kb. 50 Ft 




Vacsora:

Sütőben sült fűszeres csicseriborsó

Az előző napi menünél leírt recept alapján készítettem egy újabb adag fűszeres csicseriborsót: a konzervből mosva a tepsibe szórtam, majd megfűszereztem igény szerint és megsütöttem. 

Ahogy tegnap is írtam, az a legjobb ebben a receptben, hogy idiaitól kezdve (amit mondjuk nem szeretek) akár egészen mediterrán ízekig bármit elő lehet csalni ebből a kis snack-ből. 

Önmagában is ideális film nézése közben ehető rágcsa pattogatott kukorica helyett, de különböző recepteket is fel lehet vele dobni. Rendkívül laktató egyébként, egy fél konzervnyit sem tudok belőle megenni.

Szerda este Netflix mellett tálaltam.

Ára: kb. 200 Ft

Elkészítési idő: kb 1-2 perc, a sütőben pedig további 15 perc

Összegzés:

  • A teljes napi étkezés ára: kb. 1000 Ft
  • Ételkészítésre fordított idő az elfogyasztott ételekkel arányosan: kb. 25 perc
  • Tápanyag-bevitelem a szokásos B12-vitaminos étrend-kiegészítőmmel együtt:

Fontos megjegyzések:

1. D-vitamin:

Ugyan a D-vitamin szintem kicsit alacsony lett, de mivel nyár van, és az ember szívesen van a napon, így ez egyáltalán nem probléma. Főleg, hogy a [hazai konszenzus szerint] a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Pontosabban: "A D-vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitaminokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. [...] A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma [...] A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés."

2. Változatosság:

Mivel nem csak azt tartom fontosnak, hogy bemutassam, milyen egyszerű, könnyű és minden szükséges tápanyagot tartalmaz a növényi étrend, de azt is (ha csak egy kicsit is), hogy változatos recepteket mutassak, ezért természetesen sokkal több időbe kerül minden elkészítése, hiszen normál esetben én simán több napi adagot szoktam főzni és minden nap váltogatom a köreteket az adott fogások mellé, vagy egyszerűen ugyanazt eszem, mint előző nap, amivel természetesen időt is spórolok. 

Remélem, hasznosnak tartottátok a második nappal kapcsolatos információkat is és várjátok már a holnapi cikkemet.

Anita

<<< Vissza a keddhez