Keddi teljes értékű, filléres vegán ételek

2018.07.24

A tegnap elkezdett cikksorozatom második része a mai: egy héten keresztül minden nap megosztom a pontosan egy héttel korábbi étkezéseimet: árral, tápértékkel*, receptekkel és képekkel. Ezzel cáfolva azt, hogy a jól összeállított növényi étrend drága, sok melóval jár vagy időigényes. Mert nem az.

*A saját életmódom, súlyom, korom és nemem függvényében a Cronometer.com értékei alapján. 

Reggeli:

Három nektarin

Az előző napról megmaradt nektarinok közül hármat betermeltem kedd reggel egy csalántea elfogyasztása után. (Először csak kettőt akartam enni, azokat fotóztam, de aztán megettem a harmadikat is.)

Ára: kb. 250 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc



Tízórai:

Zabkása

Pontosabban két darab, meghámozott, péppé nyomott nektarinnal édesített zabkása a Müllerben kapható, vaníliás bio rizstejjel és a lakótársamtól kapott, házi ribizlivel ízesítve.

Ára: kb. 200 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc



Ebéd:

Tészta paradicsomos-babos-fokhagymás szósszal és sült, fűszeres csicseriborsóval

Az előző napról maradt, tegnap leírt szószt újragondoltam, és ezúttal tésztával ettem.  

A tetejét sütőben sült, fűszeres csicseriborsóval szórtam meg: a csicseriborsót mosva a tepsibe szórtam, majd megfűszereztem igény szerint és megsütöttem. Az a legjobb ebben a receptben, hogy indiaitól kezdve (amit mondjuk nem szeretek) akár egészen mediterrán ízekig bármit elő lehet csalni ebből a kis snack-ből. Önmagában is ideális lehet egy jó film nézése közben, de különböző recepteket is fel lehet vele dobni, ahogyan ezt a receptet is. (Gondolkoztam azon, hogy teljes kiőrlésű tésztával készítem az ebédet, de az sajnos elfogyott.)

Ára: kb. 250 Ft 

Tészta elkészítési ideje: 10 perc (effektív munka kb. 1 perc)

Csicseriborsó elkészítési ideje: effektív munka kb. 2 perc, a teljes elkészülési idő kb. 15 perc

A szószt előző nap kb. 5 perc alatt készítettem el.

Uzsonna:

Kölesgombóc

Az előző napi kölesgombócot ezúttal némi vaníliás rizstejjel öntöttem le, ami kellemes vaníliás ízt kölcsönzött neki. Lekvárral tálaltam.

Ezúttal is igaz, ami a hétfői menünél: sokkal finomabb, mint amilyennek a képek alapján tűnik: ronda, de finom.

Ára: 70 Ft / 2 nagy gombóc

Elkészítési idő: kb. 4 perc / 2 nagy gombóc


Vacsora:

Párolt zöldségek szejtánnal, édesburgonyával, fűszeres csicseriborsóval, hagymával és paradicsommal tálalva

Az édesburgonyát meghámozom, megmosom és kis szeletekre vágom, megfűszerezem, utána pedig a sütőben olaj nélkül kellemesen ropogósra sütöm. (Jó esetben nem odaégetem, ezesetben sajnos sikerült.)

Közben elkészítem a szejtánt: a 3/4 arányú búzasikért 1/4 arányú teljes kiőrlésű liszttel és fűszerekkel összekeverem, majd felöntöm vízzel, hogy pont elváljon az edény oldalától. Ezután sós, forró vízbe teszem, hogy kellően megdagadjon. Körülbelül 15-20 perc elteltével kiveszem a vízből majd felszeletelem és egy serpenyőben, hagymás alapon fűszeresen megpirítom. Több adagot készítek, mert holnap is enni fogok belőle.

Mellé a zöldségeket (kukorica és borsó) gépben apróra aprított petrezselyemmel, metélőhagymával, kaporral és más zöldekkel lilahagymás alapon párolom. (Igazából ennél több zöldséget akartam, de az a zöldségkeverék, ami itthon volt még sajnos egyike a visszahívott termékeknek.)

Végül hagymával és paradicsommal tálalom. Illetve tettem mellé az ebédre készült csicseriborsóból egy keveset.

Pro tipp: Figyeljetek az édesburgonyára is miközben a többit készítitek, hogy ne járjatok úgy, mint én! Nem olyan finom már, ha megég... :(

Ára: kb. 350-400 Ft

Az édesburgonya elkészítési ideje: effektív munka kb. 5 perc, a sütőben további 25-30 perc

A szejtán elkészítési ideje: effektív munka kb. 15 perc, összesen főzéssel együtt 30-35 perc / két napi adag

Összegzés:

  • A teljes napi étkezés ára: kb. 1200 Ft (ma egy kicsit elszaladt velem a ló)
  • Ételkészítésre fordított idő az elfogyasztott ételekkel arányosan: kb. 20 perc
  • Tápanyagbevitelem a szokásos B12-vitaminos étrend-kiegészítőmmel együtt:

Fontos megjegyzések:

1. D-vitamin:

Ugyan a D-vitamin szintem kicsit alacsony lett, de mivel nyár van, és az ember szívesen van a napon, így ez egyáltalán nem probléma. Főleg, hogy a [hazai konszenzus szerint] a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Pontosabban: "A D-vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitaminokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. [...] A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma [...] A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés."

Illetve ezen a napon három értékem is határérték fölé került (tegnap is ugyanezekből ettem túl sokat), ezekből igyekszem kevesebbet enni a következő napokban, hogy ne legyenek megint pirosak. 

2. Változatosság:

Mivel nem csak azt tartom fontosnak, hogy bemutassam, milyen egyszerű, könnyű és minden szükséges tápanyagot tartalmaz a növényi étrend, de azt is (ha csak egy kicsit is), hogy változatos recepteket mutassak, ezért természetesen sokkal több időbe kerül minden elkészítése, hiszen normál esetben én simán több napi adagot szoktam főzni és minden nap váltogatom a köreteket az adott fogások mellé, vagy egyszerűen ugyanazt eszem, mint előző nap, amivel természetesen időt is spórolok.

Remélem, hasznosnak tartottátok a második nappal kapcsolatos információkat is.

Anita

Tovább a szerdához >>>