Nyílt levél a BKV Zrt. részére

2018.07.19

Ezt a levelet nem azért írom, mert hatalmas változást várok, egyszerűen csak annyira felhúztam magam rajta, hogy muszáj volt kiadni magamból a haragomat. Próbáltam csendben maradni, de még két nappal később is nyomaszt az egész. Ha pedig bárkit is elgondolkoztat, ha csak egy buszvezető is lesz, aki jobban belegondol, és legközelebb nem követel meg embertelen butaságot egy gazditól - már megérte.

Tisztelt BKV Zrt. vezetősége és munkatársai!

A jelenleg hatályos szabályok alapján utazhatok a kutyámmal, ha érvényes jeggyel vagy bérlettel, pórázon vezetve, szájkosárral és tiszta állapotban tartózkodunk a járművön. Ha ezekre távolról rápillantunk, teljesen jogos és ésszerű elvárások a kutyák tulajdonosai felé. Azonban amint közelről vizsgáljuk a helyzetet, láthatjuk, hogy a BKV Zrt. alkalmatlan az ehhez szükséges körülmények megteremtésére és a rugalmatlan szabályrendszere káros és rossz az állatokra nézve.

Történt ugyanis, hogy kedd délután a kánikula közepén útnak kellett indulnom a kutyámmal, akinek minden egyes hónapban megveszem az 5250 Ft-os kutyabérletet. Az Örs vezér téren felszálltunk a félig üres buszra, ami tulajdonképpen egy ezer éves, szakadt Ikarus volt, amin a legkomolyabb klíma az, ha szerencsések vagyunk és éppen nem akad az ablak, akkor egy 10 centis rést kicsikarhatunk némi hűvösebb szellőnek. Visszatérve a történtekhez: a jól nevelt, nyugodt kutyámmal leültünk egy viszonylag félreeső helyen (ő azonnal lefeküdt a lábamhoz, hogy nyugodtan utazzon mellettem, ahogy szokott mindig) miközben természetesen lihegett, ugyanis a kutyák a melegben így hűtik magukat, pláne egy olyan járaton, ahol legalább öt fokkal melegebb van, mint odakint. Abban az esetben, amint ráadtam volna az amúgy nem harapós kutyámra a szájkosarat (ami mindig van nálam, hiszen a tömegben és indokolt esetben természetesen használom is), nem tudott volna tovább lihegni, ami számára nem csak komoly szenvedést jelentett volna a további 15-20 percben, de a felforrósodott, meleg, szinte levegő nélküli buszon komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat, pláne, hogy még álltunk a tűző napon az Örs vezér téren egy ideig. Ezért úgy döntöttem, hogy mivel nincsenek a közelünkben mások és felesleges kínzás lenne a kutyámra a szájkosarat ebben a melegben ráadni, nem tartom be a BKV szabályzatát. Egy teljesen logikus és ésszerű érvsorozat alapján. Mire a buszvezető (minősíthetetlen hangnemben) rám üvöltött, hogy a kutyámra kell adnom a szájkosarat vagy azonnal szálljunk le.

Ezzel kapcsolatban lenne több problémám is:

  1. Azt teljes mértékben megértem és elfogadom, hogy a buszvezető feladata ennek a szabálynak a betartatása, azonban azt nem tudom elfogadni, hogy ilyen stílusban beszélnek velem, miközben én fizetek egy szolgáltatásért. (Több, mint 11 éve minden egyes hónapban megveszem a bérletemet, nem szoktam bliccelni, a kutyám is érvényes bérlettel utazik velem nap mint nap.)
  2. Megértem azt is, hogy vannak általános szabályok, amik okkal vannak, azonban azt nem tudom megérteni, amikor valaki rugalmatlanul kezeli ezeket. Nem értem, hogy egy felforrósodott, félig üres buszon, ahol a közelünkben nem is ül más, miért kell az amúgy nem harapós kutyámra erőltetnem a szájkosarat (ezzel megakadályozva azt, hogy normálisan hűthesse magát), pusztán azért, mert ez a szabály?
  3. Tökéletesen megértem azt is, hogy ezek a szabályok okkal vannak és okkal elvártak. Azt azonban már nem tudom és nem is vagyok hajlandó megérteni és elfogadni, hogy a BKV Zrt. nem biztosítja a szabályok betartásához szükséges megfelelő körülményeket a fizető utasok számára. Márpedig, amikor a felforrósodott, ezer éves, szinte mozdíthatatlan ablakú, állott levegőjű Ikarus buszon kell utaznom a kutyámmal (5250 Ft-os kutyabérletért és 10 000 Ft-os teljes árú bérletért cserébe), és a szabályzat szerint mégis rá kellene adnom a szájkosarat, akkor a BKV nem biztosítja ehhez a megfelelő körülményeket.

Úgy gondolom, hogy időszerű lenne, ha a BKV Zrt. felülvizsgálná a szabályait, és megfelelő körülményeket biztosítana az utasainak azok betartásához vagy ne fizettessenek ki egy kutyatulajdonossal többet a bérletért, mint egy diákkal, miközben az én kutyám kevesebb kosszal, zajjal, bűzzel jár és kisebb helyet foglal, mint némely diák. (És több diákkal ellentétben még tömegközlekedési eszközt sem rongált soha.)

Úgy gondolom, hogy teljes mértékben pofátlan húzás ennyi pénzt fizettetni a kutyatulajdonosokkal havi szinten, de nem biztosítani a szükséges körülményeket ahhoz, hogy a kutyák a szabályoknak megfelelően, biztonságosan és extra szenvedések nélkül utazhassanak a tömegközlekedési eszközökön. Miközben persze, ha nem tartjuk be a szabályokat: vagy leszállhatunk a buszról ennyi pénzért és gyalogolhatunk, vagy fizethetjük a bírságot.

Remélem, eljut önökhöz a levelem, mérlegelik a helyzetet.

Üdvözlettel:
Juhász Anita Diána