Vegán vasárnap: túró rudis sütemény

2018.10.07

A mai recept nem teljesen a sajátom, egy másik recept kicsit átdolgozott, átalakított verziója, azonban nagyon szeretem, szuper vendégváró sütemény és mindenki imádni szokta. Na, meg hatalmas meglepetést szokott okozni, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt sem tartalmaz.

A recept alapja a vegalife.blog.hu oldalon található hamis túrógombóc, ezt dolgoztam egy kicsit át a saját képemre.

Hozzávalók a "túróhoz":

  • 400 g köles
  • kb. 9 dl növényi ital
  • 2 dl búzadara
  • 2-3 citrom
  • 1 csipet só
  • édesítő (cukor/gyümölcscukor stb.)
  • vaníliás cukor vagy vanília kivonat

Hozzávalók a csokihoz:

  • 250 g (vegán) étcsokoládé
  • kb. 80 ml növényi ital

A fent linkelt cikk szerint szoktam kezdeni a receptet: A kölest előző este beáztatom, alaposan átmosom, majd egy csipet sóval a növényi tejben megfőzőm, amíg nagyjából le nem fő róla a "tej" és puha nem lesz (ha lefő és még nem puha, nyugodtan fel lehet önteni egy kevéssel újra). Miután puha és nagyjából lefőtt róla a növényi ital, hozzákeverem a búzadarát, legalább kettő, de inkább hátom citrom kifacsart levét, ízlés szerint édesítem (minél édesebb, annál túró rudisabb) és hozzáadom a vaníliakivonatot vagy a vaníliás cukrot is. Majd egy kicsit hűlni hagyom utána.

Közben felmelegítek kb. 30 ml növényi tejet és beleszórom az egyik tábla (100 g) előre felkockázott étcsokoládét, és csomómentesre kavargatva felolvasztom. Egy üveg tálba öntöm és eloszlatom az alján, majd hűtőbe teszem egy kis időre, amíg megdermed. Utána rászedem a kölestúrót "belelapogatom", a tetejére pedig egy újabb csokis réteget készítek (150 g étcsokoládé + kb. 50 ml növényi ital), amit szintén alaposan eloszlatok.

Végül hűtőbe teszem pár órára, ideális esetben egy egész éjszakára, amíg meg nem dermed. Süteményként szeletelve fogyasztható: