Reakció a Kurzgesagt tejtermékekről szóló videójára

2020.04.09

Egy vegán csoportban osztották meg ezt a videót azzal a felütéssel, hogy mennyire szuper és elgondolkoztató videó, ami valóban pártatlanul, mindkét oldalról alaposan megvizsgálja a tejtermékek egészségünkre, környezetünkre és állatokra gyakorolt hatását. Így magam is megnéztem, és rengeteg igazság hangzik el benne. Azonban ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy reagáljak rá.

A videó maga alapvetően nagyon sok szempontból kimagasló: a tények döntő többsége valóban alaposan alátámasztott, tudományos. Emellett rendkívüli módon feldobja a grafika is, és kifejezetten nagyszerűnek tartom azt is, hogy két oldalról világítja meg a kérdést. De akkor miért is írok róla? Azért, mert ez a videó nagyon jó példája annak, hogy mennyire fontos, hogy az interneten látott és hallott tudományos vagy tudományosnak tűnő érveknek, tényeknek utána kell nézni, nem szabad azokat biztosnak venni.

És természetesen ugyanez vonatkozik mindenre, így arra is, amit én magam állítok. Soha, senkit nem kértem és nem várom el soha senkitől, hogy maradéktalanul higgyen el mindent, amit én leírok. Igenis nézzetek utána mindennek. Ahogy én is utánanéztem a videó tartalmának. Így következzen pár gondolat azzal kapcsolatosan:

 

1. Tejtermékek rákkeltő hatása:


Azt mondják, hogy a meta-analízisek nem mutattak bizonyítékot a rákkeltő hatásokkal kapcsolatosan, egyedül a prosztatarákkal kapcsolatosan találtak bizonyítható összefüggést. Ezzel szemben például ebben a meta-analízisben arra jutottak, hogy a petefészekrák kockázatát is növeli a tejtermékek fogyasztása. Ahogy rengeteg kutatás bizonyította már a mellrák és a tejtermékek fogyasztása közötti összefüggést is.


2. Amit a hormonok meg antibiotikumok kapcsán mondanak, abban is van némi csúsztatás:

  • Hormonok:

Mivel a tehenek is - ahogy minden emlős - saját tejét az utódai táplálása érdekében termeli, a tej önmagában természetesen is tartalmaz bizonyos mennyiségű növekedési hormont, például az úgynevezett inzulinszerű növekedési hormont (IGF-1 és 2). Ezek anélkül is kimutathatók, hogy a tehenek bármilyen külső hormonkezelést kaptak volna. A hormonok az utód növekedését segítik elő, ugyanakkor ez a tulajdonságuk az embernek már korántsem kedvez. A kutatások szerint a pasztőrözés - azaz a hőkezelés - nem befolyásolja a tej IGF-hormon-tartalmát. Mivel az IGF jó részét nem tudjuk lebontani, hanem átjut a bélfalon, a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztás felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli az IGF-szintet. A kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy ezek a hormonok elősegítik a korai pubertás, a cukorbetegség, valamint a rák kialakulását.

  • Antibiotikumok:

Valóban szabályozva van a mennyiségük, de ha valaki nem csak tejet, hanem húst, tojást és más állati eredetű termékeket is eszik, akkor bizony már komolyabb lehet a gond. Ebben a kutatásban például az antibiotikumrezisztencia és az állattartás közötti összefüggéseket vizsgálták, ahogy ebben is szó esett erről.


3. Alternatívák:

Amikor az alternatívákról beszélnek, mármint a növényi tejekről, akkor ugye azt mondják, hogy a szójatejen kívül a többi csak dúsítva hozhatja ugyanazt a hatást. Őszinte leszek, de én nem a heti egy-két pohárnyi ételekbe belefőzve fogyasztott zabtejemtől várom a megfelelő kalciumbevitelt, hanem más kalciumban és tápanyagokban gazdag ételektől. A tejet íz és gasztro szempontból ki lehet váltani más növényi tejekkel, egészségügyi szempontból nem növényi tejekkel kell "kiváltani", hanem más élelmiszerekkel.


4. Következtetések:

Véleményem szerint és a blog tematikája alapján az egész videóban az egyik legfontosabb mondat 6.37-kor hangzik el, amikor kimondják, hogy vannak más alternatívák és nem kell tejet inni, tejterméket enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk. És a folytatás is ezzel kapcsolatos egyébként. Ők maguk is elmondják, hogy rettentően káros a környezetre (és akkor csak egy-két szemszögből vizsgálták, nem vették hozzá az esőerdők irtását stb.), mindemellett pedig az állatoknak is borzalmas. 

És pont azért, mert rettentően környezetszennyező és kegyetlen az "előállítása", így beláthatjuk, hogy az egyetlen logikus, tudatos lépés az, ha elhagyjuk ezt az "élelmiszert". Persze, ezt nem mondhatták ki a videóban, de szerencsére utaltak rá. 

Azt is mindenképpen megemlíteném, hogy egy nagyon fontos összefüggést kihagytak a videóból (8:57). Ugye sokszor hangsúlyozzák, hogy a szegényebb régiók számára fontos és hatalmas segítség a tejfogyasztás, de milyen környezetszennyező is a tejipar. Úgy gondolom, hogy ha a világ többi része akarná, meg tudnánk oldani, hogy ott se legyenek a tejre rászorulva, de ahol nincs más alternatíva, ott válasszanak az emberek nyugodtan állati eredetű élelmiszereket. Viszont mi a nyugati világban akkor tesszük a legtöbbet azokért, akiknek a tej jelenti a túlélést, ha mi magunk meg leállunk róla, hiszen a negatív környezeti hatások elsőként és legdurvábban az ezekben a régiókban élőket érintik. 

Mindezek ellenére és/vagy mindezek miatt, szerintem elég erősen megvolt az utalás arra, hogy nekünk, jóléti társadalomként egy nagyon fontos kötelességünk lenne a tejtermékek elhagyása, de sajnos nem mondhatták ki a videóban, ha már végig ennyire igyekeztek pártatlanok maradni. Hiszen akkor pont ezt a fajta pártatlanságból eredő "hitelességet" vesztették volna el.

Összességében nagyon jónak tartom azt is, hogy ez a videó elkészült, még akkor is, ha véleményem szerint akadt benne némi pontatlanság is.