Vegán vasárnap: Rántott tejbegríz

2020.04.05

A mai receptem egy egyszerű, de nagyszerű finomság, aminek a nem vegán verzója YouTube-on köszönt rám, én pedig természetesen azonnal átalakítottam, megváltoztattam és persze veganizáltam is.

Hozzávalók a kemény tejbegrízhez:

  • 2 bögre zabtej 
  • 1 bögre Meggle Decor növényi tejszín vagy más sűrűbb növényi tej, de ha nincs más, elhagyható és ennyivel több zabtejet öntsünk hozzá
  • 1 bögre búzadara 
  • 1 bögre cukor 
  • 1 nagy vagy 2 kicsi citrom leve 
  • 1 ek vaníliakivonat

Hozzávalók a panírozáshoz:

  • 4 ek csicseriborsó- vagy finomliszt 
  • egy csipet só és fekete só 
  • 3 ek cukor 
  • liszt 
  • zsemlemorzsa 
  • olaj

Elkészítés:

Felforraljuk a növényi tejeket, majd beleöntjük a gírzt. Folyamatosan kevergetés mellett a többi hozzávalót is hozzáadjuk, levesszük a tűzről és egy sütőpapírral bélelt, hőálló edény aljába egyenletesen elegyengetjük a tejbegrízt. Ezután minimum fél órára, de akár több órára is hűtőbe lehet tenni.

Miután teljesen kihűlt, könnyedén szeletelhető és panírozható. Tojásmentes panírozás esetében a tojás helyett a lisztet vagy a csicseriborsólisztet egy csipet sóval, egy csipet fekete sóval (és az édes panír miatt most) cukorral összekeverjük és felöntjük vízzel. 

A teljes folyamat videóként itt tekinthető meg: