Vegán vasárnap adventi kiadás: Habcsók

2018.12.23

Szerintem a legtöbb vegán tudja, hogyan lehet tojás nélkül is habcsókot készíteni, azonban számomra annyira összefonódik a karácsony ezzel az édességgel, hogy úgy döntöttem mindenképpen meg kell osztom veletek is a vegán habcsók receptjét az adventi válogatásomban, persze kiemelt helyen: advent utolsó vasárnapján. Ezért ezúttal nem saját recepttel érkezem, nem én találtam ki ezt az egészet, mégis úgy éreztem, hogy meg kell veletek is osztani ezt.

Hozzávalók a habcsókhoz:

  • 300 ml aquafaba, vagyis csicseriborsólé (ennyi van az Aldiban kapható nagy konzervben)
  • 500-1500 g porcukor (ha sós a konzerv leve, különben kevesebb is elég)
  • 2 ek vaníliakivonat

(Ebből egyébként rengeteg kijön, kb. három tepsivel készült nálam ebből.)

Elkészítés:

Igen, ahogy fentebb is látszik a habcsók vegán verziója a csicseriborsókonzerv levéből készül. Felbontok egy nagy konzerv csicseriborsót, aminek a levét egy edénybe öntöm és nagy fokozaton hosszú-hosszú percekig (kb 15-20 percig) verem habverővel, amíg teljesen kemény nem lesz, a vége felé pedig szépen lassan fokozatosan hozzáadagolom a cukrot és akár vaníliakivonatot is lehet hozzáadni ilyenkor. Amikor az edényt fejjel lefelé fordítva sem mozdul a hab, készen is áll arra, hogy a sütőbe kerüljön végre.

Ekkor gusztusos kis formákat lehet alkotni (nekem nem sikerült, mert folyton szétcsúszott a kis formázóm), majd kb. 80-100 fokra előmelegített sütőbe teszem és legalább egy-másfél órán keresztül szárítom, az egyik adagnál közel két órára volt szükségem. Végül a sütőben hagyom kihűlni.

Nem a legszebb (én hibám, nektek lehet gyönyörű), de mennyei finom. Ha sós konzerv levéből készül, akkor különösen jó lesz, viszont ebben az esetben több cukrot igényel. Nagyon hasonlít az eredetire (nem sós konzerv esetében pláne), viszont szerintem (és több tesztalanyom szerint is) egy fokkal talán jobb is annál. Apukám például kijelentette, hogy szerinte ez messze megelőzi a simát, és ezentúl inkább ilyet enne. :)

A bal oldali kép a fentiek alapján számolva dupla adag (és közben azért ettem egy párat én is:

2020-as videó: