Vegán húsvét

2018.04.07

A húsvét hagyományosan nem éppen "vegánbarát" esemény: tojás, sonka, bárányhús, nyuszivásárlás és ezer olyan dolog kötődik hozzá, amivel a vegán életmód nem összeegyeztethető. De akkor hogyan is ünnepli egy vegán?

Mivel nem igazán vagyok a locsolkodás rajongója, így szeretek elmenekülni itthonról minden húsvét hétfőn. Ez idén sem volt másként. Egyedül az apukám locsolt meg, de ő is a saját parfümömmel, egy Angliából rendelt Eden parfümmel (erről később írok majd részletesen egy másik posztban), amit a Chanel Nr. 5 illatában szereztem be állatkísérlet-mentes és vegán verzióban.

Emellett szerencsére elérhető három olcsóbb vegán parfümmárka is szinte minden drogériában (az első kettőből én magam is használom ezt a két illatot), illetve a Müller sajátmárkás parfümjei között is akad számunkra megfelelő, ezeket is bátran használhatják a vegán férfiak locsolkodáskor:

De mit eszik egy vegán? Merülhet fel teljesen jogosan a kérdés, hiszen húsvétkor az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása meghatározó szerepet tölt be a hagyományokban. Szerencsére idén sem kellett lemondanunk semmiről.

Én nem vagyok a "zabáljunk, mert ünnep van" felfogás híve, de azért szeretem megadni a módját. Így a napot egy házi készítésű csokikrémes, lekváros, fahéjas amerikai palacsintával indítottuk. A recept rendkívül egyszerű: 3/4 csésze liszt, 1 ek nyílgyökérliszt (ez más, kisebb ökológiai lábnyomú alapanyagra lecserélhető, például 2 teáskanál nyílgyökérliszt egy evőkanál kukoricakeményítőnek felel meg), fél tasak sütőpor, 3 ek növényi olaj és ezt növényi tejjel fel kell önteni, hogy valamivel sűrűbb legyen, mint a francia palacsinta tésztája.

A reggeli után nem is olyan sokkal már elkészültem, és indultunk is a párommal a Deli's Vegán Bistróba egy különleges, húsvéti brunch-ra, ahol nem csak ebédeltünk, de rendeltünk vacsorára is pár finom, húsvéti falatot.

Először "sajtkrémlevest" ettünk bazsalikomos pestóval, majd a párom egy sushi tálat, én pedig egy aszalt paradicsomos klubszendvicset steakburgonyával. Desszertnek pedig áfonyás "sajttortát" és bodzás limonádét rendeltünk.

A leves maga volt a gyönyör, szerintem ilyen finom levest nem sokat ettem még életemben. A sushit nem kóstoltam, mivel nem rajongok érte, viszont a klubszendvicsről sokat elárul, hogy még úgy is isteninek tartottam, hogy igen mustárosra sikeredett, én pedig kifejezetten nem szeretem a mustárt. De ehhez valahogy illett.

A sajttortáról pedig csak ódákat tudnék zengeni. Ugyan azzal kapcsolatban volt egy kis bonyodalom, az biztos, hogy megérte, mert még életemben nem ettem ehhez fogható sajttortát (pedig ettem párat, mivel hatalmas rajongója voltam mindig), és ráadásul ez még csak nem is állati eredetű. Mindemellett a Deli's csapata elképesztő profin kezelte a bonyodalmakat, úgyhogy nem csak a konyhában, a panaszok kezelésében is nagyot alkottak.

Az ebédet befejezve előre gondoltunk a vacsorára is, így a húsvéti vegán tálból is vittünk haza, ami tartalmazott kalácsot, fokhagymás szejtánszeletet, tojás- és paradicsomsalátát, illetve töltött paprikát. A kalács a képről sajnos lemaradt, ellenben némi uborkával, retekkel, magvas kenyérrel és paradicsomos kenővel feldobtuk a tálat, mivel ketten ettünk egy adagot:

A tojáskrém félelmetesen tojás ízű és szagú volt, de elmondhatatlanul finom. A fokhagymás szejtánszelet messze az egyik legjobb szejtán volt, amit valaha ettem, a paprikát viszont nem kóstoltam, mivel nem szeretem.

Összességében úgy gondolom, hogy semmiről sem kellett lemondanom, semmi kellemetlenséget nem okozott, hogy ki kellett hagynom a tojást a palacsintából vagy csicseriborsó került a szendvicsembe hús helyett. Jókat ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat, hiszen "amikor vegán leszel, nem mondasz le semmiről, csak már nem veszed el többé azt, ami sosem volt a tiéd".

Hasonló cikkeket ezeken az oldalakon is olvashattok, ha érdekel Titeket más vegánok húsvétja:

Anita