Vegán mangós-kókuszos zselétorta

2022.02.03

Alapvetően nagyon ritkán használok egzotikus alapanyagokat, azonban jó pár hónappal ezelőtt egy barátnőm születésnapi tortájához vettem konzerves mangópürét, amit akkor végül nem használtam fel, de nem szerettem volna, hogy megromoljon. Így született meg ez a recept is.

Mielőtt belevágunk, három megjegyzésem lenne a recepttel kapcsolatban:


1. Jelenleg az idén augusztusra tervezett esküvőnk miatt fogyókúrázunk egyébként, így igyekeztem visszafogottabb verzióban készíteni ezt a finomságot, de természetesen sima liszttel és cukorral, a szokásos piskóta receptemmel is elkészíthetitek ezt a tortát.

2. Az agar-agarral készült zselé jóval keményebb, mintha pektint vagy más növényi zselésítőt (vagy ugye állati eredetű zselatint) használnánk, nem ilyen kis "recegős" zselét kapunk, hanem sokkal szilárdabbat.

3. Egyszerűen képtelen vagyok méregetve sütni-főzni, amint előkerül a mérleg és a mérőedény, egyszerűen elrontom a receptet, szemre viszont nagyon finomakat tudok alkotni. Így történt, hogy az alábbi mennyiség egy kisebb torta mellett három nagy fagylaltos kehelynyi mangós-kókuszos zseléhez biztosít alapanyagot, tehát több zselét készíthettek, mint amennyi a tortához elég.

Hozzávalók a piskótához:

  • 250 g teljeskiőrlésű liszt
  • 2-3 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • kb. 70 g eritrit
  • 1-2 evőkanál kristálycukor (érződik, ha ez nem kerül bele, de kihagyható)
  • 2-3 tasak vaníliás cukor vagy egy kevés vaníliakivonat/őrlemény
  • kb. 270 ml szobahőmérsékletű(!) zabtej vagy víz
  • 1 citrom leve vagy 1 evőkanál ételecet

Hozzávalók a mangózseléhez:

  • 700 g mangópüré
  • 100 ml kókuszvíz
  • 1-1,5 púpozott evőkanál agar-agar
  • kb. 2 evőkanál eritrit vagy cukor ízlés szerint (attól függ, mennyire édesre szeretnénk készíteni)
  • ananász, mangókockák vagy más gyümölcs ízlés szerint

Hozzávalók a kókuszzseléhez:

  • kb. 700 g kókuszkonzerv
  • 1,5-2 púpozott evőkanál agar-agar
  • kb. 3-4 evőkanál eritrit vagy cukor ízlés szerint (attól függ, mennyire édesre szeretnénk készíteni)
  • egy kevés vaníliás cukor, aroma vagy kivonat

Elkészítés:

Elsőként elkészítem a piskótát. A száraz összetevőket összekeverem, majd a nedves hozzávalókat (víz és citromlé vagy ecet) beleöntöm és kevés ideig csinálva csomómentesre keverem az egész masszát, amíg olyasmi állagú lesz, mint ebben videóban 1:08-as résznél:

Ha ennél sűrűbb (én úgy tapasztaltam, hogy lisztenként eltérő lehet), akkor még egy kevés szobahőmérsékletű vízzel fel lehet önteni. Ezután egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és kb. 200 fokos előmelegített sütőbe betesszük kb. 25-35 percre, amíg a tűpróba szerint jó nem lesz. Szerencsére ez a piskóta nem esik össze, úgyhogy nyugodtan nyitogathatjátok a sütőt, akár ki is vehetitek közben a piskótát, nem lesz baja.

Miután készen van a kakaós piskóta, kiveszem a tortaformából, majd levágom a tetejéről a puklit, vagy fejjel lefelé fordítom, majd a sütőpapírok eltávolítása után visszateszem a tortaformába és hűtőbe teszem hűlni, amíg elkészítem a mangózselét.

A kókuszvizet felteszem főni és amikor már meleg, de még nem forr, hozzáöntöm az agar-agart és az édesítést (legyen az cukor vagy eritrit), majd tovább forralom, miközben lassan kavargatom. Amikor teljesen felforrt és már buborékos a teteje, beleöntöm a mangópürét és egy kis ideig tovább forralom, amíg érzem, hogy kezd sűrűsödni - de ez nagyon minimális különbség lesz, ne úgy képzeljétek el, mintha pudingot csinálnátok. :)

Miután készen van, lehúzom a tűzről és a tortaformába töltöm, időnként megállva és valamilyen gyümölcsöt beleszórva (én csak ananászkarikákat tettem rá), majd tovább öntöm. Ne lepődj meg, még nem lesz szilárd vagy zselés állagú a mangós zselé, az később kezd megkötni.  

Ha marad még a zseléből, akkor egy-egy fagylaltos kehelybe vagy szebb pohárba beleönthetitek a maradék egy részét. Ha igazán extra hatást szeretnétek elérni, akkor csinálhatjátok ilyen ferdén is, mint a képen. Ehhez én egy muffin formába tettem a kelyheket ferdén és úgy is hagytam, amíg azok megkötettek, így lett ilyen ferde a mangókrém. Ezeket mind hűtőbe tesszük és várunk egy 15-20 percet mielőtt a kókuszzselét is megcsinálnánk, mivel azt azonnal önteni kell a pohárba, viszont amíg a mangós zselé nem keményedik meg teljesen, addig ugye nem tudjuk a fagylaltos kelyhet a talpára állítani. :)

A kókuszzselé is hasonlóan készül: a kókuszkonzervet feltesszük főni egy fél bögre vízzel vagy kókuszvízzel együtt, csomómentesre keverjük, és amikor amikor már meleg, de még nem forr, hozzáöntöm az agar-agart és az édesítést (legyen az cukor vagy eritrit), illetve a vaníliás ízvilághoz a vaníliát, majd addig forralom, amíg érzem, hogy kezd sűrűsödni. Ezúttal is nagyon minimális különbséget érzékelhetünk csak, nem kell félni, akármilyen folyékonynak is tűnik, meg fog kötni a végén a zselé. Ezt pedig a torta tetején a megkötött zselére öntöm, illetve a poharakat felállítom a talpukra és tele öntöm a kókuszos zselével azokat is.

Mindent visszateszek a hűtőbe és várok egy 30-60 percet, amíg teljesen ki nem hűl az alkotás, vagyis megkeményedik. Utána fogyasztható is.