Vegán vasárnap: narancsos mousse karamellás alapon

2019.03.17

A mai receptem egy nagyon egyszerű, de finom pohárkrém, amit mindenkinek bátran tudok ajánlani, akár vendégeket szeretne lenyűgözni valami vegán finomsággal vagy csak egy kicsit kényeztetné magát. 

Ugyan már kifelé haladunk a "narancsszezonból" és alapvetően viszonylag kevés távolról érkező terméket veszek (kivételt képez ez alól pár kedvencem, például a juharszirup is, ami mindig van otthon), ezt a receptet már hetekkel ezelőtt megalkottam, csak mindig elfelejtettem feltölteni. A múltkor vendégek voltak nálam, akik hoztak és hagytak is egy kevés narancsot, tofu pedig rengeteg volt otthon, ugyanis anyukám küldött nekem több csomagnyit, "nehogy éhen vesszek", a februári recept után pedig maradt valamennyi tejszínhab. Hát így született ez az egyszerű, de ízletes finomság.

Hozzávalók a karamellszószos alaphoz:

  • kb. 15 dkg cukor
  • 2-3 ek víz
  • kb. 50-100 ml Meggle Creme Decor tejszín (én "érzéssel öntöttem", amíg szirupos nem lett az állaga)
  • darált keksz
  • juharszirup

Hozzávalók a mousse-hoz:

  • 200 g tofu
  • 3-4 narancs
  • egy csipet szárított gyömbér
  • cukor

Elkészítés:

Először elkészítem a karamellszószt: egy edénybe öntöm a cukrot és a vizet, közepes tűzön melegítem addig, amíg  a cukor felolvad, utána pedig magas hőfokon aranybarnára karamellízálom. Ha már szép a színe, leveszem a tűzről, hozzáöntöm a Meggle Decor vegán tejszínhabot, elkeverem benne jó alaposan csomómentesre, miközben alacsony hőfokon tovább főzöm, amíg teljesen egybefüggő "massza" nem lesz.

Ezután leveszem a tűzről és összekeverem annyi darált keksszel (esetleg még igény szerint juharsziruppal), amennyi már pont jól "összeáll" kicsit massza állagú finomsággá, majd ezt a kelyhek aljában elhelyezgetem.

Ezt követően a kedvenc Philips konyhai robotgépemmel összetöröm a tofut nagyon apróra és a narancsok levét kifacsarva ráöntöm (ha reszelhető a héja, akkor abból is reszelhettek bele), egy csipet szárított gyömbért is szórok rá, ízlés szerint megcukrozom (én rengeteg cukorral készítettem, úgy az igazán finom), és mindezt tovább keverem a robotgépben egészen addig, amíg pépes állagú nem lesz. Ha tovább akarjátok fokozni, akkor felvert tejszínhabbal összekeverhetitek, hogy még krémesebb, habosabb legyen az állaga. Ezt az egészet pedig ráöntöm a karamellás alapra.

A tetején felvert Meggle Decor tejszínhabbal tálalom: