Túrós-likőrös karácsonyi pite

2020.12.20

Egyszerű, de nagyszerű recept, ami igazi karácsonyi lázba hoz és mindenki imádni fogja. És még az is, aki nem vegán, egyet fog veled érteni abban, hogy a töltelék megszólalásig túró ízű.

Hozzávalók a pitéhez:

  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vagy ek vaníliáscukor
  • 1 kocka margarin
  • pár evőkanál hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 600 g tofu
  • 3 citrom héja
  • porcukor ízlés szerint
  • vaníliakivonat ízlés szerint
  • ízlés szerint pár evőkanál Tokaj Spirit vegán krémlikőr

Elkészítés:

Elsőként elkészítem a pitetésztát: a száraz hozzávalókat összekeverem és belemorzsolom/összemorzsolom a kockára vágott margarinnal. Végül egy pár evőkanál vízzel felöntöm, éppen annyival, amennyit összedolgozás közben a tészta felvesz, hogy elváljon az edény oldalától. Ezután korongot formázunk belőle és eltesszük a hűtőbe fél órára. (Jobb neki celofánban, de dobozban is lehet.)

Miután kivettem a hűtőből a tésztát félbevágom és vékonyra nyújtom az egyik felét, majd beleillesztgetem a pite formába, villával végig szurkálom az alját és a kilógó széleket levágom, azokat újra beledolgozom a meghagyott fél adag tésztába. A megmaradt tésztákat visszatesszük a hűtőbe, illetve a piteformát benne a tésztával is lehűtjük egy kicsit.

10-20 perccel később kivesszük a piteformát a hűtőből és előmelegített sütőben 200 fokon súlyokkal sütjük 10 percre. (Én súly nélkül csináltam és úgy is működött) Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. 

Addig elkészítem a túrót: a tofuból kinyomkodom a vizet és egy jó aprítóban a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal és a likőrrel alaposan összedarálom, aprítom, amíg teljesen püré állagú nem lesz, ahogy a túrókrémes videómban mutattam is:

Ezután kinyújtjuk a megmaradt tésztát és derelyeszaggatóval azonos vastag csíkokat vágunk, míg a maradék tésztából karácsonyi nyomdaformával kis mintákat szaggatunk ki. Ezután beletöltjük a túrót, a kis csíkokat pedig a pite tetején elhelyezgetjük fonást mintázva. Végül további 20-30 percre sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a tészta.

További képek: