Vegán vasárnap: epres, étcsokoládés, tofutúrós krém

2019.01.20

Ugyan előző hétvégén is egy hasonló receptet mutattam be, egyszerűen nem bírtam magammal, és megint valami édességet hoztam. Történt ugyanis, hogy "kölestúrós" leveles tésztát készítettem, és maradt valamennyi "túróm", úgyhogy kihasználtam az alkalmat és kreatív voltam egy kicsit. De tényleg csak egy kicsit, nem igazán estem túlzásba.

A receptet még november végén írtam (akkor még Insta sztorit is készítettem róla), de a decemberi adventi megosztások miatt csak most publikálom. Egyébként az ihlette, hogy a gyümölcsös túró rudik közül is mindig az epres volt a kedvencem, ezért valami hasonló ízvilágot akartam teremteni. Hát megszületett ez a pohárkrém.

Hozzávalók a tofutúróhoz:

  • 100 g natúr tofu
  • 0,5-1 citrom leve (ízlés szerint mindig egy kicsit hozzáadva, hogy ne citromozd túl)
  • kb. 4-6 ek cukor (ízlés szerint)
  • 0,5 ek vaníliakivonat vagy vaníliás cukor

Hozzávalók az étcsokoládés krémhez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 8 ek növényi ital

Hozzávalók az eperkrémhez:

  • 8 szem közepes méretű eper
  • 5 ek a kész étcsokoládés krémből
  • 3 ek a tofutúróból

Elkészítés:

A tofut apróra tördelem és aprítóban/turmixban krémesre darálom, miközben cukorral, citrommal és vaníliakivonattal ízesítem. Ezt követően 8 evőkanálnyi növényi italt megmelegítek, ebbe 100 g apróra tördelt étcsokoládét öntök és kavargatás mellett felolvasztom benne. Végül pedig 8 közepes méretű epret (télen kiolvasztott mirelit epret) aprítóban 5 evőkanál étcsokoládés krémmel és 3 evőkanál tofutúróval összeaprítok egészen krémes állagúra. (Az arányokkal kísérletezve akár lekvárral is készíthető szerintem, de nekem nem volt otthon lekvárom.)

Végül két edény aljába teszek pár evőkanál tofutúrót, arra 2-2 evőkanál csokoládés krémet, majd az epres krémet elfelezem, arra a maradék tofutúrót ráöntöm, végül pedig a megmaradt csokoládés szósszal leöntöm a tetejét mindkettőnek.

Pár órára vagy egész éjszakára hűtőbe teszem, és másnap mennyei finom édesség lesz belőle.