Karácsonyi vegán menü

2020.12.01

Várhatóan idén mindenkinek kicsit visszafogottabbak lesznek az ünnepek, így nekünk is, de egy dologról nem mondtam le: hogy vendégül lássuk a barátainkat, akik közül idén hárman is vidékre költöztek már a tavaszi karantén kezdetekor, így csak alig párszor volt lehetőségünk találkozni az utóbbi hónapokban

Az előző évekhez hasonlóan idén is küldtem meghívót a dress code feltüntetésével és a teljes menü felsorolásával, amit persze idén sem apróztam el: igyekeztem finom, egyszerű, de különleges fogássokkal meglepni a baráti társaságomat. Pedig idén nem egyedül kellett a vendégekről gondoskodnom, már a párom is a segítségemre volt. Nézzük is, hogy miket ettünk és ezeket hogyan készítettem el.

A teljes menü:

  • Kekszes-likőrös mandulakrémleves rumos mazsolával, vegán tejszínhabbal, pirított mandulaszirom-szórással és liofilizált málnával tálalva
  • Paradicsomos-zöldséges pite

  • Kesudiókrém és hummusos falatok tárkonyos sült csodarépával, pácolt szójaszeletekkel, vajban párolt zöldségekkel és pirított dióval

  • Gesztenyepüré likőrkrémmel, rumos-csokis öntettel és tejszínhabbal

  • Habcsók

Kekszes-likőrös mandulakrémleves rumos mazsolával, vegán tejszínhabbal, pirított mandulaszirom-szórással és liofilizált málnával tálalva:

Én alapvetően nagyon ritkán iszom alkoholt, erről még videót is készítettem. De a karácsonyi menüsorba igazán beillik ez az új vegán krémlikőr, ami nem csak a különböző fogásokban kapott jelentős szerepet, de az asztalon is méltó helyet foglalt el. És így született meg az ötlete ennek a receptnek: kókuszos-mandulás krémlikőrből mandulakrémleves. Nem csak az elgondolás volt jó ötlet, a kivitelezés maga is pazar lett, az este során rengeteg dicséretett kapott ez a receptem.

Hozzávalók a kb. 3-3,5 liter leveshez:

  • 2 liter mandulatej
  • 1 liter növényi tejszínhab
  • Fél üveg Tokaj Spirit vegán krémlikőr
  • 30 ml mandulakivonat vagy mandulaaroma
  • Porcukor és vaníliás cukor ízlés szerint
  • 300-400 g háztartási keksz vagy más vegán keksz

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 1 csomag mazsola
  • 2 üveg rumaroma
  • 1 csomag mandulaszirom (serpenyőben megpirítva)
  • felvert növényi tejszínhab ízlés szerinti mennyiségben
  • liofilizált málna ízlés szerint


Elkészítés:

Elsőként fél liter mandulatejet 30 ml mandulakivonattal vagy mandulaaromával fel kell melegíteni, önteni bele kb. 10 evőkanál vegán krémlikőrt és pár evőkanál porcukrot ízlés szerint. Mindezt tovább forraljuk, hogy a keksz jól beigya majd. Ezután 300-400 g kekszet egy üveg vagy fém tálba helyezünk és leöntjük a felforralt likőrös-mandulás növényi tejjel. A kekszeket jól átforgatgatjuk benne, megnyomkodjuk és kicsit állni hagyjuk, hogy a lehető legjobban megszívják magukat. 

Ezt követően egy nagy teljesítményű aprító- vagy turmixgépben teljesen pépesre daráljuk ezt a masszát,  erre a célra tudom ajánlani az én kedvencemet, a Philips Avance Collection  darabját. Ekkor adunk hozzá vaníliás cukrot ízlés szerint, és időnként felöntjük plusz mandulatejjel vagy növényi tejszínnel. Annyival, amennyit a gép nagysága csak elbír, miközben mindig átdaráljuk az egészet a géppel. 

Ezután egy hatalmas edénybe átöntöm a ledarált tejszínhabos-mandulás-likőrös kekszet, és öntök még bele legalább 1 dl vegán krémlikőrt. Végül ezt még további egy liter mandulatejjel és a maradék tejszínhabbal is felöntöm és egy kézi keverővel összekeverem. 

Majd egy csomag mosott mazsolát egy befőttesüvegbe teszek és két üveg rumaromával leöntöm, és pár órára állni hagyom. Végül rumos mazsolával, vegán tejszínhabbal, pirított mandulasziromszórással és liofilizált málnával tálaltam.

Az elkészítéséről videó is készült, ezt a YouTube csatornámon tudjátok megtekinteni:

A recept támogatója a Tokaj Spirit Kft, akik biztosították számomra az egyik legfontosabb és legfinomabb alapanyagot hozzá: a vegán krémlikőrt.

Főételek:

Paradicsomos-zöldséges pite:

Egyszerű, de nagyszerű recept, amit mindenki szeretett, és szinte azonnal el is fogyott az egész, alig maradt csak egy-két szelet. Hamar készen van, mutatós és ízletes, úgyhogy tényleg ideális vendégvárórecept.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 ek olaj
  • apróra vágott vöröshagyma
  • mirelit zöldségkeverék ízlés szerint
  • paradicsompüré (amennyit felvesz a zöldség, nekem ez 200 g volt)
  • 300 g Vegafarm csemege gabonarúd
  • hüvelyesek ízlés szerint (én babot és csicseriborsót tettem bele)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1-2 tk bazsalikom
  • 1-2 tk oregánó
  • 1 kocka margarin
  • pár evőkanál hideg víz

Elkészítés:

Elsőként a tölteléket készítem el: kevés olajon megpirítom a hagymát, mellé öntöm az apróra vágott gabonakolbászt kicsit összepirítom ezeket, majd felöntöm egy kevés paradicsomszósszal. Ezután hozzáadom a fűszereket és a többi zöldséget, hüvelyest és a maradék paradicsomszószt is hozzáöntöm. Miután teljesen átmelegedett belenyomom a fokhagymát és lehúzom a tűzről. Teljesen ki kell hűteni!

Ezt követően elkészítem a pitetésztát: a száraz hozzávalókat összekeverem és belemorzsolom/összemorzsolom a kockára vágott margarinnal. Végül egy pár evőkanál vízzel felöntöm, éppen annyival, amennyit összedolgozás közben a tészta felvesz, hogy elváljon az edény oldalától. Ezután korongot formázunk belőle és eltesszük a hűtőbe fél órára. (Jobb neki celofánban, de dobozban is lehet.)

Miután kivettem a hűtőből a tésztát félbevágom és vékonyra nyújtom az egyik felét, majd beleillesztgetem a pite formába, villával végig szurkálom az alját és a kilógó széleket levágom, azokat újra beledolgozom a meghagyott fél adag tésztába. A megmaradt tésztákat visszatesszük a hűtőbe, illetve a piteformát benne a tésztával is lehűtjük egy kicsit.

10-20 perccel később kivesszük a piteformát a hűtőből és előmelegített sütőben 200 fokon súlyokkal sütjük 10 percre. (De én súly nélkül csináltam és úgy is működött) Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Addig kinyújtjuk a megmaradt tésztát és derelyeszaggatóval azonos vastag csíkokat vágunk, míg a maradék tésztából karácsonyi nyomdaformával kis mintákat szaggatunk ki. Ezután beletöltjük a zöldséges szószt, a kis csíkokat pedig a pite tetején elhelyezgetjük fonást mintázva.

Végül további 20-30 percre sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tészta.

Kesudiókrém és hummusos falatok tárkonyos sült csodarépával, pácolt szójakockák és szójaszeletek, vajban párolt zöldségekkel és pirított dióval:

Hozzávalók a kesudiókrémhez:

  • 200 g kesudió
  • víz
  • zöldfűszerek fűszerkeverék

Hozzávalók a répához:

  • Pár darab répa
  • olaj
  • tárkony
  • folyékony füst, ha kívánjuk

Hozzávalók a szójahoz:

  • szójaszeletek
  • szójakockák
  • olaj
  • folyékony füst
  • steakhús fűszerkeverék
  • oregánó
  • bazsalikom
  • mustár
  • fokhagyma

Elkészítés:

Először egy kevés olvasztott margarinon odatettem a zöldségeket párolni (bármilyen zöldségeket választhattok ízlés szerint), majd közben feltettem forró vízbe főzni a szóját. Amíg a szója megfő, addig megpucolom a répákat és elkészítem a két pácot: a szójához készülőbe az olajhoz öntök bazsalikomot, oregánót, steak fűszerkeveréket, folyékony füstöt és mustárt, míg a répának az olajához csak egy kevés tárkonyt keverek. 

Miután megfőtt a szója, lemosom hidegvízzel és alaposan kinyomkodom belőle a vizet, hogy száraz legyen. Itt fontos megjegyezni, hogy vigyázzatok, az első nyomást hideg víz alatt csináljátok, különben könnyen leforrázzátok magatokat, hiszen a szója teljesen beissza a forró vizet. A teljesen kinyomkodott szójaszeleteket és a szójakockákat is külön-külön megforgatom ebben a pácban, a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem és a maradék olajos pácot ráöntöm, míg a kockákat egy serpenyőben megpirítom, majd a végén egy kis vízzel leöntöm, hogy egy kicsit szaftos maradjon. (És reszelek rá egy kis fokhagymát is a végén.) Közben a répát is megforgatom a tárkonyos olajban, szűrűvel kiveszem belőle és egy sütőpapírral bélelt sütőben ropogósra sütöm. (Ne felejtsük el ezeket forgatni, és addig kell sütni, amíg minden kellemes omlós, ropogós nem lesz.)

Amíg ezek készülnek, elkészítem a kesudiókrémet: az előző este beáztatott kesudiót krémesre darálom az aprítóban (kis növényi tejet adhatunk hozzá, ha szükséges), majd zöldfűszeres fűszerkeveréket vagy pár ízlés szerinti zöldfűszert adunk hozzá (a legjobb, ha frisset használunk).

Végül összetörök egy-két marék diót és serpenyőben megpirítom.

A csodarépa elnevezés sokáig vicc tárgya volt a vacsora során, de ki kell ábrándítanom mindenkit: azért kapta ezt a nevet ez a fogás, mert az elkészítése előtt egy héttel húztuk ki a földből az ágyás "téliesítése" során. Így ezek voltak az idei év utolsó saját kezünkkel gondozott répái, amik még a fagyot is átvészelték.

Desszertek:

Gesztenyepüré likőrkrémmel, rumos-csokis öntettel és tejszínhabbal:

A gesztenye az egyik kedvenc ételem, és szerintem az egyik legtélibb, legkülönlegesebb íz. Nem véletlen, hogy tavaly karácsonykor gesztenyekrémleves készítettem a barátaimnak az ünnepi vacsorára. Idén is szerettem volna, ha valamilyen módon megjelenik ez a finomság a menüben, így ezúttal egy egyszerű, szinte már-már nevetségesen könnyen elkészíthető pohárkrém formájában került fel az étlapra. Mivel én nagyobb adagot készítettem (bőven túlszámolva a szükséges mennyiséget), ezért inkább arányokkal írnám le receptet, és talán így nektek is könnyebb lesz kiszámolni, hogy mennyire van szükségetek az alapanyagokból.

Hozzávalók:

  • egy adag gesztenyemassza (tejmentes)
  • pár g csoki, ugyanannyi rumaroma és negyed annyi növényi tej vagy tejszín 
  • egy adag tofu
  • vaníliáscukor ízlés szerint
  • fél adag likőr
  • egy adag felvert vegán tejszínhab
  • díszítéshez aszalt gyümölcsök, mazsola, liofilizált málna, kókuszreszelék vagy kókuszchips

Elkészítés:

A gesztenyemasszát lereszeljük vagy daráljuk és egy tál vagy pohár aljába helyezzük. Ezt követően a csokoládét a rumaromával és a növényi tejjel megmelegítjük és felolvasztjuk (gőz fölött a növényi tej elhagyható), és a gesztenyét leöntjük a rumos-csokis öntettel.

Ezután egy aprítóban krémesre pürésítjük a tofut, hozzáadjuk a likőrt és a cukrot, majd rákanalazzuk az előző rétegekre. Innentől pedig nincs más hátra, mint a tejszínhabot a tetején szépen eligazgatni (habzsákkal vagy szépen szedve) és megszórni különböző finomságokkal.

És a szokásos habcsók:

Minden évben leírom nektek a habcsók receptemet, ettől most megkímélnélek titeket, de számomra továbbra sem karácsony a karácsony, ha nincs habcsók. Ebben a tavalyi cikkemben megtaláljátok hozzá a receptet, remélem, nektek is ízlik majd a végeredmény és ti is elégedettek lesztek vele.

Csak remélni tudom, hogy az idei menü is elnyeri a tetszéseteket és legalább pár receptet kipróbáltok. Ahogy abban is csak reménykedni tudok, hogy minden kétkedőt sikerült a mai cikkemmel meggyőzni: ebben az időszakban sem kell állati eredetű élelmiszereket fogyasztani ahhoz, hogy különleges, ünnepi és laktató finomságok kerülhessenek az asztalra.