Karácsony előtti böjt
Tudtátok, hogy a héten kezdődött a karácsonyt megelőző 40 napos böjt? Éppen ezért arra gondoltunk Tudatos Metropolita és NoraSpiration barátnőimmel, hogy hétről-hétre megosztunk veletek pár egyszerű, húsmentes receptet, amik akár a szigorú böjtölőknek is megfelelhetnek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, így egy tisztán növényi étkezés is megvalósítható a receptek kipróbálásakor.
Elsőként ezt a nagyon egyszerű receptet hoztam el nektek, ami a vegán felvágott és a növényi sajt nélkül is mennyei finom lehet, folyékony füst helyett pedig használjatok füstölt paprikát, azzal is el lehet érni a füstös ízhatást.
Vöröslencseragu és a fűszeres karfiolpakora:
És akkor nincs más hátra, következzen az én babos-paradicsomos fonott tésztám...
Hozzávalók két tésztához:
- 2 (vegán) leveles tészta - szinte mindegyik az
- 400 g bab (én babkonzervvel szoktam csinálni)
- 250 g paradicsompüré
- fél fej hagyma
- folyékony füst, de használható helyette füstölt paprika, azzal is el lehet érni a füstös ízhatást
- fűszerek: én olasz fűszerkeveréket és az Aldiban kapható "sültcsirke fűszerkeveréket" használtam, mellette oregánót, bazsalikomot, fokhagymát
- igény szerint gabonarúd, de elhagyható (szerintem a Vega-farm féle gabonarúd a befutó)
- igény szerint növényi sajt, de ez is elhagyható
Elkészítés:
Elsőként a babot, a paradicsomot és a felszeletelt gabonarudat (amennyiben teszek bele) összefőzöm, megfűszerezem, beleaprítom a hagymát és belefújom a folyékony füstöt is. Ezután előveszem a leveles tésztát és a közepén egy kis négyzetet kijelölök magamnak (oda teszem majd a babos szószt), a többit pedig a képen látható módon elvágom:
Majd a középső részre púpozva ráteszek egy jó nagy adagot a szószból, megszórom a tetejét reszelt növényi sajttal és a két végét ráhajtom:
Ezt követően a csücsköknél levágott maradékot elrendezgetem úgy, hogy az oldalánál az egészet elfedje, mert különben könnyen kifolyik. Ha kicsit nagyobbak ezek a darabok, akkor igyekszem úgy rendezni, hogy mindenhova jusson:
Miután ezzel is végeztem, elkezdem szépen ráhajtogatni egyik majd másik oldalról a felszabdalt részeket szépen elrendezgetve azokat. Lényegében hol jobb oldalról hajtok egyet rá, hol bal oldalról, és így haladok sorban. Szerintem akkor a legszebb a végeredmény, ha a vágás irányának ellentétesen kicsit visszahajlítva illesztem a kis csíkokat, de a vágással megegyező irányban is működhet:
Ezután beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 15-20 perc alatt el is készül:
Egyszerű, gyors, finom és könnyen beszerezhető alapanyagokból készül. Kell ennél több?
Videón itt tudjátok megtekinteni a teljes folyamatot: