Útmutató kezdő vegánoknak

2019.08.01

Tegnap valaki kérdezte egy vegán csoportban, hogy "mit szabad enni" vegánként. Ennek eredményeként született meg a mai cikkem és annak teljes tartalma.

A kommentek között leírtam a kérdező hölgynek, hogy szerintem nem szerencsés, ha mi mondjuk meg, hogy mit "szabad ennie" mindenféle indoklás nélkül. Ellenben sokkal hasznosabb, ha megérti az okát annak, hogy bizonyos termékeket mi vegánok miért nem fogyasztunk, illetve miért élünk így. Hiszen véleményem szerint csak akkor lehet tartós és hatékony módon váltani, ha megértés útján jut el bizonyos termékek elhagyásáig. Mert ebben az esetben nem egy külső nyomás, és az "azt mondták, hogy ezt nem lehet enni" érzés társul ehhez, hanem egy belső késztetése lesz majd, ami miatt így akar majd élni. Hiszen teljesen más érzés, ha azt mondják nekem, hogy "nem szabad tejet innom" és az is, ha megértem, hogy mi történik a tejiparban, aminek a hatására a jövőben már nem akarok tejet inni. Egyik esetben egy külső nyomás hatására vagy változtatok vagy nem, vagy tartósan vagy nem, másik esetben pedig lesz motivációm és okom változtatni és tartósan így élni. Mert ezt csak így érdemes csinálni  - véleményem szerint. 

Éppen ezért kérésre összeállítottam egy dokumentumot, amiben igyekszem a fontosabb kérdésekre, kérdéskörökre kitérni. A dokumentum összeállítása során "loptam" kommentet Kertész Tibor és Anikó Gacsó írásai közül is, illetve felhasználtam a saját blogomat is forrásként. Továbbá VegaNinja, Fajizmus nélkül és ZöldElla egy-egy írása is segítségemre volt. Ha pedig a cirkusz, delfinárium, állatkert kérdés érdekel valakit (arra most nem tértem ki), bőven találhat információt a Delfinmosoly - Tények & tévhitek a delfináriumok világáról Facebook oldalon és a Sea Shepherd Hungary Official oldalakon. 

Nem tökéletes, ma délután készült, biztos jó pár hiba van még benne, ha találtok benne javítanivalót, nyugodtan jelezzétek! Viszont mindenképpen fontosnak tartom, hogy megosszam veletek minél előbb: