Szombati teljes értékű növényi étrend

2018.07.28

Elérkeztünk az eheti cikksorozatom utolsó előtti részéhez, amiben ma is megmutatom, hogy milyen ételeket ettem egy héttel ezelőtt, amik nemcsak minden szükséges tápanyagot tartalmaznak, gyorsan elkészíthetőek, de mellette rendkívül olcsóak is - mindamellett, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak.

Reggeli:

Sárgadinnye nektarinnal

Gondolom feltűnt nektek, hogy rengeteg nektarint ettem ezen a héten (is), de ennek egyetlen egyszerű oka van: ez az egyik kedvenc gyümölcsöm, így ameddig csak lehet, igyekszem kiélvezni, hogy végül kellően túladagoljam magam és jövő nyárig kibírjam nélküle.  

Emellett a nektarin "túltengés" másik oka, hogy az anyukám igazi "nektarinhalmokkal" szokott ellátni, akárhányszor hazalátogatok, mivel tudja, hogy ez az egyik kedvencem.


Ára: kb. 450 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc

Tízórai:

Búzakorpás zabkása áfonyával

Gyümölcsös alapon ezúttal a zabkása mellett búzakorpát készítettem, amit áfonyával dobtam fel.

Ára: 200 Ft

Elkészítési idő: kevesebb, mint 5 perc

Ebéd:

Lencsefasírt sütőben sült répával, burgonyával és petrezselymes salátával

A csütörtökön készült lencsefasírtom maradékát meg kellett ennem, mert még mindig bőven volt belőle, mivel kicsit elszámoltam magam és túl nagy adagot készítettem. Ehhez pucoltam burgonyát és répát, feldaraboltam azokat és sütőben fűszeresen, olaj nélkül megsütöttem. Végül petrezselyemsalátával tálaltam.

Ára: kb. 350 Ft

A fasírt elkészítési ideje: effektív munka kb. 10 perc, sütőben további 25 perc / 10 darab nagy fasírt

A krumpli és a répa elkészítési ideje: effektív munka kb. 5 perc, sütés további 20 perc

Uzsonna:

Málna

Vendégségben evett fagyasztott málna, ami kellően lehűtött ebben a melegben.

Ára: Ingyen :)

Elkészítési idő: Nincs :)

Vacsora:

Sütőben sült alma (lekvárral)

Pár mennyei finom nyári almát bedobtam a sütőbe: kettőt kicsi hajócskákra vágva, kettőt pedig félbevágva, a magokat kanállal kikaparva barack- és málnalekvárral megtöltve. 

Persze a sütőben mind teljesen szétesett, úgyhogy a korábbi napokban látott kölesgombóchoz hasonlít ez a fogás is: ronda, de finom. (Hogy elviselhetőbb legyen a látvány, inkább a kutyámra állítottam a fényképezőgép fókuszát.)

Emellett unalmamban ettem egy kevés napraforgómagot is, miközben gépeztem. :) 

Ára: 100 Ft

Elkészítési idő: effektív munka kb. 5 perc, sütőben további 15-20 perc

Összegzés:

  • A teljes napi étkezés ára: kb. 1100 Ft
  • Ételkészítésre fordított idő az elfogyasztott ételekkel arányosan: kb. 15 perc
  • Tápanyagbevitelem a szokásos B12vitaminos étrend-kiegészítőmmel együtt:

Fontos megjegyzések:

1. D-vitamin:

Ugyan a D-vitamin szintem kicsit alacsony lett, de mivel nyár van, és az ember szívesen van a napon, így ez egyáltalán nem probléma. Főleg, hogy a [hazai konszenzus szerint] a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés. Pontosabban: "A D-vitamin nem vitamin, nincs semmi köze a vitaminokhoz, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. [...] A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma [...] A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés."

2. Változatosság:

Mivel nem csak azt tartom fontosnak, hogy bemutassam, milyen egyszerű, könnyű és minden szükséges tápanyagot tartalmaz a növényi étrend, de azt is (ha csak egy kicsit is), hogy változatos recepteket mutassak, ezért természetesen sokkal több időbe kerül minden elkészítése, hiszen normál esetben én simán több napi adagot szoktam főzni és minden nap váltogatom a köreteket az adott fogások mellé, vagy egyszerűen ugyanazt eszem, mint előző nap, amivel természetesen időt is spórolok.

Remélem, hasznosnak tartottátok ezt a cikkemet is.

Anita

<<< Vissza a péntekhez

Tovább a vasárnaphoz >>>