Vegán vasárnap: babos-szejtános hamburger

2018.10.14

Újabb vasárnap, újabb recept. Ezúttal egy igazi közönségkedvencet hoztam nektek, aminek a receptjét szinte mindenki elkéri, aki megkóstolja. Legelső alkalommal a volt barátom születésnapján aratott hatalmas sikert, ahol mindenki falta és a receptért ácsingózott, legutóbb pedig egy baráti összejövetel igazi sztárja lett. Ez pedig nem más, mint a babos-szejtános hamburgerem.

Összetevők kb. 15 db pogácsához:

  • kb. 3/4 bögre zabpehely
  • kb. 3/4 bögre búzasikér (bármelyik bioboltban beszerezhető)
  • 400 g bab (vagy lencse)
  • fokhagyma
  • fűszerek ízlés szerint
  • olaj

Összetevők a paradicsomszószhoz:

  • 150 g sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 1-2 ek citromlé
  • 1 csipet cukor

A zabpelyhet és a búzasikért leöltöm forró vízzel, hogy kicsit nyunyis legyen az állaga (ennél jobban sajnos nem lehet megfogalmazni) és kicsit állni hagyom. Közben aprítok/darálok hozzá babot/lencsét, amit megfűszerezek (egyszerűbb, ha a darálóban keverem össze). Én általában friss/mélyhűtött bazsalikomot szoktam beletenni, oregánót, egy-két gerezd fokhagymát és a folyékony füstöt. Végül a babos krémet összekeverem a zabos búzasikérrel és kis pogácsákat formázok belőle. Ha nagyon tapad, akkor egy kis búzasikért vagy zabpehelylisztet kell még hozzá önteni vagy pedig vizes kézzel kell a pogácsákat formázni. Végül kevés olajban kisütöm. (Sütőben is süthető, de úgy szárazabb lesz.)

A paradicsomszószba belenyomom az egy gerezd fokhagymát, bőségesen szórok bele fűszereket, egy kevés citrom levét is öntök bele és egy csipet cukrot is teszek hozzá (utóbbi kettő elhagyható).

Bucit nem készítettem eddig házilag, az Aldiban kapható zsömlével is tökéletesen finom. A bucit félbevágom, megkenem a paradicsomszósszal, majd a babos-szejtános pogácsával, paradicsommal, csemege vagy kovászos uborkával, hagymával és salátával tálalom.