Vegán vasárnap adventi kiadás: Töltött káposzta

2018.12.16

Ha már karácsonyi recepteket mutatok nektek a hetekben, jöjjön a mai nap során egy vegán töltött káposzta recept a sógorom, Ernő tollából.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ujjnyi gabonakolbász
  • só,bors
  • fűszerpaprika (a magyar konyha alfája és omegája)
  • 1 konzerv fehérbab/csicseriborsó (800g)
  • egy csésze paradicsom passata
  • két bögre rizs
  • két ek. inaktív élesztőpehely (opcionális)

Hozzávalók a káposztához:

  • 1 kg savanyított káposzta, jól átmosva (annyira, hogy már ne legyen savanyú)
  • 1 nagy fej káposzta, a legnagyobb levelek szépen leszedve

Elkészítés:

Egy csipet sóval dinszteljétek kevés olajon az apróra vágott hagymát. Végszóra (azaz amikor átlátszó a hagyma) jöhet a fokhagyma és a gabonakolbász: ezeket főzzétek össze, hogy egy igazi pörköltalapot kapjatok. Mehet rá a rizs, kicsit pirítsátok le, eztán a leszűrt, lecsepegtetett fehérbab/csicseriborsó borulhat bele. Végül egy csésze paradicsom passata és víz keveréke kerülhet rá - ezt majd felszívja a rizs. Időnként azért kevergessétek, nehogy megégjen karácsonyfadíszítés közben! ;) 

A levelekre bontott káposztát forró vízben kb. három percig forrázzátok, hogy lehessen vele dolgozni, ezután lehet őket tölteni, az se baj, ha nem tudjátok szépen betölteni - nekem se megy... Egy méretes fazék alját béleljétek ki az átmosott, lecsöpögtetett káposzta harmadával, amire mehetnek a töltött káposzták, amit megint még egy harmadnyi ex-savanyú káposzta követ, és így tovább, amíg el nem fogy (nem fog ez azért olyan sokáig tartani).     Öntsétek mellé a maradék paradicsom passatát egy kis (4 dl) vízzel elkeverve, a fazékba dobjatok két-három babérlevelet és fél órán keresztül rotyogtassátok! Kész, én citromlével és kókusztejjel tálaltam.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!