Tényleg jó a tehénnek, hogy megfejik?

2019.06.28

"De hiszen az neki jó", "ha nem fejnék, rossz lenne neki" - minden vegán hallotta már a tehenek fejésével kapcsolatosan. De mi az igazság?

Napi vegán érdekesség #5: Oké, nem eszünk húst. De mi baja lesz a tehénnek a fejéstől?

A következő kérdés megválaszolásához le kell írnom, hogy a világon termelt állati eredetű élelmiszerek kb. 98-99%-a ipari tartásból származik. A jelenlegi igények elenyésző töredékét sem lehetne házias tartásból fedezni. Ha pedig így akarnánk tenni, az még a jelenleginél is környezetszennyezőbbé tenné ezeket a már most is pusztító iparágakat. Ugyanis minél nagyobb területen, minél tovább, de minél kevesebb hozammal él az állat, annál környezetterhelőbb a tartása és az adott termék előállítása. Erről nemrég írt is egy cikket az agrárszektor, amire reagáltam egy nyílt levél formájában.

És akkor mi a helyzet a tejjel? Azt tegnap tisztáztuk már, hogy egészségtelen. De hogy miért rossz az állatnak?

A teheneket minden évben megtermékenyítik, majd a megszületett állatot a föcstej "elfogyása" után vagy elválasztják az édesanyjától vagy szopásgátlót adnak rá, hiszen különben meginná azt a tejet, amit mi emberek megvehetnénk - és ugye a profit nagy úr. Az elválasztott borjú tej alapú tápot kap, amíg fel nem nő: ha fiú*, akkor felesleges az ipar számára, hiszen pár egyed bőven elég a szaporulat fenntartásához. Így kerül az asztalra a borjúhús. Ha pedig lány*, akkor ugyanaz lesz a sorsa, mint az édesanyjának: minden évben megtermékenyítik, elszakítják a borjától és kezdődik az egész előröl.

Ami különösen szomorú ebben a történetben, hogy a tehenek társas lények: vannak legjobb barátaik, felismerik a családtagjaikat és erős kötelék alakul ki közöttük. Sőt, ugyanaz a kötődésért felelős hormon termelődik egy tehén szervezetében a terhesség során és a születés után, mint egy ember nő szervezetében.

A fejés pedig ilyen körülmények között rendkívül kimerítő, mindamellett pedig a gépek is kisebzik sokszor a tőgyüket: "A tehenenkénti tejhozam növekedése megkívánja, hogy a tőgygyulladásos esetek arányát a lehető legkisebbre mérsékeljük. Miért? Egy egyszerű válasz is meggyőző lehet: Egy 8000 liter/év termelésű egyednél egyetlen tőgygyulladás 10-20%-kal csökkentheti a termelést, ami 800-1600 liter/tehén/év kiesést jelent. Ez 100 Ft/liter termelői árral számolva, 80 000-160 000 Ft veszteséget jelent." (Forrás: agrárium)

És annak ellenére, hogy az ipar próbálja (a saját profittermelése érdekében, nem az állat jóléte miatt ezt megelőzni), sajnos nagyon sokszor nem sikerül nekik.

Éppen ezért van például a világ fejlettebb országaiban (így az EU-ban is) szabályozva, hogy literenként mennyi "genny" és vér lehet a tejben. Ráadásul érdemes lehet kisgyerekes anyukákat megkérdezni: alapvetően nem egy kellemes folyamat az embereknek sem a számukra kifejlesztett gépek, pumpák használata.

Azt is fontos hozzátenni, hogy a falusi tartás sem sokkal vidámabb, például ott is ugyanúgy elválasztják az édesanyától az állatot idő előtt. Ráadásul ott is késsel a torkukban végzik az állatok. És ez az, amit mindenképpen fontos még ehhez hozzátenni: A TEJIPAR EGYENLŐ A HÚSIPARRAL. Egy tehén alapvetően kb. 20 évig élne, de a tejiparban általában 4-6 éves korukban levágják őket. Vagy azért, mert a szervezetük nem bírja tovább ezt a megerőltetést és "összeesnek", így mennek a vágóhídra, vagy pedig azért, mert ebben a korban csökken a tejhozam, így nem éri meg őket tovább tartani, és ezért mennek a vágóhídra.

És arról sem szabad megfeledkezni, amire én is vegánként jöttem már rá: nem tejként, sajtként és túróként fogyasztottam sok tejet (bár úgy is), hanem minden egyéb késztermék összetevőjeként, amire soha nem is gondoltam volna. Tehát veheti bárki háztól a tejet, amíg eszik késztermékeket, péksüteményeket, jár étterembe, büfékbe, iszik egy kávét valahol, addig ugyanúgy az ipari tartást támogatja, mintha a boltban venné le a tejet a polcról.

Miért kínoznánk állatokat azért, hogy egy olyan terméket állítsunk elő, ami számunkra egészségtelen, környezetszennyező és egyébként teljes mértékben felesleges is?

*Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem ez a hivatalos megnevezésük, de így sokkal közérthetőbb.

#lásdazösszefüggéseket #necsaknézzláss #vegántények#napivegánérdekesség #tejszív #tejszívtelenség