Kína betiltotta az állatkísérleteket?

2019.03.28

Ha követtek az enyémhez hasonló témájú hazai és külföldi blogokat, akkor biztosan veletek is szembejött már az elmúlt napokban, hogy "Kína betiltotta az állatkísérleteket". Úgyhogy nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, elemezzük a törvényeket, hogy megtudjuk, mi is az igazság.

1. Európai szabályozás:

"Az EU már 2004 óta tiltja a kész kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteket, 2009 óta pedig már az alapanyagokat sem tesztelhetik állatokon, ráadásul 2013-tól az Unión kívül állatkísérletekkel készült termékek forgalmazását is betiltották." - lehet olvasni az Európai Parlament oldalán.

2. Korábbi szabályozás Kínában:

Ha nagyon röviden össze akarjuk foglalni az eddigi (módosítás előtti) Kínában jelenlévő szabályozást, akkor a következőket mondhatjuk róla:

  • Külföldről importált termékek esetében kötelező állatkísérletet végezni minden esetben
  • Az országban előállított és forgalmazott "általános" termékeken (smink-, bőr- és hajápolási termékek stb.) nem kötelező állatkísérletet végezni, de a hatóságok végezhetnek (és sokszor végeznek is) állatkísérleteket a termékeken akár a cég tudta és beleegyezése nélkül is
  • Az országban előállított és forgalmazott speciális termékeken (hajfestékeken, dezodorokon stb.) továbbra is kötelező állatkísérleteket végezni
  • Az országban előállított, de ott nem forgalmazott "általános" termékeken (smink-, bőr- és hajápolási termékek stb.) nem kötelező kísérletet végezni (és a hatóságok sem szoktak)
  • Minden csak internetről rendelhető vagy csak Hong Kongban kapható, külföldről érkező termék esetében: nem kötelező kísérletet végezni (és a hatóságok sem szoktak)

Ezt nagyon jól szemlélteti Ethicalelephant nagyon jó kis grafikája is:

3. Az új szabályozás:

Ahhoz, hogy lássuk, milyen kevés dolog változott valójában, újra idemásolom, amit az előbb írtam, kiemelve az egyetlen változást, részletezve és átírva az újdonsággal.

  • Külföldről importált termékek esetében kötelező állatkísérletet végezni minden esetben
  • Az országban előállított és forgalmazott "általános" termékeken (smink-, bőr- és hajápolási termékek stb.) többé tilos rutinszerűen(!) a forgalomba hozáskor állatkísérletet végezni, azonban bizonyos esetekben továbbra is lehetséges vagy kötelező.
  • Az országban előállított és forgalmazott speciális termékeken (hajfestékeken, dezodorokon stb.) továbbra is kötelező állatkísérleteket végezni
  • Az országban előállított, de nem forgalmazott "általános" termékeken (smink-, bőr- és hajápolási termékek stb.) nem kötelező kísérletet végezni (és a hatóságok sem szoktak)
  • Minden csak internetről rendelhető vagy csak Hong Kongban kapható külföldről érkező termék esetében: em kötelező kísérletet végezni (és a hatóságok sem szoktak)

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ahhoz, hogy Kínában forgalmazzanak egy ott gyártott általános terméket, már nem lehet rutinszerűen tesztelni a folyamat részeként, azonban továbbra is tesztelni fogják más, nem a forgalomba hozással kapcsolatos esetekben, például akkor, ha fogyasztói panasz érkezik a termékre.

4. Európa és Kína összevetve:

Mivel ugye Európába nem lehet olyan kozmetikumot behozni, amit állatokon is teszteltek, így nagyon sokszor az Európai termékeket exportálják Kínába, amiket így viszont nem érint a fenti engedmény, ezekre a termékekre az első pont igaz: "külföldről importált termékek esetében kötelező állatkísérletet végezni minden esetben". De sajnos még fordított esetben sem lehetünk biztosak abban, hogy az általunk vásárolt, Kínában gyártott és ott is forgalmazott általános felhasználású termék valójában volt-e tesztelve állatokon a piacra kerülés folyamata után bármilyen okból.

Innentől meg olyan mindegy, hogy hol és miért tesztelnek egy terméket állatokon. Nem lehet állatkísérlet-mentes az a termék, amelyen a világ bármely pontján állatkísérleteket végeznek. Mert utána a következő lépés, hogy CF lesz az, amit Budapesten árulnak és Nyíregyházán kísérleteztek ki (sarkított példa, mert itthon tilos), vagy amit Oroszországban kísérleteztek állatokon, de Magyarországon megvesszük. A kifejezés: állatkísérlet-mentes. Ha végeznek a terméken állatkísérletet (teljesen mindegy, hogy hol, kicsoda és miért), akkor az a termék nem állatkísérlet-mentes. Minden más pedig csak félrebeszélés.

5. Összefoglalás:

Ugyan egy kis lépést megtettünk előre, hiszen ezzel Kína látványosan elmozdult a korábbi szigorú szabályozásából, azonban még mindig nagyon messze vagyunk a céltól. Én lettem volna a legboldogabb, ha a blogom "különlegessége" megszűnt volna és minden termék állatkísérlet-mentes lenne már, de sajnos még nem tartunk ott. Pedig amikor először  olvastam ezeket a szövegeket a témával kapcsolatban, már a szemem előtt lebegett a Lancôme La Nuit Trésor À La Folie, és a gondolat, hogy végre megvehetem. De sajnos még nem tartunk ott.