Karácsony előtti böjt

2019.11.16

Tudtátok, hogy a héten kezdődött a karácsonyt megelőző 40 napos böjt? Éppen ezért arra gondoltunk Tudatos Metropolita és NoraSpiration barátnőimmel, hogy hétről-hétre megosztunk veletek pár egyszerű, húsmentes receptet, amik akár a szigorú böjtölőknek is megfelelhetnek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, így egy tisztán növényi étkezés is megvalósítható a receptek kipróbálásakor.

Elsőként ezt a nagyon egyszerű receptet hoztam el nektek, ami a vegán felvágott és a növényi sajt nélkül is mennyei finom lehet, folyékony füst helyett pedig használjatok füstölt paprikát, azzal is el lehet érni a füstös ízhatást.

Kattintsatok, ha kíváncsiak vagytok NoraSpiration vöröslencseragu receptjére és Tudatos Metropolita fűszeres karfiolpakora alkotására! Próbáljátok ki azokat is!


Vöröslencseragu és a fűszeres karfiolpakora:

És akkor nincs más hátra, következzen az én babos-paradicsomos fonott tésztám...

Hozzávalók két tésztához:

  • 2 (vegán) leveles tészta - szinte mindegyik az
  • 400 g bab (én babkonzervvel szoktam csinálni)
  • 250 g paradicsompüré
  • fél fej hagyma
  • folyékony füst, de használható helyette füstölt paprika, azzal is el lehet érni a füstös ízhatást
  • fűszerek: én olasz fűszerkeveréket és az Aldiban kapható "sültcsirke fűszerkeveréket" használtam, mellette oregánót, bazsalikomot, fokhagymát
  • igény szerint gabonarúd, de elhagyható (szerintem a Vega-farm féle gabonarúd a befutó)
  • igény szerint növényi sajt, de ez is elhagyható

Elkészítés:

Elsőként a babot, a paradicsomot és a felszeletelt gabonarudat (amennyiben teszek bele) összefőzöm, megfűszerezem, beleaprítom a hagymát és belefújom a folyékony füstöt is. Ezután előveszem a leveles tésztát és a közepén egy kis négyzetet kijelölök magamnak (oda teszem majd a babos szószt), a többit pedig a képen látható módon elvágom:

Majd a középső részre púpozva ráteszek egy jó nagy adagot a szószból, megszórom a tetejét reszelt növényi sajttal és a két végét ráhajtom: 

Ezt követően a csücsköknél levágott maradékot elrendezgetem úgy, hogy az oldalánál az egészet elfedje, mert különben könnyen kifolyik. Ha kicsit nagyobbak ezek a darabok, akkor igyekszem úgy rendezni, hogy mindenhova jusson: 

Miután ezzel is végeztem, elkezdem szépen ráhajtogatni egyik majd másik oldalról a felszabdalt részeket szépen elrendezgetve azokat. Lényegében hol jobb oldalról hajtok egyet rá, hol bal oldalról, és így haladok sorban. Szerintem akkor a legszebb a végeredmény, ha a vágás irányának ellentétesen kicsit visszahajlítva illesztem a kis csíkokat, de a vágással megegyező irányban is működhet: 

Ezután beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 15-20 perc alatt el is készül:

Egyszerű, gyors, finom és könnyen beszerezhető alapanyagokból készül. Kell ennél több?

Videón itt tudjátok megtekinteni a teljes folyamatot: