Vegán vasárnap: Sós mogyorós karamellás torta

2020.04.19

Ezt a receptet először Tudatos Metropolita és Noraspiration barátnőimmel kísérleteztük ki, azóta néhány módosításon keresztülment már, de továbbra is hatalmas kedvenc, a családnak is többször sütöttem már. Legutóbb unokahúgom születésnapjára készítettem az ünnepelt kérésére. 

Hozzávalók a piskótához: 

  • 530 g liszt 
  • 1 sütőpor 
  • 1 mk szódabikarbóna 
  • 150 g cukor 
  • 2-3 tasak vaníliás cukor vagy egy kevés vaníliakivonat/őrlemény 
  • 500 ml szobahőmérsékletű(!) zabtej 
  • 50 ml olaj 
  • 1 citrom leve 
  • Plusz, ha sárgásabb színű piskótára vágyunk, használjunk barnásabb árnyalatú vaníliakivonatot és egy csepp kurkumát, hiszen az megfogja egy kicsit a piskótát. 

Hozzávalók a krémhez: 

  • 250 g sós mogyoró (darálva) 
  • 300 g cukor 
  • kb. 3/4 vagy 1 kocka margarin 
  • Kb. 2-3 dl Meggle decor tejszínhab a grillázshoz keverve 
  • Kb. 3 dl Meggle decor a végén, amihez a kész sós mogyorós karamellás krémet lehet keverni 

Díszítés: 

  • Pár kanál cukor (amennyi a tepsi aljára kifér egy vékony rétegben) 
  • Egy marék sós mogyoró 

Elkészítés:

Először elkészítjük a piskótát: a szilárd és a folyékony összetevőket külön-külön elkeverjük, végül összeöntjük és csomó mentesre keverjük, majd sütőpapírral bélelt (nagy, kb. 30 centi átmérőjű) tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben magas hőfokon sütjük, amíg arany barna nem lesz és a tűpróba is tökéletes eredményt mutat.

Közben elkészítjük a sós mogyorós karamella alapját: 300 g cukorból grillázst készítünk, és amikor már szép barnás színe van, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a margarint és felöntjük növényi tejszínhabbal, és lehúzzuk a tűzről. Miután egy kicsit hűlt, hozzáöntünk 250 g nagyon apróra, szinte porrá darált sós mogyorót, majd pár órára (lehetőség szerint egész éjszakára) a hűtőbe tesszük ezt a krémet.

3 dl Meggle decor tejszínhabot keményre verünk, majd miután teljesen kihűlt és megdermedt a sós mogyorós karamellás szósz, hozzá keverjük több részletben és robotgéppel folyamatosan eldolgozzuk. Végül három részre vágjuk a piskótát, minden emeletét,  tetejét és az oldalát is megkenjük a kész krémmel. Hűtőbe tesszük, amíg a díszítést elkészítjük.

Egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk, vékony rétegben porcukrot öntünk rá, majd a sütőben megsütjük. Amikor kellemes barna grillázs színe lesz kivesszük kihűlni.  Ezután mozsárban apróra törjük ezt is, illetve egy marék sós mogyorót. Ezekkel díszítjük a torta oldalát.

A díszítés egyéb lépéseit (marcipánból rózsa formázás stb.) és a teljes folyamat ebben a videóban tekinthető meg:

Plusz megjegyzés: A videóban öntöttem a piskótához plusz vizet, mert házi zabtejet öntöttem bele és az túl sűrű volt, de a megadott mennyiség helytálló bolti növényi tej esetében.