Karácsony előtti böjt - 2. hét
Ahogy azt múlt héten is írtam, elkezdődött a karácsonyt megelőző 40 napos böjt. Éppen ezért arra gondoltunk Tudatos Metropolita és NoraSpiration barátnőimmel, hogy hétről-hétre megosztunk veletek pár egyszerű, húsmentes receptet, amik akár a szigorú böjtölőknek is megfelelhetnek, hiszen nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat. A mai receptem igen egyszerű, de nagyon finom: sóspalacsintát hoztam tésztás kölessalátával.
Ha kíváncsiak vagytok NoraSpiration sütőtökös pitéjére és Tudatos Metropolita tökhúsleves galuskával receptjére, próbáljátok ki azokat is!
És akkor nincs más hátra, következzen az én sóspalacsintám tésztás kölessalátával, kivételesen pontos mérőszámok nélkül:
- Főztem egy fél adag tojásmentes tésztát
- Közben forró vízben hagymás alapon (mintha hagymás alapon rizst főztem volna) főztem egy kevés kölest: apróra vágtam egy nagyobb fej hagymát, megpirítottam, majd egy maréknyi mosott, beáztatott kölest ráöntöttem a hagymás alapra, azt felöntöttem vízzel, megsóztam és megvártam, amíg puha és finom nem lett.
- Mindeközben különböző zöldségeket, salátákat apróra vágtam (ízlés szerint nyugodtan lehet válogatni). Tehetünk bele akármit, a teljesség igénye nélkül pár tipp: salátát, hagymát, uborkát, grillezett cukkinit, padlizsánt, paradicsomot, babot, kukoricát, káposztát, lencsét stb.
- Elkészítettem a sós palacsinta tésztáját: kb. mésfél csésze lisztbe vágtam hagymát, bazsalikomot (mirelit is használható), különböző fűszereket ízlés szerint és tettem bele egy kevés (1-2 ek) olajat is, majd ezt felöntöttem annyi vízzel, hogy palacsintatészta állaga legyen, végül pedig kisütöttem.
- Ha már kihült a tészta és a köles, keverjétek őket össze a salátával, töltsétek meg vele a palacsintát. Ha esetleg hiányolnátok belőle a hús ízét, készíthettek bele a korábbi receptem alapján sütőben sült szejtán- vagy szójaszeleteket is. (A szója könnyebben és gyorsabban elkészíthető boltban kapható szójaszeletekből.)