Vegán vasárnap: Babos-paradicsomos fonott tészta

2019.01.13

A mai receptem a karácsonyi cikkemben említett babos, paradicsomos, gabonakolbászos, fűszeres font leveles tésztás étel, ami az ünnepi asztalon is ott volt. Egyébként ebben fogásban az a legjobb, hogy elképesztően egyszerű, gyors, mégis mutatós és finom. Ráadásul más fűszerezéssel és más zöldségkombinációval teljesen megváltoztatható és személyes ízlésre szabható az ízvilága.

Hozzávalók két tésztához

  • 2 (vegán) leveles tészta
  • 400 g bab (én babkonzervvel szoktam csinálni)
  • 250 g paradicsompüré
  • fél fej hagyma
  • folyékony füst
  • fűszerek (én olasz fűszerkeveréket és a Lidlben kapható "sültcsirke fűszerkeveréket" használtam)
  • igény szerint gabonarúd (szerintem a Vega-farm féle gabonarúd a befutó)
  • igény szerint növényi sajt (nekem a bioboltokban megvehető Green Vie pizzás a kedvencem erre a célra)

Elkészítés:

Elsőként a babot, a paradicsomot és a felszeletelt gabonarudat (amennyiben teszek bele) összefőzöm, megfűszerezem, beleaprítom a hagymát és belefújom a folyékony füstöt is. Ezután előveszem a leveles tésztát és a közepén egy kis négyzetet kijelölök magamnak (oda teszem majd a babos szószt), a többit pedig a képen látható módon elvágom:

Majd a középső részre púpozva ráteszek egy jó nagy adagot a szószból, megszórom a tetejét reszelt növényi sajttal és a két végét ráhajtom:

Ezt követően a csücsköknél levágott maradékot elrendezgetem úgy, hogy az oldalánál az egészet elfedje, mert különben könnyen kifolyik. Ha kicsit nagyobbak ezek a darabok, akkor igyekszem úgy rendezni, hogy mindenhova jusson:

Miután ezzel is végeztem, elkezdem szépen ráhajtogatni egyik majd másik oldalról a felszabdalt részeket szépen elrendezgetve azokat. Lényegében hol jobb oldalról hajtok egyet rá, hol bal oldalról, és így haladok sorban. Szerintem akkor a legszebb a végeredmény, ha a vágás irányának ellentétesen kicsit visszahajlítva illesztem a kis csíkokat, de a vágással megegyező irányban is működhet:

Ezután beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 15-20 perc alatt el is készül:

Az elkészítés teljes folyamatát itt tudjátok megnézni videón: