Vegán vasárnap: Túrókrém

2020.06.28

Ma azt mutatom meg nektek, hogyan lehet vegán, vagyis tej és tojásmentes túrókémet készíteni tofu felhasználásával. A recept maga rendkívül egyszerű, összesen pár könnyen beszerezhető összetevő szükséges hozzá, illetve egy jó robotgép.

Összetevők:

  • kb. 300 g tofu
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 2-4 ek cukor
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

A túrógombóc receptemben már bemutattam ennek az alapját, azonban a túrókrém egy kicsit máshogy készül. Például amíg a másik receptemet később grízzel besűrítettem, így nem okoz gondot az, hogy kicsit hígabb, addig ahhoz, hogy krémes legyen a végeredmény ennél a receptnél, első lépésben ki kell nyomni a tofuból a vizet.

Ezután az aprítóba teszem a lehető legszárazabbra nyomkodott tofuszeleteket, majd hozzáadom két citrom lereszelt héját és egy citrom facsart levét. Ezt követően egy tasak vaníliáscukrot és egy evőkanál porcukrot is teszek hozzá. Majd pedig krémesre darálom ezeket, miközben időnként megkóstolom és ízlés szerint folyamatosan édesítem még, általában a végén 2-4 evőkanál cukor kerül bele a citrom méretétől és ízintenzitásától függően. Ahhoz, hogy a végeredmény valóban krémes legyen, ajánlom a kedvenc Philips konyhai gépemet, aminek az elérhetőségét alulra belinkelem, mert én egyszerűen imádom: gyümölcscentrifugától kezdve egészen a hasábburgonya szeletelésén át több tucat különböző funkciót lát el a konyhámban már évek óta.

Miután készen van a krém, egy pohárban tálalom reszelt étcsokoládéval kevert daráltkeksszel és pirított kókuszchipszes szórással.

Ha valaki nem fogyaszthat szóját vagy ódzkodik tőle, akkor kölesből is elkészítheti ezek alapján: ilyenkor puhára főtt kölest kell citrommal és cukorral ízesíteni, majd krémesre darálni egy jó géppel. Azonban a tofunak van egy túróhoz hasonlító, kicsit savanykásabb alapíze, ezért szerintem alkalmasabb a túró pótlására.

Jó étvágyat kívánok. Remélem, nektek is ízlik majd ez a recept.

A receptet videó formájában itt tudjátok megtekinteni: