Vegán vasárnap: Kókuszgolyó újragondolva

2019.02.03

Pár hete már volt egy "kókuszgolyó újragondolva" cikkem, akkor is azért készült el az a recept, mert annak ellenére, hogy nagyon szeretem a kókuszt, ezen a desszerten annyira nem kedvelem. Így született meg a mai változata is: a csokigolyó.

Hozzávalók a kókuszgolyós alaphoz:

  • 250 g darált/összetört háztartási keksz
  • kakaópor ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 2 ek kókuszzsír/növényi margarin (elhagyható, de akkor nehezebb vele dolgozni)
  • 3/4 bögre növényi ital
  • rum ízlés szerint
  • vanília kivonat ízlés szerint 

Hozzávalók a csokoládés bevonathoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 3 ek növényi ital

Elkészítés:

A darált kekszbe beleöntök annyi kakaóport, hogy jó sötét barna legyen a színe az egésznek (én kb. 4 púpozott evőkanállal szoktam), ezt pedig felöntöm annyi cukorral, hogy elég édes legyen (én kb. 5-6 púpozott evőkanállal szoktam). (Közben kóstolgassatok, akkor lesz finom és a ti ízléseteknek megfelelő, én mindent túl édesen eszek különben!)

Ezt követően (igény szerint) növényi margarint vagy kókusz olajat melegítek. Ehhez hozzáöntöm a rumot és vaníliakivonattal összekevert növényi italt is és szépen összekeverem. Ezt hozzáöntöm a darált kekszes keverékhez, és közben kóstolgatom, hogy valóban elég jó lett-e az ízhatás. Ha nem, akkor igény szerint még rumot, vaníliát, kekszet, cukrot vagy kakaót keverek hozzá. Végül golyó esetében kis gombóckákat formázok belőle, ha pedig szépen bevont bonbon jellegű édességet szeretnénk, akkor egy formába belenyomkodom az egészet, hogy egybeálljon benne és hűtőbe teszem egy kicsit. Ha kihűlt, kiveszem a formából a megszáradt golyókat (ezt csak kókuszolaj használata mellett lehet).

Eztán melegítek növényi italt, amiben felolvasztom a csokoládét, és kis kanállal csepegtetek a kis golyók tetejére a csokoládéból. Éjszakára a hűtőbe rakom, és másnapra mennyei finom édesség lesz. 

Ha pedig mintákat készítünk, miután kiveszem a formát a hűtőből, kiöntöm belőle a kész formákat, az étcsokoládét beleöntöm a formába, visszateszem a kekszes masszát, majd az alját is bevonom csokoládéval. Egy-két órára hűtőbe rakom, majd kiszedem belőle a kész finomságokat, és úgy teszem vissza a hűtőbe éjszakára.

Megjegyzés: Ha nem teszünk bele olajat, akkor a hűtőbe rakás után sem lesznek szép masszívak a golyók, hanem továbbra is át lehet őket formázni.