Horváth-Juhász Anita Diána

Vegán

A Cruelty-Free Beauty 2019. márciusában a Magyar Vegán Egyesület által 2018. tíz legjobb magyar blogjai egyikének lett megválasztva. Emellett a hazai vegán közösség megbecsült tagjaként többször is szerepeltem reggeli élő TV adásokban, előadások vendégeként, illetve kerekasztal beszélgetéseken vettem részt különböző rendezvényeken. De hogyan is jutottam ide?

A legtöbb vegánhoz képest könnyű utat jártam be: édesanyám már kisgyermek koromban vegetáriánus lett, őt pedig a nővérem követte ebben az elhatározásban. Úgy nőttem fel, hogy számomra egyértelmű volt: hús nélkül is lehet élni, ízleteseket enni és egészségesnek maradni. Éppen ezért magától értetődő volt, amikor 15 évesen én magam is arra az elhatározásra jutottam, hogy el fogom hagyni a húsfogyasztást. (Azóta a szűkebb családból mindenki meglépte ezt, sokan pedig már hozzám hasonlóan növényi étrenden is élnek.) Ahogy az is egyértelművé vált, hogy vegán leszek, amint megismertem a tej-, hús- és tojásipar további borzalmait és ezen termékek egészségünkre és környezetünkre gyakorolt hatásait. Szerencsés vagyok, hiszen sok vegán társammal ellentétben nekem nem kell a családi ebédek alatt mások piszkálódását hallgatnom, nem kínálgatnak a húsleves levével és nem kell hetente megnyugtatnom a rokonaimat, hogy bizony túl fogom élni "ezt a hóbortot".

Viszont rengeteg vegánt ismerek személyesen, és a többségük történetét is nagyon jól tudom. Tudom, hogy ők milyen falakba ütköznek, éppen ezért szeretnék egy olyan világban élni, ahol egyértelmű, hogy a fentiekkel nem kell küzdenünk csak azért, mert mi egy állatjogi mozgalom tagjai lettünk. Ehhez pedig a legjobb mód az edukáció: megismertetni az emberekkel az életmódunk okait, tudományos hátterét, etikai alapjait. Megmutatni nekik, hogy így is lehet jókat enni, minőségi kozmetikumokat használni, igényes és tartós ruhákat hordani és teljes életet élni. Így történt, hogy az eredetileg állatkísérlet-mentes szépségápolási termékekkel foglalkozó blogom idővel átalakult vegán életmódot bemutató bloggá.

Remélem, Ti is ugyanannyira örömötöket lelitek majd ebben a blogban, és legalább annyira hasznosnak találjátok majd, mint amilyen lelkesedéssel én ezeket a szavakat írom.

Anita Diána


A képet készítette: Bakonyi Tibor