Vegánkodás Berlinben

2018.05.25

Ebben a hónapban nem igazán jelentkeztem, azonban jó okom volt rá, ugyanis viszonylag keveset voltam itthon: múlt héten Prágában, ezen a héten pedig Berlinben jártam. Most a legutóbbi kiruccanásomról szeretnék egy kicsit mesélni.

Nem személyes okból utazgattam, az új munkahelyemen tanultam be ebben a két városban. Éppen ezért a német fővárosban mindkét alkalommal mindenevő kollégával mentünk ebédelni, így vegyes helyeket kellett keresni.

Berlinbe kedd délelőtt érkeztem meg, délben pedig már a kolléganőmmel be is ültünk a The Reed nevű helyre, ami egyszerre kávézó, étterem és egy fitnesz stúdió része is van, és mint kiderült: nem csak kőkemény edzésekkel, hanem ámulatba ejtő belsőépítészeti megoldásokkal és vegán étkezési lehetőséggel is várják a vendégeiket. Így én ezt a nagyon gusztusos Veggie Bowlt választottam, ami annak ellenére, hogy "csak egy saláta" volt pár falafellel, semmiképpen sem nevezném átlagosnak: annyira laktató növényekből és olyan csodálatos ízkombinációkból volt összeállítva, hogy a felétől már jól laktam (estig) és csak ámultam, hogy ilyet is lehet enni.

Este a munka végeztével visszatértünk az ebédünk helyszínére és lenyomtuk a Berlin legeffektívebb edzéseként hirdetett John's Bootcampet, amikor is az edzés ígérete szerint egy óra alatt 1000 kalóriát égettünk el. Persze ezért természetesen alaposan meg is kellett dolgozni, és néhány igazán szokatlan, hajmeresztő gyakorlatot is végeztünk. Nekem személy szerint a kedvencem az volt, amikor a megállított futópadon kellett futnunk minél gyorsabban, és izomból magunknak hajtani a gépet sprintelés közben. Nem hittem volna, hogy valaha ilyet csinálok, hiszen az ember azt hinné, hogy egy ilyenért lerángatják a gépről edzés közben a teremben, nemhogy a tréner kéri tőlünk ezt.

Utána azért már nem tartott ki az ebéd adta lendület, úgyhogy gyorsan kerestem is egy szimpatikus, egészséges fogásokat kínáló éttermet a közelben a Happy Cow segítségével, ahová húsz perc gyaloglás (és legalább egy óra vásárolgatás) után meg is érkeztem, de pont akkor zárt be. Úgyhogy végül eredeti terveimet és az egészséges ételek utáni vágyaimat feladva egy kisebb kerülővel (és egy eltévedés után) újabb húsz perc elteltével betévedtem a Lia's Kitchenbe, ahol egy korábbi berlini kiruccanásom alkalmával már jártam, és életem egyik legjobb sült édesburgonyáját ettem. Ezúttal egy "Chicken Cheeseburgert" választottam szejtánnal, házi "fetasajttal". Na meg persze az utánozhatatlanul finom édesburgonyájukkal, ami ezúttal ugyan nem volt olyan tökéletes, mint először, de továbbra is toplistás helyezés maradt. A szejtán nem volt olyan finom benne, kicsit rágós, kellemetlen állagú volt, viszont a házi, növényi feta egyszerűen mennyei! Ezt már a hotelben fogyasztottam el:

Sajnos a telefonom sötétben igen rossz fotókat készít, de a lényeg átjön szerintem. A vacsim mellett a képen láthatjátok az összes többi szerzeményemet is, amit a többi napra nassolni vettem: diót a bioboltból, gyümölcsös szeletet, vegán muffint, gyümölcsös bébiételt (igen, magamnak vettem, mert fantasztikusan finom) és almát.

Szerda reggel nagyon megörültem, amikor a hotelben két féle vajat találtam: egy átlagosat és egy másikat, amin nagy betű hirdette, hogy vegán. A lelkesedésem viszont azonnal elapadt, amikor közölték: nincs vegán péksüteményük kirakva. De hamar megmentették a helyzetet, és kerestek nekem direkt erre a célra félrerakott, fagyasztott péksüteményt, amit el is készítettek, így hamarosan ehettem is a frissen készült, vajas-paradicsomos-uborkás szendvicsemet:

Aznap pedig egy másik kollégámmal ebédeltem, aki a munkahelyünk melletti kávézóba, a Coffee Room Berlinbe vitt el, ahol szintúgy mindig akad vegán opció. Akkor éppen ez a mennyei quiche volt a menüben a növényi étrendet követők számára elérhető:

Este pedig sikerült eljutnom oda, ahová előző nap is mentem volna vacsorázni, így a My Goodness nevű helyen választottam egy fantasztikus Sweet Beets névre hallgató Smoothie Bowlt (málna, cékla, banán, gyömbér, citrom) banános, granolás és kókuszpelyhes feltéttel. Szerintem mondanom sem kell, hogy minden falatot imádtam belőle.

Csütörtök reggel sajnos csak egy egyszerű gyümölcssaláta-almalé kombinációra volt időm, és utána az ebéd is kimaradt, ugyanis kettőkor indult vissza a gépem Budapestre, és így is kapkodósra sikerült az iroda és a reptér közötti távolság, ezért legközelebb sajnos már csak itthon volt lehetőségem enni.

Az biztos, hogy Berlin maga a mennyország minden vegán számára: szinte mindenhol van vegán opció, egymást érik a vegán éttermek és szinte minden sarkon van bio áruház tömérdek vegán áruval.