Állatkísérlet-mentes parfümök

2018.04.29

Már nagyon régóta ígérgettem nektek ezt a posztot, azonban most már tényleg eljött az ideje, hogy megírjam, a következő hetekben pedig egyesével is írok a cégekről, parfümökről.

Amikor állatkísérlet-mentes életmódra váltottam, a parfümök beszerzése okozta a legnagyobb fejtörést, és a hajfestékek mellett ti is erről érdeklődtök a legsűrűbben, így nem csoda, hogy már nagyon régóta keresem a tökéletes illatokat és alternatívákat. Ebben a bejegyzésben pedig a kedvenceimet be is mutatom nektek. 

Hogy lássátok, milyen illatokat kerestem, mik illenek hozzám, megosztom veletek azt is, hogy korábban miket használtam:

- Chanel N° 5
- Valentino Valentina Oud Assoluto
- Dita von Teese Rouge

És miket találtam helyettük? Bemutatom:

Eden Perfumes No.7 Eden Number Five

Ha meg kellene nevezni azt a három dolgot, amit a legnehezebb volt letennem, amikor az állatkísérlet-mentessé varázsoltam a fürdőszobámat, a Chanel N°5 biztos rajta lenne a top 3 listán. Olyannyira, hogy az utolsó üveg alján tartogattam pár cseppet, amit mindig csak jeles alkalmakkor használtam. Aztán páran összeálltunk, hogy rendeljünk az Eden oldaláról (hogy szétdobjuk a szállítási költséget), és a választásom egyértelműen erre a parfümre esett.

Ugyanis az [Eden Perfumes] nem saját illatokat árul, hanem a világ leghíresebb illatainak állatkísérlet-mentes és vegán verzióit. Hát mi mást választottam volna, ha nem a Chanel N°5 dupe-ját? Amikor megérkezett, azonnal kipróbáltam: egyik kezemre az eredetit fújtam, a másikra pedig ezt, és nem kellett csalódnom, a két illat megszólalásig hasonlított egymásra. Ahogy telt az idő, a szív- és az alapillatok is szinte egyszerre bukkantak fel és megszólalásig ugyanolyanok voltak. A végére már nem emlékeztem, hogy melyik csuklómra melyikből fújtam, de nem is volt erre szükség, mert mind a kettő ugyanolyan illatú volt. 

A tartóssága is megér egy misét, a kabátomon egy fújás két nappal később is tökéletesen érződött. A szétdobott szállítási költséggel együtt pedig összesen 9600 Ft-ot fizettem az 50 ml-es parfümért, ami nevetségesen olcsó a számomra tökéletes illatért, pláne akkor, ha számításba vesszük azt is, hogy ennek az eredetije mennyibe kerül, és még állatok is szenvednek miatta.

Lush All Good Things 

Már nagyon régóta szemeztem ezzel a parfümmel, de valami mindig visszatartott. Aztán nem is olyan régen a Lush anyák napi kollekciójának bemutatóján eldöntöttem: hazaviszem, nem kételkedek többet, úgyhogy végre magaménak tudhatom ezt a kis csodát. Amit érdemes róla tudni: kifújás után egy darabig számomra inkább kellemetlen, mint illatos, de egy fél óra elteltével a világ legfinomabb illatává növi ki magát. 

Amikor először próbáltam, akkor már a kis papíron is tetszett egy pár perc után, finomnak tartottam, de amikor a végén a két befutót a jobb (All Good Things) és bal (Karma) kezemre fújtam, már ez ízlett jobban nekem egy kis idő után. Mire hazaértem, pedig egyértelmű lett, hogy ez az illat jön majd velem haza egyszer. Az egyik kollégámnak, a nővéreméknek, az apukámnak, de még a kutyámnak is ez tetszett a legjobban. Miután hazajöttem, le sem tudtam magamról vakarni a kis ebemet, egész este a csuklómat szagolgatta, és láthatóan bejött neki ez az illat. Amikor pedig a másik kezemen a Karmát tartottam oda, elfordult és visszajött ehhez. Szerintem ha már a kutyám is a profi orrával erre szavaz, akkor biztosan tud valamit ez a parfüm. Én is folyamatosan szagolgatom amikor csak tudom, egy kicsit tényleg addiktív ez az illat, mert olyan finom, hogy sosem elég belőle. 

Első fújásra valóban sok (de szinte minden parfüm), viszont a szív és az alapillata annyira finom, hogy egyszerűen nem tudom nem imádni. Mindemellett a párom is nagyon kedveli, olyannyira, hogy a múltkor befújta vele magát, és kapaszkodjatok meg: fantasztikusan állt neki, és fontolgatja, hogy magának is vesz ilyet.

The Body Shop White Musk

Ez az a parfüm ambivalens érzéseket ébreszt bennem, ezért viszonylag ritkán viselem - de ha őt választom ki reggel, akkor egész nap rajongok érte. Sokkal erőteljesebb, kesernyésebb és töményebb, mint a többi parfümöm. 

Alapvetően nem igazán az én világom és stílusom, de mindemellett és mindezek ellenére is nagyon finom is. Ezért amikor arra adom a fejem, hogy ezt fújom magamra, mindig különlegesnek érzem a viselését. Más, szokatlan és egyedi.

Az illata rendkívül tartós, egész nap szépen megmarad és kellemes, ahogy telik az idő azért egyre lágyabb is lesz. Az biztos, hogy akinek a többi választásom nem tetszik, mert túl púderesek, vattacukrosak azok az illatok, azok számára ez lehet végül a befutó.

Spirit of cashmere musk

Amikor belevágtam a parfümgyűjtésbe, eléggé el voltam kenődve, azt hittem elfogadható áron drogériás parfümöt már nem is vehetek soha. De szerencsére nem így van! Ez a kb. 1500 forintos parfüm állatkísérlet-mentes és vegán, emellett szinte bármelyik drogériában beszerezhető rengeteg illatban. Nekem ez lett az egyik kedvencem. Magában nem finom annyira, viszont az én bőrömön nagyon jól mutat egy kis idő elteltével, úgyhogy megvettem, és azóta is használom. Az egyetlen baja, hogy nem igazán tartós, pár óra alatt nyomtalanul elillan az illata. 

Essential Garden Hypnotic Musk

Ez is egy bármelyik drogériában beszerezhető darab, ami szintúgy több illatban kapható. Nekem ez tetszik mind közül a legjobban: nagyon kellemes, édeskés, kicsit virágos, kicsit gyümölcsös - leírhatatlan, de nagyon illik a személyiségemhez és a bőrillatomhoz. Papíron nem nyert meg magának maradéktalanul, de a bőröm alapillatához és a stílusomhoz passzol, úgyhogy részemről nyertes lett. Sajnos ennek sem tart ki az illata sokáig, viszont még ez is olyan árban kapható, hogy nem zavar, ha esetleg nap közben újra fújnom kell magamra valamennyit.

+ 1 Tipp:

Ha nem vagytok megelégedve az én választásaimmal, de drogériás illatra vágytok, mindenképpen próbáljátok ki a Lifestyle parfümök egyikét, ugyanis minden illatuk állatkísérlet-mentes és vegán, bár sajnos nem mind kapható Magyarországon:

Remélem, a mai cikkem is hasznos volt számotokra.

Anita