Vaníliás, epres, habcsókos citromtorta csokoládéval

2018.12.24

Az eddigi "vegán vasárnapos" adventi cikksorozatomat ezzel a mennyei finom tortával folytatom, ami valóban segít az ünnepekre hangolódni.

Hozzávalók a piskótához:


  • 3 bögre liszt
  • 3/4 bögre cukor
  • fél tasak sütőpor
  • kb. 500 ml növényi ital
  • 2 ek vaníliakivonat
  • 1 citrom leve (ha reszelhető a héja, akkor akár azt is bele lehet reszelni)

Hozzávalók a habcsókhoz:

  • 300 ml aquafaba, vagyis csicseriborsólé (ennyi van az Aldiban kapható nagy konzervben)
  • 250 g porcukor (sós volt a konzerv leve, különben kevesebb is elég)
  • 2 ek vaníliakivonat

Hozzávalók a krémhez:

  • 3 tasak vaníliapuding
  • 500 g eper
  • növényi tej 

Hozzávalók a csokoládébevonathoz:

  • kb. 180 g étcsokoládé

Elkészítés:

Először elkészítem a piskótát: a lisztet összekeverem a sütőporral, cukorral és a citrom levével, majd felöntöm növényi itallal (én most vaníliás rizstejet választottam). Csomómentesre keverem, majd egy tortaformába átöntöm és előmelegített sütőbe teszem. Ha megsült, lekapcsolom a sütőt, és megvárom, amíg ott kihűl.

Miután a sütemény kihűlt, elkészítem a tegnapi recept alapján a habot a habcsókhoz: Felbontok egy nagy konzerv csicseriborsót, aminek a levét egy edénybe öntöm és nagy fokozaton hosszú-hosszú percekig (kb 15-20 percig) verem habverővel, amíg teljesen kemény nem lesz, közben pedig szépen lassan fokozatosan hozzáadagolom a cukrot és a vaníliakivonatot is. Amikor az edényt fejjel lefelé fordítva sem mozdul a hab, készen is áll.

Ekkor gusztusos kis formákat lehet alkotni (nekem nem sikerült, mert folyton szétcsúszott a kis formázóm), de jelenleg nem is olyan fontos.  kb. 80 fokra előmelegített sütőbe teszem és legalább egy-másfél órán keresztül szárítom. Miután kész, a sütőben hagyom kihűlni. A végeredmény magában is nagyon finom lesz:

(Ez sokkal több habcsók a szükségesnél, úgyhogy későbbre is marad, ha csak pár darabit szeretnétek a tortához, akkor pár evőkanálnyi csicseriborsólé elég lesz.)

Amíg szárad a sütőben a habcsók, addig elkészítem a külső csokoládés réteget: sütőpapírból hat darab 20-20 centis csíkot vágok, majd olvasztok hozzá 180 g étcsokoládét. Amikor megolvadt, a hat csíkból háromra egyenletesen elosztom az egészet, és amikor már nagyjából kezd mattulni, mindegyik tetejére ráterítem a maradék három sütőpapírt. Végül egy nyújtófa segítségével feltekerem mindet (vagyis lényegében feltekerem őket a nyújtófára), és ha elkezdenének szétnyílni, egy egyszerű gumival összefogom a végénél, majd egy tányérra rakva mindet hűtőbe rakom:

Ezután ketté vágom a piskótát és elkészítem a krémet: először kicsit összezúzom az epret az aprítóban, majd három tasak vaníliapudingot főzök fele annyi tejjel, hogy jó kemény legyen a krém. A kész krémbe belekeverem az epret, majd ennek egy részével megkenem a sütemény belsejét. Ezután ráteszem a tetejét, és azt is megkenem az epres krémmel (az oldalát is). Majd a külsejét körberakom a korábban készített csokoládéval, ami apró darabokra forgácsolódik, amint kitekerem a sütőpapírból (ha nem, te is törhetsz rajta és úgy formázod őket, ahogy akarod).

Tálalás előtt aprítóban apró szemekre összezúzok 5-10 habcsókot, amivel megszórom a torta tetejét (szitával a legszebb). Ha előbb ráteszed, akkor egy idő után elkezd ráolvadni és már nem lesz olyan mutatós (és már nem is olyan finom, roppanós), úgyhogy megéri ezt az utolsó lépést közvetlenül a tálalás előtt elvégezni. Mi emellett juharsziruppal és csokoládészósszal ettük, de akár habcsók karikákkal a tetején is tálalható lenne.