Vegán vasárnap: Tofugombóc (videóval)
A kölesgombóc igen ismert és vegánok (illetve tej- és tojásérzékenyek) között sűrűn használt recept. Ezzel szemben sokkal ritkábban látom a túrógombóc tofuból készült verzióját. Ami azért is meglepő számomra, mert ez sokkal jobban hasonlít az eredeti túrógombóc ízére és állagára, illetve én személy szerint sokkal jobban is szeretem.
Hozzávalók a tofus túrókrémhez:
- 600 g tofu
- 2-3 nagy citrom leve és héja
- Cukor ízlés szerint
Hozzávalók a gombóchoz:
- 2 nagy bögre zabtej és 1 nagy bögre Meggle decor vegán tejszínhab vagy 3 nagy bögre zabtej
- 1 nagy bögre búzadara
- Fél bögre cukor
Hozzávalók a tálaláshoz:
- Zsemlemorzsa
- Porcukor
- Valamilyen növényi tejföl, joghurt vaníliaöntet vagy Meggle decor vegán tejszínhab
Elkészítés:
A recept elkészítéséhez szükségünk lesz egy jó aprító gépre (nekem Philips HR7778/00 Avance kollekciós gépem van), de a kitartóbbak a kezükkel is összemorzsolhatják az összetevőket, ahogy azt a túrós palacsinta receptemnél én is csináltam. A tofutúró alapjához a tofut, két nagy citrom héját és levét, illetve némi cukrot összekeverünk. A cukrot én ízlés szerint szoktam hozzáadni, érdemesebb az elején csak egy keveset és a kész krémet megkóstolva a végén tovább édesíteni, ha szükséges. Ha erőteljesebb és túrósabb ízt szeretnénk elérni, használjunk ennél is több citromot és cukrot, de ha semlegesebb ízre vágyunk, akkor érdemes lehet a megadott mennyiségnél is kevesebbet használni.
Ezt követően két nagy bögre zabtejet felteszek forrni a tűzhelyre. Majd egy nagy bögre Meggle decor vegán cukrász habot is hozzáadok, de ezt egy plusz bögre növényi tejjel is kiválthatjátok, amennyiben nincs otthon vegán tejszínhabotok. Ha már forr a zabtej, akkor hozzáadjuk a grízt és felforraljuk, amíg jó sűrű nem lesz a végeredmény. Amikor már eléggé sűrű, akkor hozzáadhatjuk a fél bögre cukrot. (Amennyiben nem Meggle decor tejszínt használtok, érdemes lehet valamivel többet hozzáönteni, hiszen az is pluszban édesített.)
Ezek után nincs más hátra, hozzáöntjük a citromos, cukros tofu levét és összeforraljuk ezeket, amíg egy jó sűrű masszát kapunk. Ezt a grízes, tofus alapot jó pár órára, de lehetőség szerint akár egy egész éjszakára hűtőbe kell tenni. Pár óra alatt ez teljesen összeáll és apró gombócokat tudunk belőle formázni. Hogy minél könnyebben formázhassuk én egy kisebb merőkanalat szoktam használni, de egy fagyis mérőkanál is tökéletesen alkalmas erre a feladatra. Hogy a massza ne ragadjon a kezünkhöz, érdemes lehet nedves kézzel készíteni a kis gombócokat.
Ugyan mi itthon nem szoktuk prézlivel bevonni, de ti piríthattok hozzá zsemlemorzsát, amit porcukorral összekeverhettek és abban meghempergethetitek a kis golyókat. Tálaláskor keverhetünk ki vegán tejfölpótlókat például napraforgófölt, vegán joghurtot vagy dr. Oetker Creme Vegát cukorral kikeverve, de akár vaníliaöntettel is ehetjük. Én leegutóbb a Meggle Decor tejszínhabot öntöttem rá.
Jó étvágyat kívánok nektek, remélem, nektek is ízlik majd ez a recept.