Vegán vasárnap: Valentin napi torták

2019.02.10

Lassan itt a Valentin nap, amit ugyan én egyedül ünnepelek meg idén, azért hoztam nektek két tortát is, hogy lenyűgözzétek valamelyikkel a párotokat.

Nem vagyok egy recept előtt sztorizós alkat, és engem kifejezetten idegesítenek azok a receptek, amik előtt végig kell olvasni az alkotó fél életének a történetét, de az el kell nektek mondanom, hogy nagyon megszenvedtem ezzel a két tortával, és egyetlen recepttel sem dolgoztam még annyit, mint ezzel. Kezdjük azzal, hogy egyszerűen a második piskóta sem sikerült a bevált receptem alapján (vágáskor estek szét, rossz volt az állaguk és sorolhatnám), úgyhogy azokat összevagdaltam, készítettem rá csokipudingot, hogy ne vesszen kárba. 

Közben készítettem egy harmadikat is, ami szintúgy összeesett, mert már türelmetlen voltam (mentségemre szóljon, késő este volt) és előbb kivettem a sütőből. Ezzel nem volt gondom, mert így is kijött belőle két kicsi tortányi. De ugye a piskóta tésztáját, ha sokáig kevered, akkor "szalonnás" lesz (és akkor már nem vegán! :D). Hát, a harmadik piskótánál sikerült ezt is összehozni. 

Bár utólag visszanézve, ennek a több sor szerencsétlenkedésnek lehetséges, hogy volt némi köze ahhoz is, hogy elég nehéz jó szívvel valentin napi receptet kiagyalni, miközben éppen eleged van a szerelem, a párkapcsolat meg minden ilyen kérdésből és a vérnyomásod is az egekben van az idegtől pont emiatt. Na, meg előtte pár órával találkoztál az exeddel, hogy elhozd a maradék nála maradt cuccodat, és persze rendkívül szerencsétlenre sikeredett a találka. (Új kihívás: ezek után ne keverd túl sokáig idegből a piskótát a Valentin napi tortához! Szerintem kevesen teljesítenének jól ebben. :D )

Így valljuk be, a fenti képen látható  elfolyó eper volt már a legkisebb bajom a torta kapcsán. Pláne, hogy a csokis torta ferde is lett... 

Én összesen két kicsi piskótát készítettem, de egyébként a receptet egy-egy nagy piskóta méreteihez írtam nektek. Emellett alapvetően igyekszem idénytermékeket előnyben részesíteni, de mi más illene jobban a Valentin nap hangulatához, mint az eper, a csoki és a tejszínhab?

Hozzávalók a piskótához:

  • 2,5 bögre liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • fél citrom leve
  • fél bögre cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 bögre növényi ital (én vaníliás rizstejjel szoktam)
  • 2 ek olaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 200 g köles (előző nap áztasd be!)
  • 2-4 ek eperlekvár
  • 1 ek vaníliakivonat
  • Igény szerint 1-2 ek növényi ital

Hozzávalók a pudinghoz:

  • 1 tasak vegán eperpuding (kármin helyett például céklával vagy eperrel színezett stb.) & az utasítás szerinti fele annyi növényi ital
  • Ízlés szerint pér szem eper

Hozzávalók a habhoz:

  • fél doboz vegán Meggle Creme Patisserie Decor 
  • 1-2 ek cukor
  • habfix

Hozzávalók a csokibevonathoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 ek növényi ital

Egyéb hozzávalók:

  • pár szem eper
  • dekoráció (vegán szívecskés cukor stb.)
  • egy tömb marcipán

Elkészítés:

A piskóta száraz összetevőit összekeverjük és felöntjük a híg összetevőkkel (nem, nem keverjük túl idegből), és beteszem az előmelegített sütőbe. (Én személy szerint egy nagy tepsiben csináltam, így viszonylag laposabb lett és végül több kicsi lapot vágtam ki belőle.)

Amíg sül a piskóta az előző nap beáztatott kölest egy kis vízben felfőzöm, majd miután puhára főtt, leszűröm és az aprítóban összedarálom az eperlekvárral és a vaníliakivonattal. Ha nagyon száraz, akkor egy-két evőkanál növényi itallal is meglöttyintem. Addig darálom, amíg jó krémes nem lesz. Illetve amíg készül és hűl a piskóta, elkészítem a pudingot is hozzá. Ha egy kicsit jobban fel akarjuk dobni, akkor pár szem epret feldarabolva belekeverhetünk, amikor készen van.

Amikor kihűlt a piskóta, akkor három szintre vágom. Én a kicsi torta esetében egy fagylaltkehely segítségével körbevágtam az egészet, mivel összeesett, így pedig hat kicsi lapot hoztam ki belőle. Az alsó lapot megkentem lekvárral és köleses krémmel, a középsőt pudinggal, a legfelsőt pedig újabb köleses krémmel kentem meg.  

Utána egy sütőpapíron a marcipánt kinyújtottam akkora körben, hogy lefedje felül és oldal is a tortát, majd elsimogattam körbe a torta külső részén, a felesleget pedig levágtam.

Végül felvertem a Meggle tejszínhabot egy kis cukor és habfix segítségével, azzal körbekentem a tortát. A tetejét direkt kicsit természetesebb hatásúra készítettem, a torta oldalát pedig normális szakszerű eszközök hiányában egy kenyérvágó késsel mintásra behúztam, majd eperrel és cukorkákkal tálaltam:

Aki pedig a csokis verziót készítené, az a tejszínhab helyett olvasszon fel 100 g étcsokoládét kis növényi itallal, majd öntse le vele és rusztikusan igazgassa el a csokoládét. Én sajnos figyelmetlen voltam, és utólag vettem észre, hogy közben ferde lett a torta, de végül ezt kókuszreszelékkel és cukorkával díszítettem: