Tapasztalataim a növényi étrenddel

2018.02.19

A héten feltöltök majd egy videót, amiben bemutatom, hogyan lehet állatkísérlet-mentes szempillaspirálokkal műszempilla hatású sminket készíteni, azonban addig egy kicsit visszatérnék a vegán életmódhoz, és megosztom veletek az elmúlt közel 10 évem személyes tapasztalatait, és képet is töltök fel hozzá. 

Eddig csak tudományos forrásokra hivatkoztam, amikor arról írtam, hogy [Miért a vegánság a leghelyesebb döntés] vagy amikor arról beszéltem, [hogyan lehet a legkönnyebben növényi étrendre váltani]. Most pedig a személyes tapasztalataimat osztanám meg veletek, bár szokásomhoz híven ezúttal sem tudtam teljesen elrugaszkodni a tudománytól.

De hogyan is fogytam ennyit koplalás nélkül vegetáriánusként majd vegánként?

Az első képen még mindenevőként vagyok látható, ahogy egész korábbi életemben addig: igen jó súlyban, ahogy közel 20 kilóval voltam több, mint jelenleg (egész alakos képem nem is nagyon van abból az időből, mert nem szerettem őket). A második képemen már vegetáriánus voltam egy pár éve. A harmadik pedig az elmúlt egy év eredménye idén karácsonykor: -10 centi derékból, sok-sok izom és lendület. 

Amikor vegán lettem, az elején nagyon figyeltem, hogy jól állítsam össze a növényi étrendet (erről írtam a korábbi cikkemben), ez természetesen megindított egy nagy erejű pozitív változást. Bár sosem kalóriát, hanem tápanyagot számoltam (volt olyan nap, hogy akár 3000-4000 kalóriát is megettem), de annyi lendületet adott ez az új életmód, hogy a heti egy edzegetés helyett (többségben annyi sem volt) heti 5-6 kemény edzést iktattam be az életembe. Korábban sosem volt ehhez energiám, egyszerűen nem bírtam, kifáradtam, meghaltam az izomláztól és sorolhatnám. Egyszerűen nem tudtam normálisan, huzamosabb ideig rendszeresen mozogni. Most egyik korábban tapasztalt probléma sem jelentkezett, csak a lendületet éreztem, hogy mennem kell még, edzeni szeretnék és tele vagyok energiával. Ugyan egy-két hónap után a tápanyagbevitel vezetésével felhagytam, mert már eléggé beleszoktam ahhoz, hogy tudtam, mindent jól csinálok, és már egyáltalán nem vagyok olyan szigorú magammal, hagyok magamnak csaló napokat is. És semmi nyoma nincs rajtam még a csalónapoknak sem (akkor sem, ha ezek véletlenül egymás utáni napokra esnek), pedig korábban még a levegőtől is híztam, és azonnal látszódott rajtam minden. Ráadásul régen képtelen voltam lassan fogyni, vagy koplaltam és jojóztam vagy akár hónapokig is szenvedhettem, meg sem moccantak a kilók. Most pedig az anyagcserém beállt egy teljesen egészséges pontra.

A vegánság nem egy diéta, hanem egy állatjogi mozgalom, azonban a növényi alapú étrend, ahogy táplálkozunk, nagyon jó alapja lehet egy diétának. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint a különböző étkezési módokat követők között a vegánok között van a legkevesebb túlsúlyos. A Pécsi Tudományegyetem az [Orvosi Hetilapban közölt tanulmánya] szerint pedig a növényi étrend segít megelőzni és kezelni többek között a túlsúlyt is. Részlet az absztraktból: "Ismertetjük a növényi alapú étrend pozitív élettani és betegségkockázat-csökkentő hatását. Az elhízás talaján kialakuló metabolikus és szív-ér rendszert érintő betegségek nagyrészt megelőzhetőek lennének egy helyesen összeállított növényi alapú étrenddel. A daganatos megbetegedésben szenvedő betegek esetén az állati eredetű élelmiszerek háttérbe szorítása a növényi alapúakkal szemben is igazoltan pozitív hatású. Áttekintésünk bemutatja, hogy ez a fajta táplálkozás számos egészségügyi probléma esetén alkalmazható, és hosszú távon is fenntartható megoldást biztosít a legújabb kor egészségügyi kihívásaira." (Orv. Hetil., 2016, 157(47), 1859-1865.)*

Persze, ezt is lehet rosszul csinálni, biztos vagyok benne, ha minden nap palacsintát reggeliznék, majd az Istvánffi Veggie Burgerben ebédelnék és pizzával zárnám a napot, akkor nem lenne ennyi energiám, és nem is fogynék tőle. De szerintem ez az az étrend, aminél a legkevesebb lemondással, a legkevesebb koplalással, normális ételeket fogyasztva is könnyű jó eredményeket elérni. És a megfelelőre beállt anyagcsere miatt a legkevésbé hagynak nyomot a csalónapok. Emellett az állatokkal is jót teszünk, és a környezetet is jobban kíméljük.

(A képen látható különbség nem fogható arra, hogy az elsőn a kamasz kori hormonok miatt vagyok olyan, amilyen, mert korábban is mindig túlsúlyos voltam, ahogy nőni se igen nőttem 2-3 centinél többet, ami nem is meglepő, mert női ágon nálunk mindenki picike.)


*Orv. Hetil., 2016, 157(47), 1859-1865.:

"A növényi alapú étrend évszázados múltra tekint vissza. Elterjedése napjainkban az egyre divatosabb és népszerűbb egészségtudatosságnak köszönhető a populáció széles rétegei között. A növényi alapú étrend abban tér el a divatdiétáktól, hogy tudományosan megalapozott állítások összessége alkotja azt. Ahogyan jelen összefoglalásból is kitűnik, a növényi alapú étrend nem a "tudományt" használja saját állításai igazolására, hanem a tudományos állítások igazolják sorra a növényi alapú étrend létjogosultságát. Múltja komoly történelmi alapokon nyugszik. Ismeretanyaga az orvosszakmai és egészségtudományi irodalomban is megjelenő legújabb kutatási eredményeknek, tanulmányoknak köszönhetően folyamatosan fejlődik, bővül. Mind primer prevenciós eszközként, mind bizonyos patofiziológiás állapotok (elhízás, szív-ér rendszeri és tumoros megbetegedések) kezelésére hatékony eszközrendszert biztosít a gyakorló orvos és szakdolgozó (dietetikus) számára. Ezenfelül további kóros állapotokban (például: magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás) is jelentős szerepe lehet a növényi eredetű nyersanyagok előnyben részesítésének az étrendben, a hagyományos, elsősorban állati eredetű élelmiszerekkel szemben. A növényi alapú étrend mind a táplálkozástudományi, mind a táplálkozással foglalkozó orvosi gyakorlat fontos fókuszpontja lehet. A biztató nemzetközi eredmények mintájára további tudományosan megalapozott hazai kutatási eredmények és állásfoglalások publikálása szükséges." (Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet, Pécs)