Pénteki teljes értékű, filléres növényi ételek

2018.07.27

Már ötödik napja írom ezt a cikksorozatot, amiben egy héten keresztül minden nap megosztom a pontosan egy héttel azelőtti étkezéseimet: árral, tápértékkel*, receptekkel és képekkel. Ezzel cáfolva azt, hogy a jól összeállított növényi étrend követése drága, sok melóval jár vagy időigényes. Mert nem az.

*A saját életmódom, súlyom, korom és nemem függvényében a Cronometer.com értékei alapján. 

Reggeli:

Gyümölcsök

Ezúttal is némi nektarinnal laktam jól kora reggel, így új fényképet nem készítettem ezekről a finomságokról.

Ára: kb. 200 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 percTízórai:

Zabkása

Szokásos péppé nyomott gyümölccsel édesített zabkásámat fogyasztottam el nem sokkal később. Ezúttal napraforgómaggal, mákkal, lenmaggal és mogyoróval is ízesítettem, hogy egy kicsit feldobjam és még táplálóbbá, egészségesebbé varázsoljam. (Bár szép az sajnos nem lett, de legalább annál finomabb volt.)

Ára: kb. 200 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc

Ebéd:

Paradicsomos-csicseriborsós szósz kukoricás és borsós rizzsel, lencsefasírttal és petrezselyemmel

A tegnapi lencsefasírt mellé főztem egy adag kukoricás-borsós rizst, illetve készítettem egy nagyon egyszerű kiegészítést mellé: 3 nagy paradicsomot apróra vágtam, hagymás alapon vízzel felöntve összefőztem, adtam hozzá egy adag csicseriborsót, ezt az egész masszát megfűszereztem és végül pár perc alatt összefőtt az egész. Természetesen ezt is szuperül fel lehet dobni a tegnap emlegetett  folyékony füsttel (mert az a petrezselyemhez hasonlóan mindenhez IS finom.)

Végül mindezt petrezselyemmel és a lencsefasírttal tálaltam.

Ára: kb. 300 Ft / adag

Elkészítési idő: kb. 20 perc / 3-4 adag

Uzsonna:

Répa

Uzsonnára csak pár darab bio répát hámoztam meg, és ezeket rágcsálgattam el nyersen.  

Ezzel pedig többek között a napi A-vitaminszükségletem 1310%-át bevittem a szervezetembe.

Ára: kb. 100 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc


Vacsora:

Knäckebrot

Előző nap készített, kicsit átdolgozott recept alapján készült Knäckebrotból ettem vacsorára egy keveset, a maradékot pedig a későbbiekre lefagyasztottam.

Ezúttal nem a Netflix mellett tálaltam.

Ára: kb. 100 Ft / adag

Elkészítési idő: effektív munka vele kb. 10 perc, sütőben további 45 perc / 5-6 adag

Összegzés:

  • A teljes napi étkezés ára: kb. 900 Ft
  • Ételkészítésre fordított idő az elfogyasztott ételekkel arányosan: kb. 20 perc
  • Tápanyagbevitelem a szokásos B12vitaminos étrend-kiegészítőmmel együtt és ezúttal egy D-vitaminos kiegészítővel is:

Fontos megjegyzések:

1. D-vitamin:

Ugyan a D-vitamin szintem kicsit alacsony lett, de mivel nyár van, és az ember szívesen van a napon, így ez egyáltalán nem probléma. Főleg, hogy a [hazai konszenzus szerint] a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Pontosabban: "A D-vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitaminokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. [...] A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma [...] A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés."

2. Változatosság:

Mivel nem csak azt tartom fontosnak, hogy bemutassam, milyen egyszerű, könnyű és minden szükséges tápanyagot tartalmaz a növényi étrend, de azt is (ha csak egy kicsit is), hogy változatos recepteket mutassak, ezért természetesen sokkal több időbe kerül minden elkészítése, hiszen normál esetben én simán több napi adagot szoktam főzni és minden nap váltogatom a köreteket az adott fogások mellé, vagy egyszerűen ugyanazt eszem, mint előző nap, amivel természetesen időt is spórolok.

Remélem, hasznosnak tartottátok ezt a cikkemet is.

Anita

<<< Vissza a csütörtöki menühöz


Tovább a szombati naphoz >>>