Etikus választás

2016.12.07

A blog indításával egy időben szeretnék a számomra legfontosabb szempontról, az állatkísérletek mentességéről beszélni, és ezekkel kapcsolatban pár dolgot tisztázni.

Az állatkísérletek jó pár éve megosztják a társadalmat: vannak, akik azzal érvelnek, hogy az állatkísérletekre szükség van, hiszen csak így lehet biztonságosan gyógyszereket, kozmetikumokat és egyéb termékeket forgalomba hozni, míg mások azt mondják, hogy el lehetene hagyni őket. Sokan a megvett termékeikkel (vagyis inkább a bojkottjukkal) jelzik egy-egy kozmtikai cégnek, hogy nem értenek egyet az állatkísérletekkel kapcsolatos döntéseikkel.

Rengeteg információ kering az interneten az állatkísérletekről. De pontosan mit is lehet a kísérletekről tudni? Egyrészt az tény, hogy az állatkísérletekre hagyatkozni az emberekre is káros lehet, hiszen minden faj máshogy reagál a különböző hatásokra. Még a genetikailag igen közeli rokonságban álló egér és patkány is az esetek 43%-ában eltérő reakciókat mutatnak. Mindezek miatt fennáll annak is a veszélye, hogy az emberek számára hasznos hatóanyagokat azért nem használnak, mert azok az állatok számára toxikusnak bizonyultak, így akár hasznos és valóban működő anyagok és gyógymódok mellett is elmehet a tudomány. Mindemellett a statisztikák szerint az egész világon évente ötszázmillió állaton végeznek (az esetek 70%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül) állatkísérletet. A legtöbb kísérletet orvosi kutatásokért, kozmetikai célokra vagy pedig katonai kutatások miatt végzik.

Annak ellenére, hogy a kozmetikai célú állatkísérleteket Európában már betiltották (bizonyos kivételekkel), rengeteg cég a törvényeket kikerülve, különböző módokon továbbra is folytatja az állatkísérleteket. Ezek alapján több csoportba oszthatóak a kozmetikai célú állatkísérleteket végző cégek, de ehhez néhány alapvető ténnyel tisztában kell lennünk:

Vannak a világon olyan országok, ahol törvényileg szabályzottan kötelező a forgalomba kerülő kozmetikumokat állatokon tesztelni. Így például azok a cégek, amelyek a termékeiket Kínában is forgalomba hozzák, valójában végeznek állatkísérleteket, teljesen mindegy, hogy azt írják a honlapjukon, hogy "az állatkísérletek ellen vannak". Emellett vannak olyan márkák, amelyek Európán kívül különböző alvállalkozókat megbízva végeznek állatkísérleteket, miközben magukat Cruelty-free brandnek hirdetik, hiszen ők maguk valóban nem végeznek hasonló dolgokat. Vagy például a MAC esetében a Kínai kormány megbízásából végzik az állatkísérleteket Kínában, amelyeknek az árát a MAC megtéríti. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy egyes cégek olyan anyavállalat kezében vannak, amelyek végeznek állatkísérleteket. Esetleg az adott cégnek több profilja van és egy név alatt több terméket is gyártanak, és egyes termékek miatt (például gyógyászat területén) végeznek Európában állatkísérleteket. Ezekből kifolyóan kijelenthetjük, hogy a kozmetikai célú állatkísérleteket végző cégeket nagyon sok szempont alapján csoportosíthatjuk:

Ugyan egyik lista sem teljes, akárhogy is nézzük, az ismert termékek közül, a legutóbbi a leghosszabb, ami igen sajnálatos dolog. Azonban csüggedtségre semmi ok: minden egyes elköltött forintunkkal szavazhatunk a számunkra legszimpatikusabb cégfilozófiák ellen és mellett egyaránt. Egyetlen dolgunk van csak: olyan termékeket venni, amelyekért nem szenvedtek az állatok.