Vegán vasárnap: Gombás rizottó

2018.11.18

A mai receptemért a mennyei finomakat főző, növényi étrenden élő, (vegán) szakácskönyvén dolgozó sógorom a felelős. Ő címnek azt írta ehhez a cikkhez, hogy "kényszerkonyha", ami nagyon jól kifejezi azt is, hogy ez tipikusan olyan recept, amit akkor készíthetünk, ha nincs semmi kedvünk vagy ötletünk főzni.

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db olajban eltett paradicsom
  • 1 konzerv gomba
  • 1 ek (vegán) cseresznyelikőr
  • Egy csipet kakukkfű
  • Egy kiskanál szójaszósz
  • 4 marék kerekszemű rizs
  • Két citrom leve
  • Inaktív élesztőpehely
  • 1 liter víz
  • Szárított zöldségkeverék, granulált fokhagyma, só az alapléhez
  • 1 pohár almaecetes víz (ehelyett persze lehet vegán fehérbort vagy pezsgőt is választani)

Elkészítés:

1. Pirítsátok meg az olajon barnulásig a hagymát, fokhagymát és a gombát (ne sózzátok)

2. Morzsoljátok rá a kakukkfüvet, öntsétek rá a szójaszószt és a likőrt

3. Pirítsátok le a rizst

4. Mehet rá a fehérbor vagy az ecetes víz (ha nincs otthon bor, az ecetes víz is megteszi)

5. Miután elfőtte a bort, apránként alaplével pótoljátok (mindig csak annyival ami éppen elfedi), ha van igazi alaplé (pl. lefagyasztva), csak jobb, folyamatosan kavargassátok

6. 20 perc után öntsétek rá a citromok levét, az élesztőt, és ha akarjátok, még olívaolajat is, hogy jó krémes legyen

7. Keverjetek rajta egyet-kettőt és három percre takarjátok le, ekkor készül el teljesen

8. Egyétek meg az egészet, ha pedig marad, abból lehet majd suppli'