Vegán jelölés a Garnier termékeken: Hogyan lehetséges?

2018.11.28

Már jó ideje meg akartam írni ezt a cikket, ugyanis már nyáron megosztottam veletek egy képet instagramon, amin egy DM-es rendelésem mellé kapott termékmintát fotóztam le. A kicsi Garnier csomagoláson jól láthatóan szerepelt a "vegán" felirat. De hogyan is lehetséges ez? Igaz egyáltalán? Ennek szeretnék ma gyorsan utánajárni.

Ahhoz, hogy megértsük mi a baj ezzel az egésszel, elsőként szeretném tisztázni, hogy mi is a veganizmus: A veganizmus egy állatjogi mozgalom, amelynek tagjai elutasítják az állatok kihasználását, megkínzását és felhasználását, így értelemszerűen a kozmetikai célú (meg összességében semmilyen más célból végzett) állatkísérletekkel sem értünk egyet. A Vegan Society által megfogalmazott hivatalos definíciója szerint: "A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik - amennyire lehetséges és praktikus -, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot."

Éppen ezért az a termék, amely állatokon tesztelve volt, az nem is lehet vegán, hiszen kihasználtak miatta állatokat. Mégis ez a kép szerepel a Garnier hivatalos honlapján, itt azt írják, hogy a termékek vegánok, alul pedig azt, hogy vegán formula:

Emellett pedig ezt posztoltam még a nyár folyamán:

Viszont a Garnier által használt "vegán formula" kifejezés hivatalosan nem létezhet, az ő esetükben kiváltképpen nem, legjobb esetben is csak "növényi formulának" hívhatnák ezeket, hiszen ahhoz, hogy egy kozmetikum vegán legyen vagy "vegán formulának" lehessen nevezni az összetételét, két feltételnek kell megfelelnie: az állatkísérlet-mentességnek és annak, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz. Viszont a Garnier esetében csak az egyik igaz.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy a Garnier mindamellett, hogy etikátlan az állatkísérletek végzése miatt,  etikátlan azért is, mert olyan kifejezést használnak marketingcélból, ami megtévesztő és nem igaz.

Az üggyel kapcsolatban már régen megkerestem a Garnier magyarországi csapatát, és megkérdeztem tőlük, hogy miért nevezik mindezek ellenére a termékeiket vegánnak, de egyelőre nem kaptam választ a kérdéseimre. Van egy olyan érzésem, hogy nem is fogok...