Vegán-e a Yamuna

2018.03.22

Amikor korábban (talán évekkel ezelőtt) leveleztem a céggel, akkor elmondták, hogy nem használnak állati eredetű összetevőket, és ha emlékeim nem csalnak, akkor a honlapjukon is ez szerepelt korábban. A krémmániás leírásuk még mindig így hangzik: "A cég ellenezi az állatkísérletek végzését, és termékeinek a gyártása során semmilyen állati eredetű anyagot nem használ." Ennek ellenére a minap sikerült kifognunk egy szappant, ami joghurtport tartalmaz. Hogyan lehetséges?

Megkerestem a céget, akik ezt a választ adták a kérdéssel kapcsolatban:

"A Yamuna természetesen, sőt deklaráltan sosem használt olyan alapanyagot, amelyen állatkísérletet végeztek. Azt kell mondjam, ezzel az irányvonallal jócskán megelőztük a korunkat, hisz 15 éve erről nem igazán beszéltek, nem is tartották fontosnak. Mi viszont igen, illetve a tulajdonosunk.

Megújuló energiaforrásokkal dolgozunk a gyárban is nagyrészt, a legtöbb termékünk kézzel készül, ami szintén különlegesség. Emellett a szappanok egy ideje SLS-mentesek, hisz erre is figyelünk. Viszont ezektől a finomságoktól azt is várják a vásárlók, hogy jótékony hatással legyenek a bőrükre, így néhányban joghurtpor található.

Azzal kapcsolatban, hogy mi is igazán vegán és mi a helyzet a méhviasszal, nem is olyan régen én kértem közös ismerősünk, Steiner Kristóf segítségét, hisz ő az egyik fontos vegán ember Magyarországon. Így Kristóf távsegítsége után még jobban odafigyelve frissítettük a weboldalt. A szappanoknál vegán szappanok menüpont alatt találják a vegán vásárlóink azokat, amelyek semmiféle állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak.

Egyébként a tulajdonosunk vegetáriánus hosszú évtizedek óta. Sőt, terveink is vannak még "vegán" témakörben."

Szerintem ez teljesen korrekt megfoglamazása a történteknek, és örülök, hogy sikerült tiszta vizet önteni a pohárba, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a Yamunát át kell majd tennem a listámban a nem 100%-osan vegán, de CF cégek közé, illetve a jövőben már oda kell figyelnünk arra, hogy a kinézett termék valóban növényi legyen.

A krémmánia csapatának pedig jeleztem a változást, így reméljük, mielőbb javítják ott is ezt az elavult információt.

Remélem, a mai cikkem is hasznos volt számotokra.

Anita

A kép forrása: