Vegán esküvő szervezése hercegnős kivitelben

2022.09.15

Kicsit több, mint egy hónappal ezelőtt, 2022. augusztus 13-án volt a csodaszép, kompromisszummentes és vegán álomesküvőnk. Ezért most részben tanácsadós, részben pedig ajánlós nagyon hosszú blogbejegyzéssel érkeztem, ugyanis kivétel nélkül minden szolgáltatónk a maximumot nyújtotta, és általuk igazi mesebeli esküvőnk lehetett. Pont olyan, amilyet megálmodtunk magunknak.

Tartalomjegyzés:

Ebben a cikkemben nagyon sok mindenről írok majd, így összeszedtem, hogy mikről találhattok hasznos infókat, ajánlásokat:

 • Így tartsátok meg az álomesküvőtöket
 • A ti esküvőtök, a ti szabályaitok 
 • A mi szabályaink
 • Szolgáltatók ajánlása és tapasztalataink
 • A helyszín
 • Esküvőszervező
 • Fényképész
 • Videós
 • Dekoros
 • Szertartásvezető
 • DJ
 • Fodrász
 • Grafikus
 • Ételek
 • Főételek
 • Desszertek
 • Torta
 • Ruhák, kiegészítők és apróságok
 • Menyasszonyi ruha
 • Menyecskeruha
 • Öltöny
 • Egyéb apróságok
 • Amiket mi magunk készítettünk
 • Smink
 • Gyűrűk
 • Felkészülés
 • Anyagiak
 • Összefoglalás

A ti esküvőtök, a ti szabályaitok:

"A ti esküvőtök, a ti szabályaitok" - ez volt az első és legfontosabb, amit szinte mindenki el is mondott nekünk a szolgáltatók közül, bár mi eleve így is álltunk hozzá. Úgy kezdtünk neki a szervezésnek, hogy megbeszéltük a férjemmel:

Ezt az esküvőt kizárólag magunknak, magunkért szervezzük, és erre a napra meghívjuk a szeretteinket: aki szeretne a mi általunk vágyott módon tartott esküvőhöz csatlakozni, szeretettel várjuk, aki pedig elvárná, hogy miatta ne az álmaink esküvőjét éljük meg, nem is érdemli meg, hogy miatta módosítsunk a terven, és jobb is, ha távol marad inkább. Mert ha képes lenne ezért távol maradni, nem is kár érte.

Előre tudtuk, hogy nem megfelelni akarunk, hanem azért tartjuk az esküvőnket, hogy jól érezzük magunkat, hogy olyan legyen ez a napunk, amilyenről mindig is álmodtunk (vagyis főleg én, neki meg tetszett nagyon, ahogy elmondtam neki). Fontos lecke ez: akárki is az, aki csak azért nem megy el és nem vesz részt veletek a nagy napotokon, mert az olyan lesz, amilyennek ti szeretnétek, álmodjátok meg, nem pedig az ő elképzelési valósulnak meg, akkor akármennyire is fáj, nem kár érte. Nem éri meg miatta módosítani a terveken.

A vendégseregnek nincs abba beleszólása, hogy pörkölt legyen vagy rántott hús a menü, esetleg lazac vagy kaviár. Ugyanígy egyetlen vendég sem döntheti el a pár helyett, hogy hercegnős vagy hippi esküvőt tartsanak, és nincs beleszólásuk abba sem, hogy milyen színű legyen a dekor, templomban vagy házasságkötőteremben legyen a nagy nap, esetleg egy tengerparton tartsák a szertartást. Ugyanígy abba sincs semmilyen beleszólásuk a vendégeknek, hogy húsos vagy húsmentes étel kerüljön az asztalra, mi legyen a program és milyen hagyományokat tartson a pár.

Éppen ezért már az elején pár dolog tiszta lett:

1. Elegáns, szép, de kicsi, személyes esküvőt szerettünk volna maximum 40 vendéggel, és megbeszéltük, hogy ha valaki hisztizik azon, hogy xy miért nincs meghívva, azt nagyon rövidre fogjuk zárni. Nem kívánságműsor, hogy ki jöhet és ki nem, mi döntjük el: méghozzá csakis a legközelebbi hozzátartozók és barátok jelenhettek meg.

2. Sosem volt kérdés számunkra, hogy teljesen vegán esküvőt tartunk, mivel mindketten állatmentők vagyunk (illetve évek óta vegánok), és nem tudnánk az új életünket állati áldozatok árán ünnepelni. Sosem tudnék jót mulatni és önfeledten szórakozni úgy, hogy kizsákmányolt és meggyilkolt állatok vesznek körül a teremben - amiért még fizetni is kellett volna nekünk, ami meg pláne kizárt. Ezért megkértük a vendégeket a meghívóban is, hogy ne is hozzanak magukkal nem vegán ételeket, és azt is megbeszéltük a férjemmel, hogy aki ezt tudatosan megszegi, azt azonnal hazaküldjük, mert nem tisztel minket. (Szerencsére erre nem volt szükség, sőt, még a legszkeptikusabb vendégeinknek is ízlett a vacsora.)

3. Mivel amúgy sem érdekelnek minket a hagyományok, ha valami nem tetszett, vagy egy szexista hülyeségnek tartottuk, amit csak a szokás tart életben, azt elvetettük. Így nem volt menyasszonyrablás (erre a meghívóban kértük a vendégeket), menyecske- és menyasszonytánc, és a menyecskeruhám is smaragdzöld volt.

4. Mindketten utáljuk a tipikus esküvői játékokat, és csak egy kötetlen bulit szerettünk volna, így nem volt se vőfély, se ceremóniamester, és egy percre sem érződött a hiányuk, nem is bántuk meg, hogy nem kértünk fel senkit erre. Nagyszerű hangulat volt, mindenki végig szuper jól érezte magát, ha nem ettünk, tortáztunk, akkor meg úgyis végig táncoltunk (hála a zseniális DJ-nek), úgyhogy nem csúszott szét a buli így sem.

5. Minden esküvő lelke a mulatós zene? Na, a miénknek tuti nem! Mivel mindketten bevallottan utáljuk és egybehangzó véleményünk erről a stílusról, hogy vérzik tőle a fülünk, egész estére egyetlen mulatós zenét engedélyeztünk összesen: egy elsőt, ami egyben az utolsó is volt.

A visszajelzések alapján megérte a "szigor". Ugyan először többen is aggódtak ezek miatt vagy jelezték, hogy ez vagy az fura, utólag többen is mondták, hogy életük egyik legjobb esküvője volt, de olyan is akad, aki azt mondta, hogy még egy esküvőn sem bulizott ilyen jót. Volt, aki azt mondta, hogy az tette fel az esküvőnkön az i-re a pontot, hogy annyira látszott rajtunk, hogy "éljük az egészet", hogy szinte szárnyalunk a boldogságtól, és tükröződött mindenen, hogy ez egy kompromisszummentes, ránk jellemző, felszabadult, családias esemény volt, hogy ez mégjobban emelte a hangulatot. Hajnalig buliztunk, összesen egy-két olyan vendég volt csak, aki ne táncolt volna. Még a nagymamám is táncolt egyet-kettőt, pedig életemben nem láttam még bulizni.

Természetesen a tanácsokat érdemes lehet meghallgatni (az anyukámnak és a nővéremnek is voltak olyan tanácsai, amiket végül megfontoltunk), de tudni kell azokat a helyén kezelni.

Minden párnak ugyanilyen csodás, kompromisszumoktól mentes, tökéletes napot kívánunk! Higgyétek el, senkiért sem éri meg feladni az álomesküvőt, aki igazán ott akar lenni, úgyis meg fog békélni, aki pedig nem, azért nem kár, ha hisztiből nem jelenik meg! 

És akik lehetővé tették:

Az ajánlások megkezdése előtt azt le kell írnom, hogy nálunk nem az volt a legfontosabb szempont, hogy " ne horror áron" legyen az adott szolgáltató (ahogy ezt esküvői csoportokban írni szokták), hanem az ár-érték arány, amit nyújtani tud, hogy mennyivel emeli az esemény hangulatát, mennyit segít nekünk, és az megéri-e nekünk: így például elvetettük a 150 ezres (az ajánlatok alapján legolcsóbbnak számító) ceremóniamestert is, akinek annyi lett volna a dolga egész este, hogy időnként bemondja, hogy most ez vagy az jön, mert ezt mi is meg tudtuk csinálni gond nélkül és nem is volt teher, de más esetekben volt, hogy a magasabb áron dolgozó szolgáltatót választottuk, mert értékben annyival többet adott hozzá az elképzeléseinkhez.

A helyszín:

A képek alapján a leglátványosabb a csodaszép helyszínünk. Imádtuk, most sem kötnénk össze az életünket máshol, csakis a budapesti Festetics Palota tükörtermében. Minden tökéletes volt, ugyan volt pár kisebb-nagyobb fennakadás és néhány kicsit dühítő apróság (például, hogy egy ilyen helyszínnél nincs normális méretű hűtő, tőlük bérelhető nagy körasztal stb.), illetve miattuk aludtam el az esküvő előtti napon gyomorgörccsel, ugyanis előző este derült ki, hogy a bevonulásom helyére előre felragasztották az amúgy nem túl esztétikus táncparkett gumiszőnyegét, amit első kérésekre nem akartak felszedni a szertartás idejére sem. Végül az esküvő reggelén hosszas győzködés, sírás, és bevallom töredelmesen "bridezilla" hiszti után megértették, hogy mivel sehol sem jelezték ezt előre (és ezért nem béreltünk rá a szertartás idejére szőnyeget), és én már milliószor elképzeltem, hogy hogyan vonulok be abba a gyönyörű terembe, érdemes lenne felszedniük azt a csúnya gumiragasztást, amit majd a tánc idejére visszaragasztanak. Összességében viszont most sem csinálnánk ezt máshogy, máshol. Az pedig külön érdekesség, hogy a hasonló stílusú helyszínek közül (akiknek volt még aznapra szabad kapacitása), ez volt a legolcsóbb, és szerintünk a legszebb is. A portásoknak pedig külön köszönettel tartozunk, mert megjavították az egyik vendégünk elszakadt szandálját is az este során. 

Meseszép épület a Nemzeti Múzeum mögött eldugva a belvárosban, ahol minden menyasszony hercegnő lehet egy napra. Csoda egy helyszín, mindenkinek őszintén ajánljuk. A múzeum kertjében pedig nagyon szép szabadtéri képeket lehet készíteni: 

Esküvőszervező:

A szolgáltatók közül elsőként a legnagyobb dicsőség az esküvőszervezőnket, Diát illeti, így őt szeretném először kiemelni: összefogta ezt a napot, szervezte, a tökéletes szolgáltatókat ajánlotta, és szemmel láthatóan szívvel-lélekkel mindent megtett azért, hogy ez a nap olyan legyen, amilyenre mi megálmodtuk. Minden háklinkat megértette, tiszteletben tartotta és aköré szervezett mindent. 

Eredetileg a (még mindig) épülő házunk kertjében szerettük volna az esküvőt tartani (ekkor még nem volt esküvőszervezőnk és nem is szerettem volna), azonban az építkezésünk csúszása miatt úgy alakult, hogy külső helyszínen tartottuk ezt a napot.  Így amikor pár hónappal az esküvő előtt a helyszínváltozás miatt összecsaptak a fejünk felett a hullámok, felkértük Diát a szervezésre. És csak azt bánjuk, hogy nem az elejétől vontuk be a tervezésbe, szervezésbe: elmondhatatlanul sokat segített nekünk a szervezés során, olyan dolgokat mondott el, olyan tippeket adott, amiket senki más nem mondott korábban. Szerintem azzal, hogy Dia rengeteg feladatott kivett a kezünkből és a legjobb szolgáltatókat ajánlotta (mindet tökéletes ár-érték arányban), szerintem összességében a megbízási díjának a többszörösét is megspórolta nekünk (főleg, hogy vállalkozóként nagyrészt óradíjban dolgozom, és nem mindegy, hogy mennyi időt töltök munka helyett mással). 

A szolgáltatók ajánlása kapcsán pedig szavakat sem találunk: mindenki, akit ő ajánlott, tökéletes munkát végzett és maximálisan illett az esemény stílusához, illetve hozzánk. Hihetetlenül hálásak vagyunk Diának, hogy nemcsak részese volt a nagy napunknak, de általa valósulhatott meg - méghozzá álombelire sikerült. Köszönünk mindent, és természetesen mindenkinek bátran tudjuk ajánlani!

Ugyan esküvőszervező nélkül láttunk hozzá a nagy nap szervezésének, de végül vele fejeztük be, így mindkét oldalt megtapasztaltam, és mindenkinek csak azt tudom mondani: érdemes esküvőszervezővel dolgozni. Persze, megszervezni te is meg tudod majd. De egy jó esküvőszervező olyanokra is gondol, amikre te soha, olyan tapasztalattal rendelkezik, amire te sosem tudsz szert tenni, ezért nagyon sokat emel a nagy nap fényén és tökéletességén. 

Fotós:

Másodikként a fotósunkat, Romanov Vivien Annit, vagyis a Romanova Photot emelnénk ki. Amikor a férjem, Attila megkérte a kezemet, egy dolgot tudtam csak biztosan az esküvőnkről: mégpedig azt, hogy ő lesz a fotósunk. Anni már évek óta fotózza a családunk legfontosabb eseményeit, megosztottuk már vele életünk jelentősebb állomásait, és ő mindig a legnagyobb szeretettel, kedvességgel, profizmussal és csodás szépérzékkel dokumentált mindent, legyen szó más esküvőkről, a családunkban születő kisbabákról, félévszázados szülinapokról - bármiről, ami számunkra fontos volt. A képek magukért beszélnek: oka volt annak, hogy ő volt az első szolgáltató, akit megkerestünk (egy nappal az időpont kitűzése után).

Videós:

A Wedding Wave Media csapatát akkor találtam, amikor még nem volt esküvőszervezőnk. Legalább egy hétig csak videóst kerestem, mert meg akartam találni a tökéletes választást: hiszen tudtam, ezeket a videókat nézzük majd évtizedekig a legnagyobb szeretettel, meghatódottsággal és örömmel. Éppen ezért  kismilliónyi kisfilmet néztem végig, több tucat videós weboldalát böngésztem át, de már első körben is ők dobogtatták meg a legjobban a szívemet. Viszont azért látni szerettünk volna másokat is és másoktól is kértünk ajánlatot. Aztán az ajánlatok beérkezése után egyértelmű lett, hogy ár-érték arányban is ők lesznek a befutók. Szerintem a kisfilmünk magáért beszél, gyönyörű lett.

Dekoros:

Akkor esett a Főnix Dekorációra a választásunk, amikor még a kertbe terveztük az esküvőnket, és egy sátor elegáns díszítésére kértük fel még akkor. Mivel nekünk férjemmel fontos a környezetvédelem és a tudatosság, így nem szerettünk volna egyszeri alkalomra használt felesleges dolgokat, például vágott virágokat (nagy az ökológiai lábnyomuk), lufikat vagy hasonlókat. A díszeket és a teljes dekorációt bérléssel, újrahasznosítással vagy más kreatív megoldásokkal szerettük volna megoldani. Albertina pedig felvetette, hogy mi lenne, ha cserepes virágok lennének az asztalon, amiket utána kiültethetünk majd a kertünkbe - ezzel fogott meg minket, és nagyon örülünk a döntésünknek. Tökéletes választás volt, annyira személyes és minden egyes alkalommal örömmel fogjuk csodálni a kertben a kis hortenziáinkat, amik az esküvőnkön debütáltak. A dekor többi része is tökéletes, ízléses és csodásan kiemelte a helyszín varázsát. 

Mivel eredetileg is gyönyörű és díszes volt a helyszínünk, amikor először jártunk ott, nem is tudtam elképzelni, hogy ehhez milyen dekort lehet választani, ami nem lesz már túl giccses. De Albertináék olyan csodálatos profizmussal dobták fel a helyszínt, hogy semmi giccses nem volt benne, helyette profi módon kiemelték azt, ami a teremben már eleve gyönyörű volt. Könnyű lett volna ezen a helyszínen "túltolni a dekort", de szerencsére olyan harmónia volt a díszítés és a helyszín között, hogy az szerintem leírhatatlan. Egyszerűen csoda volt, amilyen munkát végeztek és amilyen rugalmasan. Nagyon-nagyon örülünk, hogy őket választottuk. Az pedig külön pozitív, hogy mindig nagyszerű, kreatív ötletekkel segítettek minket az elejétől fogva. Nélkülük sosem lett volna ennyire varázslatos az esküvőnk.

Szertartásvezető:

A hivatalos esküvőnket júniusban tartottuk a legszűkebb családi körben, így a szertartásunkat itt Volentér Tímea - Szertartásvezető vezette. Annyira csodálatos és személyes kis ceremóniát tartott nekünk Timi, hogy alig vártuk az esküvő után, hogy a videón vissza tudjuk nézni. A beszéd illett hozzánk, a helyszínhez, a személyiségünkhöz, a kapcsolatunkhoz, megható volt és kedves, szuper jól előadva. Mindeközben Timi hihetetlenül rugalmas és segítőkész volt minden kapcsán. Egyszerűen keresve sem találhattunk volna profibb szertartásvezetőt, mi imádtuk - és a vendégek visszajelzései alapján nem voltunk ezzel egyedül.

DJ:

Minden szolgáltatónk profi volt, maximálisan teljesített mindent, amire megbíztuk, sőt, még túl is szárnyalták az elképzeléseinket. Ez pláne igaz DJ Bebére, aki olyan hangulatot teremtett, hogy mindenki hajnalig bulizott. Megbeszéltük vele, hogy nekünk milyen elképzelésünk van a zene kapcsán, kikötöttük, hogy a mulatós zene tiltólistás (szerencsére ezt örömmel hallotta és egyet is értett vele, illetve tartotta is), de azt is mondtuk neki, hogy ha úgy érzi, a vendégeknek másra van szükségük, döntsön ő, rábízzuk magunkat. És végül hatalmas bulit csinált, tökéletesen érezte, hogy a vendégeknek mikor mire van igényük, folyton a parketten tartotta az embereket - aki esetleg le is ült szusszanni, igen hamar vissza is tért táncolni. Emberileg, szakmailag, felszerelésben - és minden szempontból tökéletes választás volt, és nektek is bátran merjük ajánlani őt! Senki más nem tudott volna ilyen szuper bulit összehozni, és ezért örökké hálásak leszünk neki. :)

Fodrász:

A frizurámat Mózer Anna csinálta, és ugyan a fátyol alatt a nagy melegben elég szépen kirúgta magát a hajam (sajnos ez nálam ilyen), de egyszerűen imádtam. Ráadásul Anna személyisége hatalmas plusz az esküvői készülődés során: kedves, humoros, empatikus és elmondhatatlanul cuki. Teljesen feldobja az embert, úgyhogy izgulós menyasszonyoknak pláne szuper választás lehet. És mindezek mellett természetesen állatkísérlet-mentes és állati eredetű összetevők nélküli magas minőségű Davines termékekkel dolgozik. :)

Grafikus:

A csodálatos esküvői grafikákért Dream-Hole Design volt a felelős, aki gyönyörű logót, meghívót és menükártyát tervezett nekünk. Ugyan a munkám során virtuális asszisztensként és a webshopomnál is rengeteg grafikai anyagot készítek: PS, Lightroom, Canva és társai napi szinten pörögnek nálam. Éppen ezért talán ellentmondásos, hogy míg egyedi grafikákra épülő webshopom van (amihez én csinálom a grafikai anyagokat), mégis megbíztunk a meghívóval valaki mást. De két okból is így döntöttünk:

 • Egyedi nekünk tervezett logóval szerettük volna a meghívót, viszont a logótervezés nem az erősségem.
 • Először egy elég speciális módon kialakított dombornyomott meghívót szerettünk volna, amit végül a kevés rendelés miatt (kb. 20 darabot vettünk volna), nem tudott a nyomda megvalósítani. Végül inkább egy egyszerűbb, aranyozott fóliás meghívót terveztettünk. És hiába ugyan, hogy még sok-sok évvel ezelőtt tanultam az egyetemen nyomdai alapismereteket, de nem értek az ilyen jellegű nyomdai anyagokhoz, így inkább szakemberre bíztam, hogy egyeztessen a nyomdával.

Ha sima egyszerű meghívó kellett volna, otthon is elkészítettük volna, de így jobb volt. Imádom a végeredményt, úgyhogy egy percre sem bántuk meg. :)

Étel és ital:

Ahogy azt fentebb is írtam, teljesen vegán esküvőt szerveztünk, amihez több szolgáltató és a családom is hozzájárult. Sajnos nálunk is volt olyan vendég, aki először kijelentette, hogy ő így bizony nem jön el az esküvőre - de természetesen végül eljött és jól is lakott. Módosítani viszont még az ő kedvéért sem módosítottunk, hiába volt közeli rokon. Viszont a későbbi problémázást, nézeteltéréseket elkerülve a nem vegetáriánus/vegán/növényi étrenden élő vendégek számára mellékeltünk menüt is a meghívó mellé:

A fenti lapozható meghívóképek kapcsán elmondhatjuk, hogy a tapasztalataink szerint ez eléggé megnyugtatta azokat, akik a menün fennakadtak (volna). Így látták, hogy nem répát meg salátát kell egész este rágcsálniuk, hanem bőséges, laktató lakomával várjuk őket erre a napra. 

Béke a tányéron:

Mindketten imádjuk a Béke a tányéron írójának és dietetikusának, Magyarvári Szilvinek a főztjét és receptjeit, így kérdés sem fért hozzá, hogy bizony kiveszi a részét az esküvői ételeink és a menünk megalkotásából. Szilvinek köszönhetjük a hagyományos zöldséglevest, a konfitált színes gyökérzöldségeket vadasmártással, zöldfűszeres kölesgombóccal és marinált tofuval, illetve a mennyei finom glutén- és cukormentes édességeket, süteményeket: a Snickers szeletet, a túrótortát eper szósszal és a brownie-t.

Minden, amit Szilvi csinált mennyei finom volt. Ha vegán esküvőt szerveztek, ár-érték arányban egyszerűen zseniális választás lehet nektek is - bármelyik vegán esküvőn megállja a helyét. Az biztos, hogy minden vegyes étrenden élőt azonnal le lehet kenyerezni egy ilyen menüvel. 

Mindemellett mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy nagyon jó barátunkként Szilvi nemcsak az ételeivel, de csodás személyiségével is részt vett az esküvőnkön és emelte annak hangulatát. Sőt, részben neki is köszönhetjük, hogy összeházasodtunk: a férjemmel a közös baráti társaságunkon keresztül ismertük meg egymás. Tudatos Metropolita barátnőm hívta el Attilát egy Vegan Food Festre, hogy Szilvinek bemutassa és összehozza őket. Szilvi és Attila között semmi sem alakult ki, de sok évvel később itt vagyok és Attilával közös esküvőnk blogbejegyzését írom, szerkesztem.

Napfényes étterem:

Amikor felmerült a "mit együnk majd" kérdése, nem sokat agyaltam rajta: természetesen azonnal tudtam, hogy a Napfényes bőségtálakat. Ez a legklasszikusabb, legesküvősebb menüopció, amit vegánként rendelhet az ember egy hasonló rendezvényre. A koncepciónk is ehhez igazodott: Szilvi biztosította a különleges, egyedi finomságokat, míg a Napfényes garantálta, hogy a klasszikus vonalon mozgók és hétköznapi ételeket kedvelő vegyes étrenden élők is találjanak kedvükre valót a fogások között, amivel jöl tudnak lakni és kevésbé kell kimozdulniuk a komfortzónájukból.

Hogy mit tartalmaz egy napfényes bőségtál?

 • szejtángyros
 • kijevi töltött szejtán
 • rántott növényi sajt
 • mustáros grillszejtán
 • falafel
 • tofusajtpakora
 • grill cukkini
 • steakburgonya
 • rizibizi
 • házi káposztasaláta
 • tartármártás
 • tzatziki 

Napfényes cukrászda:

Ha Napfényes, akkor francia krémes - nekem legalábbis ez a mottóm. Nem tudok úgy bemenni sem az étterembe, sem a cukrászdába, hogy ne nézném meg, van-e francia krémesük (és ha van, persze ennem is kell belőle), így bőségesen rendeltünk ebből a mennyei finomságból a lakodalomra is. Ezeken túl rendeltünk minilinzert, mini islert és sós mini pogácsákat is. Mindegyiket imádták a vendégek, sőt, vegyes étrenden élő vendégektől az isler és a krémes kapcsán is kaptuk visszajelzésként, hogy ezek finomabbak, mint akármelyik tejes, tojásos sütik, amiket korábban valaha ettek. 

Saját sütemények és sós finomságok:

Én kókuszgolyóval és almás rózsácskákkal készültem a nagy napra, míg anyukám sajtos (pontosabban sörélesztőpelyhes) rudacskákkal, magos és káposztás pogácsával, illetve mákos süteménnyel, sógorom Steiner Kristóf bajor perecét főzte/sütötte meg, a nővérem pedig mennyei finom diós hókifliket készített a nagy napra. Mondanom sem kell, kicsit túllőttük a mennyiséget: még a vendégeknek csomagolt sütik ellenére is legalább egy hétig süteményen és pogácsákon éltünk az esküvő után. Mindemellett a desszertes asztalra került a kekszes mandulakrémleves  is. :)

Vendégek képei alapján:

Pálmai cukrászda:

Talán nem kell mondanom, de egy esküvő egyik legmeghatározóbb "szereplője" a torta. Éppen ezért nem 100%-osan vegán helyről rendeltük a tortánkat, mert a legszebbet szerettük volna. A Pálmai cukrászda honlapja meseszép tortákat kínált - és köztük vegánokat is. Így végül rájuk esett a választásunk.

Egy pillanatra sem bántuk meg. A Pálmai cukrászdáról csak szuperlatívuszokban lehet mesélni, hihetetlenül rugalmasak, kedvesek és profik voltak, miközben életem legfinomabb és egyben legszebb tortáját készítették nekünk. Ráadásul a többi ajánlathoz képest kifejezetten jó áron. A tortakóstoláson hihetetlenül kedvesen és nyitottan álltak hozzánk, minden kérdésünkre válaszoltak, és a kedvünkért kísérletezték ki a legfelső emeleten lévő gluténmentes-vegán piskótát.

A kb. 50 szeletes, háromszintes torta teteje egy erdei gyümölcsös, gluténmentes, cukormentes és vegán réteg volt, amihez foghatót még soha, sehol nem ettem: a krémjét a habjoghurthoz tudnám hasonlítani (mesefinom volt!), a piskótán nem lehetett érezni a gluténmentességet, kellemesen omlott. A középső réteg egy nugátos-csokoládés rész volt, míg a legalsó volt a kedvencem: málnás-fehércsokis-pisztáciás ízesítést kértünk, és tökéletes megvalósításban meg is alkották ezt.

Ruhák, kiegészítők és más apróságok:

Ehhez hasonló ruhát szerettem volna
Ehhez hasonló ruhát szerettem volna

Menyasszonyi ruha:

Eredetileg egy egyszerű szatén ruha volt az álmom, amit egy tervező barátnőm Gyöngyvér tervezett és varrt volna nekem a kinézett ruha képe alapján pár módosítással. 

Végül aztán a StillWhite oldalán kiszúrtam álmaim ruháját. Azonban mire a tranzakciót lebonyolítottuk volna, törölték a ruhát, mivel mint kiderült, Aliexpress-ről rendelt ruha volt, amit tilos oda feltölteni. Így keresgélés, egyeztetés és sok macera után sikerült megtalálnom Aliexpressen a vágyott ruhát (ami akkor éppen a legdrágább menyasszonyi ruha volt az oldalon - most nem tudom, hogy mi a helyzet). Viszont az igazi dilemma csak ezután következett: Gyöngyvérnek nem lett volna már ideje egymagának egy ennyire díszes ruhát elkészíteni munka mellett, ismeretlen varrónő kezébe meg nem adtam volna ilyen feladatot, mivel rengeteg rémtörténetet hallottam már elrontott menyasszonyi ruhákról. Ezzel szemben az Alis ruhánál ott voltak az értékelések, a képek és minden, ami biztosított arról, hogy amit rendelek, az gyönyörű lesz, de nem akartam környezetszennyező módon onnan rendelni. Közben abban is biztos voltam, hogy már sosem tudnék még egy olyan ruhát találni, ami ekkora szerelem lenne nekem. Hiszen ez volt "A Ruha".

Végül hosszas vívódás után megszületett a megoldás: a ruhát megrendeltem Aliexpressről, és közel az árával megegyező értékben adományoztam környezetvédő szervezeteknek, hogy a kárt valahogy "kompenzáljam". A méret nem lett 100%-osan tökéletes, sajnos derékban egy cseppet nagy lett, amitől néhány képen kicsit lógósnak tűnik a ruha és kövérít (pedig alapból sem vagyok vékony egyáltalán), így akár itthon is varrathattam volna, az árban is csak kicsit lett volna drágább. De ennek ellenére nem bántam meg, hiszen ez volt A Ruha. Minden hibája ellenére tökéletes volt.

Menyecskeruha:

A menyecskeruhámat Gyöngyvér szabta mesebelivé egy Aliexpress-en talált minta alapján. Egyszerűen imádtam a színét, a fazonját. Bár az esküvő pont a ciklusom annak a pontjára esett, amikor legalább egy fél kosárnyit nagyobbak a melleim, illetve a próbák során nem ugráltam a ruhában (nemúgy az esküvőn a buliban), így utólag látom, túl mély lett a dekoltázsa (ez nem Gyöngyvér hibája), de még így is imádtam.

Öltöny:

Attila az öltöny megvásárlását az utolsó pillanatra hagyta. Két héttel az esküvő előtt mentünk el neki ruhát venni, és szerintem akkor is csak azért indultunk útnak, hogy ne stresszeljek tovább rajta. 

Mert őszintén szólva én már nagyon aggódtam, konkrétan egyik éjjel azt álmodtam, hogy a munkába járós rövidnadrágjában és egy pólóban jött el az esküvőre, és úgy várt az oltárnál. Így megesett rajtam a szíve és elmentünk neki ruhát venni "ilyen hamar". Mint kiderült, egyáltalán nem volt min stresszelnem: összesen 10 percet töltöttünk az Arénában, aztán már a kezünkben az öltönnyel, az inggel, a nyakkendővel és a hózentrógerral távoztunk a 4skandinavia üzletéből, ahol azonnal találtunk szép, jó minőségű, Attilán tökéletesen álló, gyapjúmentes öltönyt. 

Ráadásul a történetünket hallva az eladó hölgy elmesélte nekünk, hogy mi még mindig jobban állunk az idővel: volt már olyan vásárlójuk, aki az esküvője reggelén ment be öltönyt venni magának.

Köszönő ajándékok: 

Eredetileg kétféle köszönőajándékot vettünk volna a vendégeknek: virágmagokat és MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) támogatói jelvényeket. Végül sajnos nem volt időnk elmenni és MME jelvényeket venni, de a Let it grow oldaláról csodás virágmagos ajándékokat tudtunk rendelni.

Egyéb apróságok:

A tiarám, a menyasszonyi csokrom, a dobócsokrom, a gyűrűpárnánk és még nagyon sok egyéb apró dolog származik a Meskáról. Érdemes lehet nektek is körülnézni ott, ha esküvő előtt álltok. 

...és amiket magunknak készítettünk:

Végezetül pedig nézzük meg, hogy a sütiken és pogácsákon kívül mik azok, amiket még magunknak készítettünk és milyen lett a végeredmény.

Smink:

Több vegán sminkes is elérhető (például: Glinda Greenmelindataylor_makeup stb.), úgyhogy én magam is elmentem az esküvőt megelőző napokban próbasminkre egy vegán sminkeshez, de végül nem az elvárásaim szerint alakult a végeredmény. Így mivel én magam is kijártam már a sminksulit és rengeteg állatkísérlet-mentes és vegán high end termékem is van, inkább magam készítettem a sminkemet, ami hajnalig bírta a stapát. Egyetlen egy oroszlánhibát követtem el: elfelejtettem a sminkemhez vízálló spirált vásárolni. Hétköznapi viselésre nem ajánlom a vízálló spirálokat, mivel nehezebb a lemosásuk és "roncsolhatják" a szempillákat (itt-ott megtörhetik például). Éppen ezért nekem nincs is vízálló spirálom, venni meg elfelejtettem, így időnként azért javítani kellett a sminkemet, amikor nagyon meghatódtam. 

U.i.: Másnak esküvői sminket továbbra sem vállalok. :)

Gyűrűk:

Amikor Attilával elkezdtünk randizni, pár hét után szóba került ez a kérdés, és közöltem vele, hogy ha valaha megkéri a kezem: ne gyémánttal tegye és ne is arannyal, hanem inkább mondjuk rózsakvarccal. Ennek környezetvédelmi és emberjogi okai is voltak. Amikor kb. egy évvel később megkérte a kezem: rózsakvarcgyűrűvel tette.

Hasonlóan a karika gyűrűink esetében is igyekeztünk tudatosan választani. Mivel nagyon nem fenntartható, nem szerettünk volna arany gyűrűket vásárolni, úgyhogy hosszas kutatás és olvasgatás után arra jutottunk, hogy a legfenntarthatóbb opciók az alábbiak:

 • nemes acél
 • újrahasznosított aranygyűrű

Fenntartható jegygyűrűt keresel? A válaszd a fentiek valamelyikét! Nálunk a kérdés ezzel hamar meg is oldódott: Attila cége fémek megmunkálásával (is) foglalkozik, így természetesen adta magát a helyzet, és általuk készített gyűrűket húztunk egymás ujjára a nagy napon.

Anyagiak:

Nem fogok számszerű összeget írni, mert alapvetően senkire sem tartozik, hogy mennyibe került az esküvőnk. Azonban amit fontos kiemelni, mert sokan pont fordítva hiszik: a legtöbb kicsi esküvő nagy valószínűséggel veszteséges lesz, míg egy nagy esküvőn van lehetőséged pozitívan zárni a "bulit".  Ennek egy nagyon egyszerű oka van: az illem szerit annyit illik adni az esküvőn, amennyibe az étkezésed került, plusz egy kicsi. És mivel az étel és ital kiadásain kívül szinte minden más olyan, hogy ígyis-úgyis ki kell fizetni (és ugyanannyiba vagy közel ugyanannyiba kerül egy kis esküvő esetén is), így anyagilag jobban jön ki egy nagyobb esküvő.

Mik a fix kiadások?

 • Szolgáltatók: sminkes, fodrász, esküvőszervező, ceremóniamester/vőfély, fotós, videós, grafikus, DJ, szertartásvezető stb.
 • Ruhák, kiegészítők: menyasszonyi ruha, öltöny, ékszerek, cipők stb.
 • Helyszín: ugyan azt hinnénk, hogy kis esküvőre olcsóbb a helyszín, de a legtöbb helyen a túl kevés vendégre felárat számolnak. Nagyon ügyesen kell ahhoz választani, hogy olcsóbb legyen kevés vendégre a helyszín

Nekünk ezek a kiadások tették ki a költségvetésünk legnagyobb részét (kb. 80-90%-át). Tehát akkor is ennyit fizettünk volna, ha 80-100 vendég jön el, csak akkor sokkal több pénz jött volna vissza. Nekünk nem ez volt a célunk, sőt, aki kérdezte, annak mondtuk is, hogy nem kérünk ajándékot. Viszont ha nem szeretnétek nagyon veszteséges esküvőt, érdemes nagyobb létszámmal számolni.

Mik mozoghatnak a vendégszám függvényében?

 • Dekor: ugyan rengeteg dekorelem (boldogságkapu, üdvözlő tábla stb.) ugyanannyiba kerül 10 vendég esetén is, mint 100-nál, de a terítés kapcsán felmerülhetnek esetleg plusz költségek egy nagyobb esküvőnél
 • Köszönőajándék: ez ha ügyesen választunk, fejenként pár száz forint plusz kiadás lehet, így nem olyan jelentős különbség
 • Ételek és italok: ez a legjelentősebb különbség árban

Röviden az anyagiakat lezárva: akkor érdemes kicsi esküvőt tartani, ha a meghittség a célod, és nem zavar, hogy kifejezetten veszteséges lesz a nagy nap. Persze, nagy esküvő esetében sem garantált, hogy visszajön az esküvőre szánt összeg (a vendégsereg összetételén is múlik), de nagyobb esélyed van rá.

Összefoglalás:

Naaaaagyon hosszú és részletes lett ez a blogbejegyzés, de őszintén hiszem és remélem, hogy ezzel a cikkel és a tanácsaimmal, ajánlásaimmal tudok nektek segíteni, és lélekben támogathatlak titeket a vegán esküvőtök felé vezető úton akkor is, ha az egész család ellenetek van. Tartsatok ki, álljatok ki magatokért, ez a ti napotok, a kettőtök egyik legfontosabb, legmeghatározóbb közös élménye, senkiért sem éri meg ezt a napot feladni. 

A legeslegfontosabb, hogy ez a ti napotok, rólatok szól, ti csak megosztjátok az örömötöket és az álomesküvőtöket a vendégeitekkel - és amelyik vendég ezt nem tudja elfogadni, azért nem is kár. Az esküvői csoportokban eltöltött hónapjaim alatt megláttam, hogy az a házasulandó feleknek az esküvőszervezés tökéletesen megmutatja, hogy ki hogyan viszonyul hozzájuk, mennyire szeretik és tisztelik őket. Hálás vagyok, hogy nekem az esküvőm azt mutatta: mindenki elfogadja, hogy így szeretnénk ünnepelni és mindenki inkább osztozott velünk ezen a napon (és örömmel tette!), mint a saját akaratát erőltette volna ránk.

Remélem, hogy nektek is segíthet a tökéletes esküvőtök megálmodásában ez a kis lista és blogbejegyzés. És nektek is tökéletes, kompromisszummentes esküvőt kívánok a legnagyobb szeretettel!

Anita & Attila