Kedvenc vegán videóim

2019.06.19

Manapság nagyon könnyű információhoz jutni: cikkek, tudományos kutatások, szaklapok, internetes források és videók tucatjai által milliónyi üzenet eljuthat hozzánk. Viszont pont ezért nehezebb is a dolgunk: Mi állja meg a helyét? Mi igaz és mi hazugság? Mi az, ami a legjobban megragad? Részben erről is szól a mai cikkem, amiben a kedvenc videóimat osztom meg veletek.

Aki követi a blogomat, az nagyon jól tudja, hogy számomra az egyik elsődleges szempont mindig  az, hogy hiteles, megbízható és tudományosan alátámasztható legyen mindaz, amit állítok. Éppen ezért kérem ki akár több dietetikus ismerősöm véleményét is, amikor a táplálkozásról írok vagy olvasok szakmai kutatásokat, amikor az állattartás környezetünkre gyakorolt hatásait mutatom be. A videóknál azonban kicsit nehezebb dolgunk van, hiszen sokszor eltérnek a hazai módszerek a tengerentúliaktól vagy bárki ráfoghatja, hogy ezek csak kiragadott példák, akkor is, ha ez a szokásos, bevett gyakorlat. Mégis a következő listában szeretném veletek megosztani az 5 kedvenc vegán témájú videómat, amit mindenkinek látnia kellene: annak is, aki vegán, hogy bizonyos összefüggéseket megértsen, és annak is, aki nem az vagy esetleg kifejezetten ellenzi, hogy a másik oldal érveire jobban rálásson.

(A listára csak olyan videókat válogattam be, amikhez elérhető magyar nyelvű felirat.)

1. A húsevés titkos oka:

A fajizmus témakörében jártasak biztosan ismerik ezt az örök klasszikust, ami a "karnizmus" kifejezést megalkotó dr. Melanie Joy egy rövid, animációkat felhasználó kisfilmje. Ebben a pár perces videóban szemléletesen és hitelesen alátámasztva rávilágítanak arra, hogy a hús fogyasztása is ugyanolyan hitrendszeri kérdés, mint a növényi étrend választása, illetve bemutatják azokat az okokat, amelyek miatt a karnista hitrendszer alapján hozunk döntéseket.

Egyébként Dr. Melanie Joy írta a "Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket?" c. könyvet, ami elég sokat elárul az alábbi videó tartalmáról is, amiben ezt a kérdést járja körbe:

2. Az állati eredetű élelmiszerek marketingtrükkjei:

Ez a videó talán azért áll hozzám közel, mivel magam is marketinges vagyok: ezt tanultam és ebből is élek (jövő hónaptól egy kifejezetten vegán vállalkozást erősítve). Éppen ezért nem csak vegánként nézem, hanem szakemberként is, ami rengeteget hozzáad (számomra) a videó értékéhez és élvezhetőségéhez. 

Emellett a beszédet tartó hölgy, Kate Miles, zseniális alakítást nyújt: élvezhető, átélhető és szakmailag is teljes mértékben helytálló, amit mond.

A feliratos verziót Csir Kevin oldalán érhetitek el, ezúton is hálásan köszönöm a fordítást, hiszen így nem nekem kell vele bajlódnom, hogy erre a listára felkerülhessen ez a videó.

Bár azt egyébként mindenképpen nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy ugyan a videóban az hangzik el, hogy az állattartás használja fel az eladott antibiotikumok felét, ezzel szemben a legfrissebb források alapján a világon eladott antibiotikumok 80%-át is ezek az iparágak használják fel. De az legyen a legnagyobb baj ezzel a videóval, hogy az állattartás számlájára kevesebb kárt ír fel, mint amennyit az valójában okoz, hiszen így legalább nem lehet elfogultsággal vádolni, mint fordított esetben lehetne.

Források:  Food and Drug Administration, Food and Drug Administration, Food Safety News, US National Library of Medicine National Institutes of Health

"A szándékos közöny ereje felülmúlhatatlan."

3. A tej rohadtul félelmetes:

Ebben az öt perces videóban az egyik kedvenc YouTuberem, Erin Janus hihetetlenül pontosan, mellbevágóan és lényegre törően mutatja be a tejipar működését, kegyetlenségeit, teljes értelmetlenségét és ellentmondásait. Azt kívánom, bár láttam volna ezt a videót ovo-lakto vegetáriánusként, mert biztosan hamarabb hagytam volna el a tejtermékeket (amiket a legnehezebben hagytam el). Igaza van, amikor elmondja a videóban, hogy a tejipar valójában a húsipar (csak sokkal kegyetlenebb).

4. Földlakók:

Bevallom őszintén, ez volt az a film, amit még én magam sem tudtam a szó hétköznapi értelmében végignézni. A legerősebb perceimben is csak úgy tudtam megtekinteni, hogy legörgettem a kép alsó egy centijéhez és a feliratot olvastam, miközben a fülhallgatót is kivettem a fülemből, hogy ne halljam a hangokat. Mégis hatalmas hatással volt rám a film és az üzenete, ami több fejezetben mutatja be az emberiség állatokkal szemben elkövetett brutalitását kezdve azzal, hogy a házi kedvencekkel milyen kegyetlenek vagyunk egészen addig, hogy a kísérleti állatoknak mit kell kiállniuk, esetleg mi történik az élelmezési vagy ruházkodási céllal tartott állatokkal. Kegyetlen, brutális, de mindenképpen szemléletváltó.

5. Cowspiracy:

Végezetül pedig azt a filmet ajánlom, ami elindított engem azon az úton, amin most járok. Veganinja oldalán böngészve jutottam el ehhez a dokumentumfilmhez, amit az irodában az üresjáratokban megnéztem és egy életre megváltoztatta a világképemet: nem csak az állatokkal szemben, hiszen az leginkább Petra műve volt, hanem inkább a Földünkkel szemben. 

Mindez abban az időszakban történt, amikor minden fizetésemből legalább 3-5 pár cipőt és egy fél ruhatárnyi ruhát vettem, amikor minden második nap vettem valami olyan hülyeséget, amire valójában semmi szükségem nem volt, miközben pedig azt hittem, hogy olyan hihetetlenül etikusan élek, hiszen már évek óta nem ettem húst. Aztán jött ez a film és mindent megváltoztatott. Nem lettem szent, még mindig sokkal több hulladékot termelek, mint szeretnék, még mindig sokkal többet pazarolok, mint kellene, de már nem veszek felesleges dolgokat. Már csak turkálóban vásárolok vagy ruhacserén szerzem a ruháimat (kivétel a farmerokat és fehérneműket), már odafigyelek olyan dolgokra, amikre korábban nem figyeltem. 

A minap a korábbi legkedvesebb üzletem (ahol korábban havi 30-40-50 ezer forintot is képes voltam otthagyni), az Orsay próbafülkéjében álltam egy gyönyörű ruhával a kezemben (ami csodálatosan is állt rajtam) és azt számolgattam, hogy ha egy bevásárláshoz használt vászontáskát legalább három évig hetente egyszer kell használni ahhoz, hogy fenntarthatóbb legyen az előállítása, mint a műanyag zacskóé, akkor ezt a ruhát hányszor kellene felvennem ahhoz, hogy erkölcsileg elfogadható legyen a megvásárlása miközben a Földünk (de leginkább az emberiség) haldoklik, ha közben Namíbiában akkora szárazság van, hogy elkezdték elárverezni a vadállatokat, amikor 2050-re eltűnhet az emberi civilizáció, a kihalás szélén vannak a csimpánzok, és nem mellesleg százával evakuálják a falvakat Indiában a pusztító hőség miatt. Arról pedig nem is beszélve, hogy 2019. június 14-én mi magyarok elértük az idei túlfogyasztásunk napját, tehát minden, amit ezután veszünk és termelünk, a jövő nemzedékeitől vesszük el. Mert úgy élünk, mintha két Föld állna a rendelkezésünkre. Pedig csak egy van belőle. És én, aki korábban mindig csak vásárolt, feltettem magamnak a kérdést, hogy erkölcsileg megindokolható-e egy sokadik ruha megvétele ebben az esetben. Végül pedig inkább visszatettem a ruhát a helyére és elhagytam az üzletet. És ez nagyrészt ennek a filmnek köszönhető, ami egyébként nagyon szorosan kötődik a növényi étrend témaköréhez is.

Lehet hibákat keresni a filmben, rengeteg kritika éri, egy azonban biztos: ha csak a fele igaz (márpedig annyi bőven igaz), akkor is rendkívül komoly ébresztő mindenki számára, hogy meglássuk, mennyire törékeny is az a világ, amiben élünk:

+1. "Mi háztájit veszünk"

Ismerős? Esetleg ti is mondogatjátok megnyugtatásként? Hát írjátok be YouTube-on a keresőbe: disznóvágás, kakasvágás, tyúkvágás és társai. És egy kicsit gondolkozzunk el azon, hogy ha sem nagyiparilag, sem házilag nem tudjuk "humánusan" elvágni egy olyan állat torkát, aki nem akar meghalni, helyette pedig millió más (akár sokkal egészségesebb) alternatívát is választhatunk a környezetünket is kevésbé rombolva, akkor miért döntenénk az állatok meggyilkolása mellett...

Ez volt az én listám, nagyon remélem, hogy tudtam olyan videót ajánlani, amit még ti sem láttatok vagy ami hatással volt rátok, esetleg tanulhattatok belőle.