Testfelépítés és evolúció


Ebben a szakaszban feszegetett kérdések:

  • "De mindenevő a fogazatunk/bélrendszerünk"
  • "Akkor miért nem kérődzök?"
  • "Az evolúció miatt az ember mindenevő..."
  • "De az ősember is evett húst/az ősember agya is a hústól fejlődött..."

Válaszok:

1. "De mindenevő a fogazatunk/bélrendszerünk..."

Az ADA, a Harvard University, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a British Dietetics Association, és az American Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy cikket a növényi étrend előnyeiről, és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

Innentől fogva a fogazatunk vagy a bélrendszerünk nem lehet érv, csak kifogás.

2. "Akkor miért nem kérődzök?"

Nem minden növényevő állat kérődző is egyben, ez csak a párosujjú patásokra igaz. Ha a kezedre és a lábadra nézel, mindjárt megleled a választ arra, hogy miért nem kérődzöl. :)

 3. "Az evolúció miatt az ember mindenevő..."

Ha az evolúcióról beszélünk, fontos megjegyezni, hogy annak része és alapja, hogy annak a legmagasabb a túlélési esélye, aki a legjobban alkalmazkodik. Mivel az ember jelenleg önmaga alól falja fel a bolygót, amiről tudományos forrásokat [EBBEN A CIKKEMBEN] találtok, ezért a legjobb túlélési esélyünk, hogy ezt nem tesszük meg, és növényi étrendre váltunk. Tehát az evolúció pont a vegánság felé mutat. Ajánlom a figyelmedbe az előbb linkelt cikket, ami tudományos kutatások, források és információk tucatjait vonultatja fel, természetesen az összes tudományos forrást megjelölve, és összegzi, hogy miért a vegánság a leghelyesebb döntés, amit meghozhatsz mind az egészséged, mind a környezetvédelem, mind pedig évi több száz milliárd állat számára.

4. "Az ősember is evett húst"

Ezt a gondolatot egyszer [CSIRKEVIN] nagyon szépen megválaszolta, tőle idéznék: "Sajnos elterjedt a köztudatban, hogy az emberi agy a hústól fejlődött, pedig ez nem igaz: a szénhidráttól és ezt már jó néhány évtizede bebizonyították. Legutóbb például a University of Sydney kutatása támasztotta ezt alá.

Emellett az őseink elítélték a melegeket, az őseink elítélték a feketéket, az őseink rabszolgákat tartottak, az őseink világháborút robbantottak ki, az őseink bottal ütötték egymás fejét, az őseink nőket erőszakoltak, az őseinknek nem volt Internetük és ennyi tanulási lehetőségük, stb... Tényleg mindenben a múltra akarunk hasonlítani? Nem akarunk inkább élni a mai, modern világ lehetőségeivel és fejlődni mindenben? Egészségesebben élni és új világképet építeni? Mert szerintem kellene.

Számos hipotézis létezik a korai ősök ételeiről, és hogy milyen hatásai voltak általános egészségi állapotukra és az evolúciós hatásaira. Az igaz, hogy állatokat ettek vagy öltek meg a túlélésért, de az is igaz, hogy nem mindig ettek húst és nem is pazaroltak semmit. Rengetegszer volt a történelemben olyan kor, amikor a Föld - akkoriban még csekély - lakosságának nagy része hatalmas mennyiségű és választékú növényi étrenden élt.

Még ha tudnánk is pontosan, hogy mi minden történt az evolúció hajnalén, akkor is abszurd lenne több tízezer éves szokások alapján megítélni a mai világot és a mai, fejlődő szokásokat. Valójában manapság már orvosi kutatások százai azt mutatják ki, hogy az állati húsok és váladékok fogyasztása káros számunkra, és már tudjuk, hogy az állatok mértéktelen tenyésztése pusztító a Földön.

Ezenkívül a húst evők nem veszik figyelembe a fontos etikai pontokat; Nevezetesen, hogy a történelem nem egyenlő az igazolással. Őseink tettei közül ma már sok dolgot találhatunk problémásnak. Ők például rabszolgákat tartottak. Tehát logikátlan arra következtetni, hogy ami a múltban történt és még ma is él, azt továbbra is táplálni kell és fenntartani."

*****

Nem kaptál választ a kérdésedre? Nézd meg más kategóriákban is [ITT] vagy vedd fel velem a [KAPCSOLATOT], és szívesen válaszolok neked!

[VISSZA A GYAKORI KÉRDÉSEKHEZ]