Mézeskalácsos piskóta narancsos öntettel és karamellás-likőrös fagylalttal
Ebben a videóval ellátott posztban két receptet is mutatok nektek, amit külön-külön és egyben is elkészíthettek. Én együtt ajánlom, mert tökéletesen passzolnak az ízei egymással. Nézzük, hogyan készül a vegán
narancsos-mézeskalácsos piskóta likőrös-narancsos-vaníliás öntettel és
kókuszos-karamellás-likőrös fagylalttal.
Hozzávalók a fagylalthoz:
- egy csicseriborsókonzerv leve egy börgre
- egy bögre cukor
- fél kocka margarin
- 2-3 ek vegán tejszín a karamellszószba
- pár evőkanál porcukor ízlés szerint (utólag is beletehető, miután minden a krémben van)
- 6 ek kókuszkrémkonzerv
- 4 ek növényi tejszív
- 4 ek Tokaj Spirit vegán krémlikőr
Hozzávalók a piskótához:
- 530 g liszt
- 1 sütőpor
- 170 g cukor
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek fahéj & vanliás cukor
- 500 ml szobahőmérsékletű(!) zabtej vagy víz
- 20 ml olaj
- 4 narancs leve
Hozzávalók az öntethez:
- 500 ml növény tej egy csomag vaníliapuding cukor ízlés szerint (a narancs miatt több kell majd)
- 4 evőkanál Tokaj Spirit vegán krémlikőr
- 4 narancs leve
Elkészítés:
Elsőként egy bögre cukrot odateszek magas hőfokon melegedni. Ha elkezdett megolvadni, akkor lejjebb veszem közepes hőfokra. A végén kevergetés mellett teljesen felolvasztom a grillázst. Amikor teljesen felolvadt, beleteszek fél kocka margarint és egy kevés növényi tejszínt. Nekem teljesen összecsomósodott ettől a cukor, de nem kell aggódni, mert alacsony hőfokon melegítve teljesen csomómentesre lehet idővel keverni. Aztán félre tesszük hűlni, mert teljesen hidegnek kell lennie a következő lépéshez.
Miután kihűlt a karamellszósz, egy 400 grammos kicsi csicseriborsókonzerv levét, vagyis az aquafábát felverem habosra, de nem kell teljesen keményre. Öntök hozzá egy kevés cukrot és négy evőkanál kókuszkonzervet, négy evőkanál növényi tejszínt és három evőkanál krémlikőrt. Majd a kihűlt karamellszószhoz keverek két evőkanál kókuszkrémet, és ezt belekeverem a géppel a fagyi alapjába. Ezeket alaposan összekeverem a géppel és végül egy tálaló edénybe töltöm és pár órára a mélyhűtőbe teszem. Ha igazán jó eredményt akarunk, akkor óránként keverhetünk rajta egyet, de nem muszáj.
Addig elkészítem a piskótát: a lisztet, a sütőport, a cukrot, a mézeskalácsfűszerkeveréket és a fahéjat összekeverem alaposan és ehhez hozzáöntöm három narancs levét, a vizet és az olajat. Ezeket alaposan csomómentesre keverem és egy sütőpapírral bélelt formába átöntöm, majd 200 fokon előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tűpróba alapján jó nem lesz és aranybarna lesz a teteje.
Amíg sül, elkészítem a narancsos krémet: 500 ml forrásban lévő növényi tejbe öntök 3-4 evőkanál likőrt, majd beleöntöm a növényi tejjel és cukorral kikevert vaníliapudingot. Majd miután teljesen készen van, lehúzom a tűzről és hozzáöntöm négy narancs levét. A narancs hozzáadása után meg kell kóstolni és még porcukrot hozzáadni akkor, ha szükséges. Fontos, hogy addig csináljuk ezeket, amíg meleg, mert akkor keveredik el benne a legjobban és csomómentesen a porcukor és a narancslé.
Majd a mézeskalácsos-narancsos piskótát a fagylalttal és ezzel a narancsos-vaníliás-likőrös öntettel tálalom. Én szórtam még rá gyöngyöket és liofilizált málnát, illetve pirított kókuszchips-szet. Remélem, nektek is ízlik majd ez a két recept, amit külön-külön és egyben is elkészíthettek. Én együtt ajánlom, mert tökéletesen passzolnak az ízei egymással.