Nu Skin és az állatkísérletek

2018.09.09

Ma ismét írt nekem egy MLM-es ismerősöm, aki egy régi beszélgetésünk fonalát akarta felvenni. Korábban már megpróbált meggyőzni arról, hogy írjak a termékeikről, mert "azok bizony állatkísérlet-mentesek". Akkor is leírtam neki, hogy miért nem CF a Nu Skin és most is megtettem. Ma viszont ismét be akarta bizonyítani nekem, hogy az ő cégük márpedig "tiszta". Ez a beszélgetés annyira felhúzott, hogy arra gondoltam, írok egy tisztázó cikket a témával kapcsolatban.

A blog fennállása óta már négy Nu Skines akart meggyőzni arról, hogy írnom kellene róluk, mert CF a cég, és eddig akárhányszor elmagyaráztam nekik, hogy mi a helyzet vele, kivétel nélkül ugyanazt a választ kaptam és ugyanaz a beszélgetés zajlott le közöttünk. Én csak egyetlen reális okot látok erre: a belső, céges kommunikáció félrevezető, ők ezt tanulják, ezzel pedig ők is félrevezetik a vevőiket utána. (Engem ugyan nem tudnak, hiszen több éves kutatás és tapasztalat áll mögöttem, de másokat könnyedén át tudnak ezzel verni.)

A beszélgetések átlagos menete:

1. Ők aztán biztosak benne, hogy egyáltalán nem végeznek állatkísérleteket.

2. Kicsit később: "Na jó, végeznek, de csak a táplálékkiegészítőkön, és az még jó is az egereknek, mert tovább élnek tőle."

3. Legvégső, talán legőszintébb fázis: "De ez csak Kínában van így, úgyhogy állatkísérlet-mentes a cég!" 

Miközben feketén fehéren ez áll a honlapjukon: "Nu Skin does not test its cosmetic products on animals, nor do we request others to test on our behalf, except when mandated by law and regulatory agencies."

Ami lényegében annyit jelent, hogy a Nu Skin nem végez állatkísérleteket a kozmetikai termékein és másokat sem bíz meg ezzel, kivétel ha törvény vagy hivatalos szervek kötelezik őket erre. (Erről egyébként itt írtam bővebben.) Tehát eleve nem igaz az állítás, hogy csak a táplálékkiegészítőket tesztelik, mert a kozmetikumaikat is. 

Emellett szinte ugyanezt írják le a táplálékkiegészítők kapcsán is, annyit tesznek csak hozzá, hogy igyekeznek minél humánusabbak és etikusabbak lenni az állatokkal szemben. Vagyis a hivatalos kommunikációban nemcsak kikerülik azt, hogy ez bármilyen módon is jó lenne az állatoknak, hanem pont ellent mondanak annak, hogy ez annyira szuper lenne nekik, hiszen ha annyira jó lenne, akkor nem éppen ezt írnák. (Egyébként itt szeretném megjegyezni, hogy legjobb tudomásom és több szakmai könyv elolvasása alapján a hasonló kísérletek igen fontos eleme a boncolás, tehát az állatokat biztosan megölik a végén.)

Tehát végeznek állatkísérletet? Igen. 

Innentől meg olyan mindegy, hogy hol, mert nem ez volt a kérdés. Nem lehet állatkísérlet-mentes az a termék, amelyen a világ bármely pontján állatkísérleteket végeznek. Mert utána a következő lépés, hogy CF lesz az, amit Budapesten árulnak és Nyíregyházán kísérleteztek ki (sarkított példa, mert itthon tilos), vagy amit Oroszországban kísérleteztek állatokon, de Magyarországon megvesszük. A kifejezés: állatkísérlet-mentes. Ha végeznek a terméken állatkísérletet (teljesen mindegy, hogy hol, kicsoda és miért), akkor az a termék nem állatkísérlet-mentes. Minden más pedig csak félrebeszélés.

Összességében véleményem szerint kevés ennyire etikátlanul és pofátlanul hazudó cég van, ha az állatkísérletek tekintetében nézzük őket: A profit miatt jelen vannak a kínai piacon mindannak tudatában, hogy mindezzel hány állatnak okoznak szenvedést. Majd utána annak érdekében, hogy mindebből ne jöjjenek ki rosszul, mindenki mást kellemetlen helyzetbe hoznak, hiszen a hivatalos kommunikációban a cég kifejezetten mást mond, mint amit a dolgozóiknak közvetít, és ezzel önmagát levédi, az ügynökeit kellemetlen helyzetbe hozza, a vásárlóit pedig félrevezeti.

Állatkísérlet-mentes termékre vágytok? Ne Nu Skint vegyetek!