Miért a vegánság a leghelyesebb döntés, amit meghozhatsz?

2017.12.05

Ha ezen a blogon olvasod ezt a cikket, akkor valószínűleg érdekel téged az állatok helyzete, foglalkoztat a környezetünk, azok az élőlények, akikkel ezen a Földön osztozunk, és kellően tudatos vásárló vagy ahhoz, hogy ezekre ügyelve alakítsd a vásárlási szokásaidat. Ráadásul nektek nem kell bemutatnom, hogy mi a helyzet a kozmetikai illetve az orvosi célú állatkísérletekkel, és mi a helyzet a divat és a szépség világával.

Azonban ha az étkezéseknél maradunk, akkor a táplálkozás kapcsán öt fő szempontot vehetünk figyelembe: egészség, ízek, környezetvédelem, állatok és megszokások/hitrendszer.

1. Egészség:

Az ADA, a Harvard University, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a British Dietetics Association, és az American Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy cikket a növényi étrend előnyeiről, és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-ér rendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

Tehát ha te is jó eséllyel pályázol ezek közül valamelyikre, mint én a cukorbetegségre három cukros nagyszülő mellett, akkor ez kifejezetten jó választás lehet számodra!

2. Ízek:

Bármilyen íz pótolható. Ma már ugyanolyan piskótát, sütiket, gyrost, de akár hamburgert is tudok csinálni, mint amilyeneket régen ettem. Sőt, sokkal több új ízzel, ízkombinációval és fűszerrel ismerkedtem meg mióta vegán vagyok.

Itt egy rövid válogatás pár rendkívül gusztusos és finom vegán ételből:

Sőt, [EBBEN A VIDEÓBAN] húst fogyasztó emberek kóstoltak vegán és nem vegán termékeket, és sokról nem tudták megmondani, hogy melyik tartalmaz tejet/húst/tojást, és melyik nem. (Természetesen ilyenkor sok múlik az adott étel minőségén.)

3. A környezetvédelem:

Emellett ugyan sokan nem teszik, de szerintem feltétlenül fontos idesorolni a környezetvédelmet is. Ajánlom figyelmetekbe a Cowspiracy című dokumentum filmet, ahol többek között megszólal az egyik világméretű környezetvédő szervezet egy korábbi vezetője, különböző ezzel foglalkozó szervezetek, tudósok és hozzáértők: 

De ajánlom figyelmetekbe emellett ezt az oldalt is, ahol rengeteg hivatalos cikk, tudományos értekezés van összegyűjtve: [LINK]

Ugyanitt találhattok hivatalos forrásokat arra vonatkozólag, hogy az állattenyésztés felelős az Amazonas irtásáért (!)91%-ban: [LINK]

Vagy hasonló tartalommal: [NYT]; [Scientific American]

Továbbá például a fenti linkgyűjteményből eljuthathattok az "United States Department of Agriculture" oldalára is, ahol leírják, hogy a mezőgazdaság felelős az amerikai vízfogyasztás 80-90%-áért, aminek egy jó része a tej- és húsipar miatti víz. [ITT] pedig találtok egy nagyon jó oldalt, alul megjelölt hivatkozásokkal, hogy egy adott egység élelmiszer előállításához mennyi víz szükséges.

Illetve a fenti gyűjteményben található egy könyv amiben tudományosan kifejtik, hogy Amerikában a víz 5%-át fogyasztják csak a háztartások, és 55%-ot az állattenyésztés fogyasztja. (Jacobson, Michael F. "Six Arguments For a Greener Diet: How a More Plant-based Diet Could Save Your Health and the Environment. Chapter 4: More and Cleaner Water". Washington, DC: Center for Science in the Public Interest, 2006.)

Továbbá itt találhattok különböző linkeket tudományos értekezésekhez, amelyek arról szólnak, hogy a világ vízfogyasztásának 20-33%-a az állattenyésztés következménye: [LINK1]; [LINK2

[EZ A TANULMÁNY] pedig arról szó, hogy egy 2500 tehenet tartó farmon ugyanannyi "szemét" termelődik, mint egy 411E fős városban.

Én korábban átrágtam magam az összes hivatkozott forráson, megnéztem a többség eredetét, ezért nagyon jól tudom, hogy ha hozzám hasonlóan Ti is alaposan utána akartok járni a cikkeknek, akkor rengeteg "munkát" adtam már így is, így nem linkelek többet, de nyugodtan kikereshetitek még a "Methane is 25-100 times more destructive than CO2 on a 20 year time frame" vagy a "Methane has a global warming potential 86 times that of CO2 on a 20 year time frame" fejezeteket is.

4. Állatok:

Ha ugyanolyan tempóban irtanánk az embereket, mint az állatokat, akkor 17 nap alatt kihalna az emberiség. Történelmi becslések alapján körülbelül 110-180 millió ember halt meg a XX. század során háborúk következtében. A teljes történelem során pedig 150 millió és 1 milliárd közöttire becsülik ezt a számot. Ezzel szemben az USDA adatai alapján csak 2013-ban 8,6 milliárd csirkét vágtak le. Csak csirkékről beszélünk, és csak az Egyesült Államokról. Mégis a világtörténelem során, háborúkban elhunyt emberek legmagasabb becsült értékéhez képest is több, mint nyolcszor annyit öltek meg egyetlen fajból, egyetlen év alatt, egyetlen helyen.

Miközben ezen állatok élni akarnak, ugyanúgy félnek, éreznek, sőt [SZEMÉLYISÉGGEL RENDELKEZNEK], mint mi és nem akarnak meghalni, ahogy egy ember sem. Mi mégis következetesen és szisztematikusan tenyésztjük, kihasználjuk, borzalmas körülmények között tartjuk, majd meggyilkoljuk őket, hogy a saját önző igényeinket kielégítsük, miközben az összes fentiből egyértelműen látszik, hogy semmi szükség erre. Sőt, sok szempontból egyenesen káros, hogy így teszünk.

Ha jobban érdekel Titeket ez a téma, akkor ajánlom nektek a Földlakók című filmet, amiben bemutatják, hogy az emberek hogyan is bánnak az állatokkal a házi kedvencektől kezdve egészen a laboratóriumi állatokig:

A filmet csak erős idegzetűeknek ajánlom!


5. Megszokások és hitrendszer:

A megszokásokásról, a hitről és a karmizmusról ezt a videót ajánlanám nektek:

Sokszor megkapjuk mi vegánok, hogy "elvakultak" esetleg "elfogultak" vagyunk. Viszont én úgy gondolom, hogy az, aki ragaszkodik a megszokásaihoz, és nem mond le valami mindenki számára ártalmasról, sokkal elvakultabb és elfogultabb, mint az, aki képes felismerni bizonyos összefüggéseket, aki képes korábbi szokásain változtatni, nyitottan állni az újdonsághoz és egy új, mindenki számára sokkal jobb életmódot kialakítani.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy mindezen információk birtokában továbbra is ragaszkodni a hús és más állati eredetű élelmiszerek fogyasztásához, sokkal károsabb, mint nyitottnak lenni, változtatni, és másokat is erre ösztönözni. Éppen ezért arra kérlek Titeket, hogy mérlegeljétek a tetteitek súlyát és azok következményeit, és döntsetek bölcsen túllépve a korábbi hiedelmeiteken: az állatokért, a Földért és a saját egészségetekért.

Remélem, elgondolkoztat Titeket a mai cikkem.

További szép napot!