Vegán vasárnap adventi kiadás: karácsonyi sós pite

2018.12.09

Ma ismételten a sógorom egyik receptjét hoztam el nektek, aki amolyan S.O.S módon abból alkotott a poszt kedvéért, ami éppen otthon volt. 

Hozzávalók:

  • 2 picike cékla
  • 1 édesburgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Egy ujjnyi gabonakolbász
  • Egy csésze paradicsom passata
  • Egy konzerv vörös vesebab
  • Egy csésze bulgur/kuszkusz/köles
  • Egy ek. Szójaszósz/tamari
  • Egy csomag bolti leveles tészta

Elkészítés:

1. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra!

2. Vékonyan szeleteljétek fel/gyaluljátok le a céklát, és az édesburgonyát! (Ernő állítása szerint "nem ér rá hámozni", de ti nyugodtan tegyetek így. :D )

3. Egy papírozott tepsiben terítsétek le a gyalult zöldségeket és vékonyan kenjétek le őket olajjal!

4. Tegyétek a sütőbe kb fél órára, hogy zöldségcsipsz legyen belőlük!

5. Kétszeres vagy háromszoros mennyiségű vízben főzzétek meg a kuszkuszt/bulgurt/kölest!

6. Amíg az elkészül, addig egy kis olajon futtassatok meg egy fej kockára/karikára vágott vöröshagymát!

7. Dobjátok mellé a fokhagymát és a kolbászt, locsoljátok le a szójaszósszal!

8. Ha egy kicsit összefőtt, borítsátok bele a leöblített, lecsöpögtetett babot!

9. Öntsétek rá a paradicsomot, egy csepp balzsamecetet és keverjétek össze a főtt gabonával!

10. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába tegyétek bele a leveles tésztát! Ernő inkább összegyúrta és kör alakúra újranyújtotta!

11. Alulra a töltelék, a tetejére a zöldségcsipsz kerüljön, amit végül még egy adag leveles tésztával koronázzatok meg! (Meg esetleg kivágott formákkal)

12. Kenjétek meg a tetejét rizstejjel, hogy szép legyen a színe!

13. Tegyétek a sütőbe kb. 30 percre!

14. Szedjétek ki és jó étvágyat kívánok!