Tényleg állatkísérlet-mentes lett az Avon?

2020.04.17

Egy elég hosszúra nyúlt levelezés és kutatómunka után végre úgy érzem, hogy tényszerűen és objektíven meg tudom válaszolni a kérdést, amit az utóbbi időben a legtöbbször feltettetek nekem: Tényleg állatkísérlet-mentes lett az Avon?

Első körben nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy az Avon új anyavállalata a Natura. Annyira friss még ez az egész, hogy 2020. januárjában zárult csak le a Natura & Co és az Avon akvizíciója. Nem mellesleg a Natura egyben a The Body Shop tulajdonosa is, és híres arról, hogy elkötelezett az etikus üzlet, a fenntarthatóság és a pozitív társadalmi felelősségvállalás illetve az állatkísérlet-mentes kozmetikumok forgalmazása iránt, így számomra nem volt meglepő, hogy az Avon ilyen irányba indul a tulajdonosváltás után. Ennek ellenére mégis elég bonyolult a jelenlegi helyzet a márka körül.

Éppen ezért, hogy megértsétek, hogy miért csak most születik meg ez a cikk, illetve mit tartok a mai napig problémásnak ezzel kapcsolatosan, a teljes kutatómunkát szeretném bemutatni nektek.  

Első körben 2019. decemberében kerestem meg a céget, miután a Distillery termékcsaládot vegán megnevezéssel reklámozni kezdték. Ekkor ezt a választ kaptam a kérdéseimre:

"Köszönjük szépen a levelét.

Az állatok jólétének tiszteletben tartása az AVON termékbiztonsági filozófiájának egyik alappillére.

Cégünk közel 25 éve felhagyott az állatkísérletekkel és ehelyett a különböző alternatív tesztelési eljárásokat részesítjük előnyben, melyekkel hasonló módon igazolni tudjuk az egyes termékek, termékösszetevők hatékonyságát, vagy biztonságos voltát. Sajnálatos módon ugyanakkor van néhány olyan ország (ilyen például Kína), amely különböző addicionális biztonsági tesztelési eljárásokat ír elő ? amelyek között szerepelhet az állatkísérlet is.

Ezen országokban, más kozmetikai cégekkel és szervezetekkel együtt azért küzdünk, hogy előmozdítsuk az alternatív tesztelési eljárások állami szintű elfogadását, bízunk benne, hogy ez mihamarabb be is fog következni. Mi mindenféleképpen az állatkísérletek ellen lobbizunk.

A Distillery termékcsaládunk jellemzőire vonatkozik, hogy vegán alapanyagok, magasan koncentrált hatóanyagot tartalmaznak, környezettudatos és allergiológiailag tesztelt hozzávalókat tartalmaznak.

Megértését és együttműködését köszönjük."

Mivel a fenti e-mailben írtak alapján a márka nem tűnt állatkísérlet-mentesnek, azonban egyre több poszt és bejegyzés látott napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy az Avon és a PETA együttműködnek, ráadásul egyre nagyobb visszhangot keltett az új  vegán termékcsalád is, ezért újra írtam nekik az első levelükre válaszolva:

"Nagyon szépen köszönöm a válaszát. 

A fenti levele pár további kérdést felvetett:

1. Szeretnék érdeklődni, hogy a "vegán" termékcsalád termékei Kínában is elérhetőek-e vagy azt kifejezetten olyan ország célközönségének készítették, ahol az állatkísérletek nem kötelezőek és így azok a termékek maguk állatkísérlet-mentesek?

2. Tervezik-e árulni a "vegán" termékeiket a kínai piacon, ahol törvény kötelezi az állatokon való tesztelést ahhoz, hogy az országban a termékeket el lehessen adni?

3. A PETÁ-val való együttműködésük pontosan milyen jellegű együttműködés? Milyen szerepet, feladatokat vállaltak és mit tesznek az állatkísérletek ellen?

Válaszadás előtt, kérem, vegye figyelembe, hogy mint blogger vettem fel Önökkel a kapcsolatot, és a teljes levelezésünket nyilvánosan közölni szeretném az első üzenetem és a mostani e-mailem aláírásában megnevezett weboldalon.

Köszönöm a válaszukat előre is."

Azonban hónapokon keresztül nem kaptam választ erre a levelemre, pedig többször is elküldtem. Mindig csak annyit reagáltak, hogy továbbították az illetékes osztály felé. Végül március közepén kaptam egy e-mailt, amiben a következő szerepelt:

"Az e-mailben látható kérdéseire az alábbi válasz érkezett az illetékes osztálytól. Kérem, hogy tekintse meg a válaszokat.

1. Szeretnék érdeklődni, hogy a "vegán" termékcsalád termékei Kínában is elérhetőek-e vagy azt kifejezetten olyan ország célközönségének készítették, ahol az állatkísérletek nem kötelezőek és így azok a termékek maguk állatkísérlet-mentesek? 

A Distillery termékcsaládot nem forgalmazzuk Kínában.

2. Tervezik-e árulni a "vegán" termékeiket a kínai piacon, ahol törvény kötelezi az állatokon való tesztelést ahhoz, hogy az országban a termékeket el lehessen adni?

Az AVON nem teszteli a termékeit állatokon, a Kínában forgalmazottakat sem. Ezt úgy értük el, hogy a kínai piacra szánt termékeink esetében olyan új módszereket fejlesztettünk ki, amelyek nem esnek az állatkísérletekre vonatkozó törvényi szabályozás alá. Számos termékünk összetételén változtattunk és megszüntettünk néhány olyan termékcsaládot, amelyek esetében nem tudtunk változtatni azok összetételen.

3. A PETÁ-val való együttműködésük pontosan milyen jellegű együttműködés? Milyen szerepet, feladatokat vállaltak és mit tesznek az állatkísérletek ellen? 

A témával kapcsolatosan minden információt megtalál a következő oldalon: [LINK]"

Most mindattól eltekintek, hogy a decemberi első e-mail és a márciusban kapott között hatalmas különbség van, hiszen míg az egyik alapján állatkísérletes a márka, a másik alapján már minimum a Fa vegán termékcsaládjával sorolható egy szintre - legalább a Distillery termékcsalád biztosan. Személy szerint én ezt a bakit leginkább az információáramlás hiányának és az ügyfélszolgálat rosszul informáltságának tudom be, mint valós problémának.


Közben az Avon hivatalos oldalára felkerült egy közlemény, amiben azt írják, hogy "a folyamatos és kitartó munka eredményeképpen az AVON mára beszüntette az összes jogszabályban előírt állatkísérletet, és ezzel az első globális szépségipari vállalattá vált*, amely a kínai piacon is árusítja termékeit, amellett, hogy véget vetett a termékeken, illetve egyes összetevőkön való állatkísérleteknek**."

Tehát az Avon honlapján található szöveg alapján hiába forgalmazza a termékeit Kínában, kutatásai és lobbija eredményeként nem végeznek a termékein állatkísérletet.

Ezzel szemben a PETA a weboldalán még 2019. decemberében arról írt elég hosszasan, hogy az Avon nem végez állatkísérleteket és dolgozik azon, hogy mások se végezzenek a termékeiken ilyen teszteket. Mint írták: "Amint mindez megtörténik, a vállalat átkerül az állatkísérlet-mentes listánkra."

Viszont a PETA oldalát vizsgálva ez szemmel láthatóan egyelőre nem történt meg! Ha beírjuk a márka nevét a keresőbe, továbbra is még csak a "változtatáson dolgoznak" státusz jelenik meg:

Éppen ezért a jelenleg rendelkezésre álló információim alapján azt gondolom, hogy a márka MÉG nem állatkísérlet-mentes. De természetesen igyekszem frissíteni a cikket, amint átkerül az Avon a PETA listáján a megfelelő státuszba.

Addig viszont az Avon Distillery termékcsaládját a Fa vegán termékcsaládjához tudnám hasonlítani, amiről ebben a cikkemben írtam részletesen: [LINK] (Hiszen ahogy ők is írták, a Distillery termékcsaládot nem forgalmazzák Kínában.)

Mindannak ellenére, hogy nem vagyok a márka rajongója, személy szerint mégis rettentően örülök ennek a fejleménynek, hiszen ez egyszerre több pozitív hatást is jelent: egyrészt a Kínában hatályos szabályok enyhülését, illetve azt is, hogy egy hatalmas vásárlóbázissal rendelkező márka hamarosan valóban állatkísérlet-mentessé avanzsál. Viszont addig, amíg ez nem történik meg, nyugodt szívvel csak a Distillery termékcsaládra tudom azt mondani, hogy a maga módján, de állatkísérlet-mentes.

Anita