Az összefogás ereje az állatvédelemben

2017.09.27

A minap közzétettek egy esemény facebookon, amely barber (borbély) versenyt hirdetett egy budapesti szórakozóhely. Azonban emberek helyett a modellek birkák lettek volna. Hogy mi ezzel a probléma? Hogyan léphetünk fel ellenük? Minden információt megosztunk veletek! (Cikk alján olvashatóak a fejlemények: az esemény végül elmarad.)

Azt írják egy facebookos kommentjükben, hogy a birkák egy kis farmon élnek. Akkor mekkora sokk lesz nekik, hogy beviszik őket a nagyvárosba? A szervezők a leírás szerint sosem nyírtak birkát. Elég megkérdezni egy birkanyírót, hogy hány év gyakorlat kell ahhoz, hogy minél kevesebb fájdalom árán minél ügyesebben, hatékonyabban nyírjon le egy birkát. És mennyi idő kell ahhoz, hogy lenyírjon egyet. Ebből nem lehet kezdőknek versenyt csinálni, mert sérülni fognak az állatok a kapkodás és a szakértelem hiánya miatt! (És ne feledjük: ezt a "sportot" pengével űzik!)

És akkor pár másik problémás oldala a történetnek: Hogyan fognak utazni? Hol fogjak megvárni a premiert? Utána mi történik velük? Közben ki ad nekik enni, inni? Mivel lesznek terelve? Eleve nínzás az állatokat a belvárosba szállítani, erőszakkal beterelni egy szórakozóhelyre, ismeretlen, ideges, versenylázban izzó emberek kezei közé, akik nem szakszerűen nyírják, miközben tömeg lesz, kommentátor (tehát extra nagy zaj a tömeg mellett is stb.). A szállítás, terelés közben az állatok nem ritkán megsérülnek, mert az izgalomtól nem figyelnek, hogyan lepnek, minek mennek neki stb. Ez normális? Komolyan ez a szórakoztatás?

Update: Az Állatvédőrség intézkedett, és a helyszín visszalépett (posztjuk a kommentek között megtalálható). Azonban sajnos úgy tudom, hogy csak a helyszín mondta vissza. Figyelni kell a szervezőt (Mentum), hogy máshol megrendezik-e, mivel ők még nem nyilatkoztak.

Update 2: Sikerült! A szervező is meggondolta magát! Köszönjük az állatok nevében mindenki segítségét!

Köszönjük minden állatbarát, szervezet és vegán aktivista segítségét! Nélkületek nem sikerült volna!

Szép napot!

Anita