Catrice sminkek

2017.01.14

A decemberi nyereményjátékomnál a hozzászólók fele a Catrice termékeiről kért egy nagyobb lélegzetvételű bejegyzést. Mivel én nem vagyok a márka rajongója, ezért húztam-halasztottam a mai cikket.

Az egyik ok, amiért nem igazán vágytam a mai tesztre, az a sminkek összetétele volt. Az interneten rengeteg független kutatást és cikket találni, amik a parabének és társaik mellett vagy ellen szólnak. Így mindenki kedvére találhat olyan cikket, ami a számára szimpatikus állításokat támasztja alá: magyarul, angolul és más nyelveken egyaránt. Azonban én úgy gondolom, hogy számomra ezeknél is meggyőzőbb az amúgy érzékeny, kombinált bőröm reakciója a különböző összetételű termékekre.

Mióta természetes összetételű sminkeket és krémeket használok, az amúgy nagyon jellegzetesen kombinált bőröm szinte normálként viselkedik. Pedig korábban folyamatosan hámlott az arcom, miközben zsírtól ragyogott (és eközben szintúgy hámlott) a T-vonalam. Azóta változott a bőröm az előnyére, mióta odafigyelek arra, hogy a kozmetikumaim ne tartalmazzák ezeket a káros anyagokat. Arról nem is beszélve, hogy az összes parabént, szilikont és más borzalmakat tartalmazó sminkemtől apró kis kipattogások jelennek meg az arcomon, amik feszülnek, viszketnek, néha pattanássá alakulnak, néha pedig eltűnnek. Majd utána napokig újra kombináltként viselkedik a bőröm. Szerintem így már érthető, hogy miért nem szerettem volna ezeket a mesterséges, rossz összetételű sminkeket olyan nagyon kipróbálni, az arcomra kenni.

Általában minden sminket legalább egy hétig tesztelek (krémeket még tovább), hiszen kipróbálom őket ecsettel, szivaccsal, más púderekkel, korrektorokkal, technikákkal és színekkel párosítva. Mindemellett pedig csak így tudok valós képet kapni a tartós hatásukról és arról, hogy mennyire maradnak szépek egészen estig. Azonban ennél a márkánál ezt egyszerűen nem tudom megtenni: ma reggel kentem fel a sminket, este hat óra van, és már érzem, hogy jönnek elő a kipattogás első jelei, apróbb pattanások jelennek meg az amúgy reggel még bőrhiba nélküli arcomon. A homlokom és az arcom már fénylik, ám ki is repedezett a szárazságtól, miközben az orcáim feszülnek és a hajam tövénél a kontúr vonalában egy picit már hámlani is kezdett a bőröm. Éppen ezért már mosom is le a sminket, amit valószínűleg nem fogok többé használni. 

Pláne, hogy estére a tartósságuk és a hatásuk sem volt annyira meggyőző már. Pedig mindenből ugyanannyit és ugyanúgy kentem, mint máskor, más termékekből szoktam, és reggel még megfelelő volt a végeredmény. Egyszerűen estére ennyire csúnya lett a sminkem, ahogy szárította/zsírosította a bőrömet az összes rákent kence. (Igen, az orromon az a folt azért van, mert egyszer orrotfújtam. És igen, a homlokom is ennyire átfényesedett, pedig azon a területen egyszer vékonyan átmentem délután púderrel.)

Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy mindenki bőre hasonlóan fog reagálni az ilyen termékekre, csak szerettem volna tisztázni, hogy nekem mi az alapvető problémám ezzel a márkával, amiből kifolyólag nem is tudom napokig tesztelni azokat, amikről ma írok nektek. Mindemellett azt sem tartanám fairnek, hogy az összetétele miatt lehúzok egy terméket, hiszen amikor megvesszük a kencéinket, tisztában vagyunk vele, hogy azok miket tartalmaznak. De egyszerűen nem tudok ettől elvonatkoztatni

Mivel előre sejtettem, hogy ez lesz a végeredmény (hiszen nem először próbálkozom ezzel a márkával), nem szerettem volna egyetlen próba kedvéért primert venni. Ebből kifolyólag sminkalapként a Nude by Nature pirmert használtam.

Így festettem a teszt előtt ma reggel:

Liquid Camouflage High Coverage Concealer:

Ezzel a korrektorral korábban már próbálkoztam, de egyáltalán nem nyert meg magának, mivel nagyon könnyen beül a szemem alatti ráncokba (lásd a fenti képeknél), még olyan módszerekkel is, amiket bevetve más korrektorok egy teljes napot kibírnak igazítás nélkül.

Azonban az eltagadhatatlan, hogy gyönyörű a fedése, valóban könnyű vele dolgozni, az árkategóriájához mérten szépen pigmentált és tartós (csak közben bevándorol a ráncokba, úgyhogy igazítani kell folyamatosan).

Így néz ki, ha csak az egyik szemem alatt használom:

Mindkét szemem alatt:

Valóban látványos a különbség: mind a szeplőimet, mind pedig az amúgy igen erőteljes sötét karikáim nagyját szépen befedte.

All Matt Plus alapozó:

Eredetileg a HD Liquid alapozót szerettem volna tegnap megvenni, ám a krémmániás vélemények alapján az még ennél is jobban szárít, így arra jutottam, hogy ez a legalkalmasabb a kombinált bőrre, hiszen a leírása szerint hidratál és olajmentes. Tehát pont olyan, amire az én bőrömnek szüksége lenne. 

Az igaz, hogy jobban működött, mint az általam korábban próbált Nude Illusion. Amit szintén mindenki imád (így beleraktam egy ilyet anno a nyertes csomagjába is), de engem egyáltalán nem győzött meg. Azt három napig teszteltem, majd egy hétig próbáltam helyrehozni a bőröm utána.

Ez az alapozó szerencsére valóban jobb annál: szebben fed, mattabb, kevésbé szárít és az adagolása is nagyon szuper.

Nude Illusion áttetsző porpúder:

Erről a termékről már nagyon régen írtam véleményt a krémmánián. Az akkori véleményemmel a mai napig egyetértek: "Az összetétele miatt eleve csak ritkán használtam/használom. Szerintem az alá kent alapozótól is függ, hogy poros lesz-e. Van olyan, hogy cake face-t csinál, mégis maximum csak 1 órát matt, van olyan, amikor nem látszik porosnak az arcom, és kibír akár 3-4 órát is (elég nevetséges, hogy ezt már nagy szónak kell neveznem). Mindemellett szárít, kiemeli a szárazabb részeket. A csomagolása sem túl előnyös. Akkor már inkább megvenném újra a szintén nem természetes, áttetsző L.O.V púdert, annak legalább kiemelkedően praktikus csomagolása van, és magunkkal lehet vinni. Mert ennek a fele a kupakjában végezte fél nap után...

Szeretnék jót mondani róla, komolyan, de tényleg nem tudok más pozitívumot írni, mint azt, hogy legalább cruelty-free és nem kellett egy állatnak sem szenvednie azért, hogy ezt kifejlesszék. 

Update: Idejét sem tudom, mikor hámlott a bőröm utoljára (szerintem évek óta nem, mióta nagyon tudatosan válogatok), de most újra hámlottam, mert két nap egymás után ezt használtam."

A Catrice termékkekel párosítva szerencsére nem poros hatású ez a púder:

Prime and Fine Contouring Palette:

Egy részem szerette, egy másik kevésbé. Az arcom egyik oldalán alig volt pigmentált, többször visszamentem, építettem, úgyhogy a másik oldalra többet vittem el először, de azt meg már lehetetlen volt eldolgozni. Ahogy a kontúrecsetemmel odakentem, egy vastag csíkban ott is maradt, és ott virított az arcomon egész nap egy erősebb vonalban, mert hiába próbáltam elmosni, eldolgozni, hiába vittem fel rá világos árnyalatot, nem mozdult. 

Ez nem is kifejezetten a termék hibája, egyszerűen csak nem tapasztaltam még ki, hogyan működik a legjobban. Amelyik oldalon építettem, ott gyönyörű lett a kontúrozás, így nektek is csak azt tudom tanácsolni, hogy egyszerre mindig egy keveset vigyetek fel, és szépen dolgozzátok el.

Mindemellett egész nap tartós maradt a végeredmény.

Catrice 3D Lash Multimizer Effect Szempillaspirál:

A spirál választásánál nem volt nehéz dolgom: egyedül ezt találtam késő este a Müllerben. 

Aki régebb óta olvassa már a blogom, azt tudja, hogy jobban szeretem a szétválasztott műszempilla hatású, kevésbé összetapadt, inkább építhető darabokat. Pont azért, mert úgy tapasztalom, hogy az a spirál, ami egyetlen rétegben hatalmas pillákat csinál, az nem végzi tökéletesen a dolgát. Még a jelenlegi kedvenc, Nude by Nature spirálomat is két rétegben kell használnom a kiváló eredményért, és szerintem pont ez az ideális. 

Ez viszont nem ilyen, pedig minden felesleget lehúztam az tubusa szélén. Ez azonnal nagy, de tapadt pillákat "varázsolt" nekem, ráadásul akármilyen ügyes is voltam, összefestékezte a szemem:

Aztán egy kicsit sem visszafogottan beletöröltem minden felesleget egy papírba, illetve az Alverde All in One spiráljával egy kicsit szétválasztottam az összetapadt tincseket. Így már sokkal szebbek lettek a pilláim, de továbbra sem rajongok értük igazán:

Úgy gondolom, hogy szép lett a végeredmény, bár nem olyan, ahogyan én szeretem a pilláimat festeni. Összeségében azért minden felesleget felitatva nagyszerűen lehet ezzel a spirállal dolgozni. Viszont nem egy takarékos megoldás így:

Tartós szemöldökfilc:

Sokat gondolkoztam, hogy melyik árnyalatot vegyem, mivel a sötét túl sötétnek tűnt, a világos viszont túl halványnak. Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálom a kevésbé feltűnőt. Könnyű vele dolgozni, bár ceruzával vagy porral számomra sokkal könnyebb a szemöldökformázás. Viszont ennek valóban tartós a színe. Sajnos nekem túl világos, így egy Essence ceruzával ráerősítettem, illetve egy Alverde géllel fixáltam. De alapvetően teljesen meg vagyok elégedve ezzel a termékkel.

Hat órán át tartó ajakszínező:

A legtöbbet a 010-es árnyalatot használom, és teljesen elégedett vagyok vele. Egy Alverde kontúrral szoktam alásatírozni, és mostanában púderrel fixálom. Nem szárítja a számat és a színe is szép.  (Sajnos egy normálisabb képet sem találtam róla, ezen meg elég furcsán tartom a számat.)

Majdnem tökéletesen kibírta így a napot, pedig ebédeltem is közben:

Catrice High Glow Highlighter:

Ez a highlighterem már régóta megvan, de még alig fogyott belőle, mivel rendszeresen kipattog az arcom, ahol csak használom. Ettől függetlenül gyönyörű fénye van, nem bumszli nagy csillámporos, hanem szépen ragyogó végeredményt nyújt. Fotózások alkalmával kiemelkedően jól teljesített mindig.

Végül ilyen lett a Catrice termékekből összehozott sminkem előtte-utána verziója:

Összességében nem mondhatom, hogy nem tetszett a mai sminkem, mert igenis szép lett a végeredmény. Azonban a bőrömre gyakorolt hatásával sokkal kevésbé vagyok megelégedve. Amikor anya kozmetikusnak tanult, az egyik tanára mindig azt mondta nekik: "A bőrünk nem felejt."

Mivel anya rengetegszer hallotta ezt a mondatot, így én is minden nap hallottam tőle. Ebből kifolyólag gondosan megválogatom, hogy mit kenek az arcomra, hiszen a mostani bőrápolási és sminkelési rutinomon múlik, hogy milyen bőrből kell majd kihoznom a legjobbat 40-50-60 éves koromban.

Éppen ezért a mai teszthez fontos hozzátennem, hogy az általam használt termékek ennél sokkal professzionálisabbak és szebb az összetételük is. Így nagyon nehéz dolga volt velem ennek a márkának. Kicsit olyan, mintha valakit egy luxus kategóriás Mercedes után egy Suzukiba ültetnénk, és kérnénk, hogy véleményezze az autót.

Mindezektől eltekintve úgy gondolom, hogy alapvetően szép finishű, könnyen használható, állatkísérletektől mentes márka, ami mindezek mellett megfizethető is, így teljesen érthető számomra az a hype, ami övezi. 

Így ezúton is szeretném leszögezni: az, hogy nem tetszenek nekem a termékeik, nem jelenti azt, hogy számotokra sem fog beválni. Ha ti szeretitek ezeket a sminkeket használni, ha Ti meg vagytok velük elégedve, akkor bátran használjátok bármelyik kencét. (És ne haragudjatok rám, amiért én ennyire negatívan álltam a mai teszthez.)

Remélem, hasznos volt a mai bejegyzésem is.

Szép napot!

Nanó