Karácsony előtti böjt - 2. hét

2019.11.22

Ahogy azt múlt héten is írtam, elkezdődött a karácsonyt megelőző 40 napos böjt. Éppen ezért arra gondoltunk Tudatos Metropolita és NoraSpiration barátnőimmel, hogy hétről-hétre megosztunk veletek pár egyszerű, húsmentes receptet, amik akár a szigorú böjtölőknek is megfelelhetnek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat. A mai receptem igen egyszerű, de nagyon finom: sóspalacsintát hoztam tésztás kölessalátával.

És akkor nincs más hátra, következzen az én sóspalacsintám tésztás kölessalátával, kivételesen pontos mérőszámok nélkül:

  1. Főztem egy fél adag tojásmentes tésztát
  2. Közben forró vízben hagymás alapon (mintha hagymás alapon rizst főztem volna) főztem egy kevés kölest: apróra vágtam egy nagyobb fej hagymát, megpirítottam, majd egy maréknyi mosott, beáztatott kölest ráöntöttem a hagymás alapra, azt felöntöttem vízzel, megsóztam és megvártam, amíg puha és finom nem lett. 
  3. Mindeközben különböző zöldségeket, salátákat apróra vágtam (ízlés szerint nyugodtan lehet válogatni). Tehetünk bele akármit, a teljesség igénye nélkül pár tipp: salátát, hagymát, uborkát, grillezett cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, babot, kukoricát, káposztát, lencsét stb.
  4. Elkészítettem a sós palacsinta tésztáját: kb. mésfél csésze lisztbe vágtam hagymát, bazsalikomot (mirelit is használható), különböző fűszereket ízlés szerint és tettem bele egy kevés (1-2 ek) olajat is, majd ezt felöntöttem annyi vízzel, hogy palacsintatészta állaga legyen, végül pedig kisütöttem.
  5. Ha már kihült a tészta és a köles, keverjétek őket össze a salátával, töltsétek meg vele a palacsintát. Ha esetleg hiányolnátok belőle a hús ízét, készíthettek bele a korábbi receptem alapján sütőben sült szejtán- vagy szójaszeleteket is. (A szója könnyebben és gyorsabban elkészíthető boltban kapható szójaszeletekből.)