Dolgok, amiket minden nőnek csinálnia kellene

2019.03.25

A mai cikkemben szeretnék jó pár olyan dolgot felsorolni, amit véleményem minden nőnek csinálnia kellene.

Ha most egy olyan cikkre vársz, amiben azt írom le, hogy mindig mindenáron tegyél a pasi kedvére, meg legyél szexi, akkor rossz hírem van: ez a cikk nem erről fog szólni. Március az endometriózis hónapja, ezért felkértek az M.I. kampány keretein belül, hogy beszéljünk a menstruációról. Éppen ezért leírom, hogy mik azok, amik a testi (és így a lelki) egészségünket is szolgálják és valóban érdemes lenne minden hölgynek ezeket megtennie:

1. Vezess menstruációs naptárat!

Nekem személy szerint a legjobban eddig a telefonomra letöltött WomanLog vált be, ahol az egyéb tünetek mellett akár a szexuális életemet is naplózhatom. Egyébként ez azért is nagyon jó, mert így figyeltem meg magamon a legkönnyebben, hogy az első és az utolsó nap visel meg a legjobban, hogy mikor erősebb és mikor gyengébb a menstruációm. Amennyiben egy telefonos applikációt választunk, érdemes lehet egyébként valahogy gondoskodni a biztonsági mentésről, én minden hónapban (amikor beállítom, hogy ez volt az utolsó napom) készítek egy képernyőmentést az adott hónapról, ami automatikusan felkerül "egy felhőbe", így a telefonom eltűnése és sérülése esetén is minden adat megmaradna. (Talán bonyolultnak hangzik, de valójában csak két gombnyomás.) De akár naptárban is vezethetitek ugyanezeket.

2. Figyeld a menstruációd színét és állagát!

Akármilyen hihetetlennek is tűnhet, a menstruációd állaga és színe nagyon sokat elárul az egészségügyi helyzetedről. Erről Janka, a hormonmentes vloggere készített is egy nagyon jó videót az M.I. kampány részeként,  amit itt meg is nézhettek:

3. Rendszeresen ellenőriztesd/masszírozd át a melleidet!

A statisztikák szerint a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Szerencsére a korai diagnózis hatalmas segítség lehet a rák elleni küzdelemben! A néhány perces önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat csak megéri azt a kis időt a biztonságod érdekében, nem igaz?

4. Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrésekre!

Ez a legnehezebb része az egész listának. Higgyétek el nekem, én sem szeretek nőgyógyászhoz járni, én is kellemetlennek érzem az egész folyamatot, azonban az egészségem megéri évente azt a fél óra kiszolgáltatottságot és kellemetlenséget.

Emellett rengeteg múlik az orvosodon is, ha kell, kérdezd végig az összes barátnődet, amíg megtalálod azt az orvost, akinek a kezei között már elviselhető az egész folyamat.

5. Ha valami problémád van, ne halogasd, azonnal menj szakemberhez!

Ez is kapcsolódik az előző ponthoz, de nem csak a nőgyógyászra igaz. Ne várd meg, amíg már túl késő, amint valami tünetet tapasztalsz, látogass el egy szakemberhez, hiszen akár életmenő is lehet!

6. Fogamzásgátlás?

Ha élsz szexuális életet és szeretnél a nemi betegségek esetleg a teherbeesés ellen tenni, mindenképpen szükséges utánaolvasnod a lehetséges módszereknek, szakemberek tanácsát kikérned és ezek alapján egy tudatos, felelős döntést hozni.

Hiszem, hogy nem lehet valamire kijelenteni, hogy ez a mindenkinek tökéletes módszer, hiszen teljesen más életmódot, szexuális életet folytatunk, így teljesen más védekezési mód vagy módok válhatnak be annak, aki váltogatja a partnereit (tehát a betegségek ellen is ajánlott védekeznie) és annak, aki régóta párkapcsolatban él.

Egy viszont biztos: foglalkozzatok ezzel a kérdéssel a partnereiteket is belevonva. Mert nem csak a nő dolga a védekezés, annak ellenére sem, hogy ránk nagyobb hatással lehet a hiánya.

Összességében a kampány keretei között ezt az hat dolgot tartom a legfontosabbnak elmondani. Remélem, ezek közül jó párat ti is megfogadtok majd!


A kép forrása: jeanhailes.org.au