A lángoló Amazonas igazi oka
Hetek óta tűz pusztítja a "Föld tüdejét" és mi csak megvonjuk a vállunkat... Hogyan lehetséges ez? Ebben a rövid posztban szeretném a lángokban álló Amazonas kérdését feszegetni és néhány összefüggésre rávilágítani.
Először is nagyon fontos leszögezni, hogy a hús-, tej- és tojásipar felelős a világ esőerdőinek irtásáért kb. 80%-ban, az Amazonas irtásáért pedig a becslések alapján kb. 90%-ban.[1][2][3][4]
Mindez ráadásul hazánkhoz is köthető, hiszen az Agrotrend cikke alapján: "Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes."[5]
Veheted a hazai tejet, a hazai marhát, de ugyanúgy ezt a folyamatot támogatod vele, ugyanúgy fizettél azért, hogy a "Föld tüdeje" lángokba boruljon. Miközben állatok szenvednek érte - nem csak a vadonban, hanem a ketrecek mögött is. Ráadásul tudományosan bizonyítást nyert már, hogy nemhogy nincs szükségünk ezekre az élelmiszerekre, egyenesen károsak is lehetnek számunkra. Egyszerűen nem találok logikus érvet, ami miatt bárki is jó okkal vehetné le ezeket a termékeket is a polcról...
Források:
[1] Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won't Work. . Minneapolis, MN : Langdon Street, 2013. Print.,
[2]
WORLD BANK: Causes of Deforestation of the
Brazilian Amazon
[3] NYT: Amazon Deforestation, Once Tamed, Comes Roaring Back
[4] Átlátszó: A pusztító szója, avagy mi köze egy európai csirkének a brazíliai őserdőkhöz?
[5] Agrotrend: Az import szója 95 százaléka GMO-s