Vegán vasárnap: Gombás rizottó
A mai receptemért a mennyei finomakat főző, növényi étrenden élő, (vegán) szakácskönyvén dolgozó sógorom a felelős. Ő címnek azt írta ehhez a cikkhez, hogy "kényszerkonyha", ami nagyon jól kifejezi azt is, hogy ez tipikusan olyan recept, amit akkor készíthetünk, ha nincs semmi kedvünk vagy ötletünk főzni.
Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db olajban eltett paradicsom
- 1 konzerv gomba
- 1 ek (vegán) cseresznyelikőr
- Egy csipet kakukkfű
- Egy kiskanál szójaszósz
- 4 marék kerekszemű rizs
- Két citrom leve
- Inaktív élesztőpehely
- 1 liter víz
- Szárított zöldségkeverék, granulált fokhagyma, só az alapléhez
- 1 pohár almaecetes víz (ehelyett persze lehet vegán fehérbort vagy pezsgőt is választani)
Elkészítés:
1. Pirítsátok meg az olajon barnulásig a hagymát, fokhagymát és a gombát (ne sózzátok)
2. Morzsoljátok rá a kakukkfüvet, öntsétek rá a szójaszószt és a likőrt
3. Pirítsátok le a rizst
4. Mehet rá a fehérbor vagy az ecetes víz (ha nincs otthon bor, az ecetes víz is megteszi)
5. Miután elfőtte a bort, apránként alaplével pótoljátok (mindig csak annyival ami éppen elfedi), ha van igazi alaplé (pl. lefagyasztva), csak jobb, folyamatosan kavargassátok
6. 20 perc után öntsétek rá a citromok levét, az élesztőt, és ha akarjátok, még olívaolajat is, hogy jó krémes legyen
7. Keverjetek rajta egyet-kettőt és három percre takarjátok le, ekkor készül el teljesen
8. Egyétek meg az egészet, ha pedig marad, abból lehet majd suppli'